Hirdetés
Magyarország

NKA Universitas Pécs 2024/2025: Zseljko Djokics a vezetőedző, Török Ági és Tóth Orsi érkezik:

:

Fotó: NKA Pécs

Hirdetés

Kedden délben sajtótájékoztató keretében számolt be az NKA Universitas Pécs a 2024/2025-ös terveiről. Az elmúlt szezonban ötödik helyet szerző gárdánál felfrissített szakmai stábbal és új igazolásokkal készülnek a következő évadra.

A sajtótájékoztatón Göbl Gábor társügyvezető mutatta be az új magyar érkezőket, Török Ágit és Tóth Orsit, illetve Zeljko Djokic vezetőedzőt és Éles Péter sportszakmai igazgatót. Kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott a sajtóesemény, a társügyvezető ki is emelte, hogy érzik ennek a súlyát, a felelősségét.

Bevezetőjében Éles Péter elmondta, hogy a nyolc és félév után visszatérő korábbi vezetőedzőtől új impulzusokat várnak. Szeretnék, ha a szakmai karakterének, elhivatottságának megfelelőn az akadémia tíz utánpótlás válogatott játékosának útját egyengetné. Megkezdődne a lányok beépítése, így Kiss Virág és Juhász Dorka által kitaposott útra lépnének.

A sportszakmai igazgató hangsúlyozta, hogy a minimális cél a négy közé jutás a bajnokságban. A csapat elindul az Európa Kupában is.

Ami a keretet illeti, a magyar magból Mérész Beatrix távozik, Simon Zsófi visszavonul. A légiósok közül Sydney Wallace biztosan máshol folytatja, alá is írt Törökországba. A többiekkel folynak a tárgyalások. A tavalyi magból öt játékosnak élő szerződése van, ők Nadija Smailbegovic, Kiss Angelika, Laczkó Sára, Rátkai Eszter, illetve Olawuyi Adenike. Hosszabbított a klubbal Weninger Virág.

A sajtótájékoztatón Éles Péter kiemelte, hogy későn született döntés a vezetőedző kilétéről, így viszonylag későn kezdték a csapatépítést, aminek köszönhetően az első körös játékosok elkeltek. Jelenleg a feladat, megtalálni ár/érték arányban az ideális jelölteket. Négy légióssal terveznek, de ha nem találnak megfelelőt, aki minőségben is segítség lehet, akkor kevesebbel is elkezdhetik a szezont.

Fotó: NKA Pécs

Jelenleg zajlik az utószezon munka a klubnál, az akadémistákat folyamatosan tesztelik és az összes utánpótlás válogatott előtt nyitva áll a kapu. A szakmai stábban továbbra is Iványi Dalma és Kmézics Daliborka segíti a munkát.

„20 éve érkeztem Magyarországra, a 2004-es pécsi női Euroliga Final4-ra. Azóta elsősorban Pécsett dolgoztam, egy évet Szegeden és nyolc és fél évet Szekszárdon töltöttem. Utolsó edző voltam, aki vezette a régi pécsi csapatot az Euroligában és jól lenne, ha ezt a gárdát is újra ott vezethetném pár éven belül. 10 éve irányítottam utoljára a PEAC-ot és erre a jubileumra jó érzés visszatérni. Látom az erőt az akadémiai háttérben. A fő feladatunk kialakítani egy olyan rendszert, ami az eredményesség alapja lehet.” – mondta Zseljko Djokics, aki a további terveiről is beszélt.

A vezetőedző hangsúlyozta: olyan magyar játékosok érkeztek, akik saját csapatukban kapitányok voltak és tudnak csapatszinten jól funkcionálni. Reményét fejezte ki, hogy újra telt házas csarnok legyen Pécsett. Ehhez olyan kosárlabdát szeretne játszani, ami visszacsábítja a nézőket. Számszerű eredményben a riválisok keretének ismerete nélkül nem fogalmazott meg célkitűzést a szakvezető, de nyomatékosította: hisz a csapatban.

Az új érkezők közül Török Ági tudott ott lenni a sajtótájékoztatón, mivel Tóth Orsi jelenleg a 3×3-as válogatottnál tartózkodik. Ágit új edzője úgy jellemezte, hogy hiányposztra érkezik és tud hozni olyan repertoárt támadásban, ami a célként megfogalmazott közönségvonzó játékot segítheti.

„Hálás vagyok, hogy itt lehetek. Zseljkó jelenléte magában hordozza a kemény munkát és a motivációt. Pécsen minden adott a fejlődéshez. Ezt is várom a következő szezontól, hogy klubként és csapatként is fejlődjünk. A keretben egyensúlyban van a fiatalságot és a rutint képviselő magyar mag, ami majd légiósokkal egészül ki. Nagy váltásban vagyok, amit kerestem: új impulzusok és fejlődési lehetőségek. Ehhez minden megvan Pécsett.” – összegzett Török Ági.

Fotó: NKA Pécs

Hirdetés