Hirdetés
Nagyvilág

Nneka Ogwumike szereplését a nigériai válogatottban nem engedélyezte a FIBA:

:

Hirdetés

Fotó: WNBA

Ahogy arról a lapunkban is nagy terjedelemben beszámoltunk, a nigériai válogatott olimpiai bő keretében mindhárom Ogwumike-testvér – Nneka, Chiney és Erica – neve szerepelt. Az Egyesült Államokban kiemelkedő sikereket elérő Ogwumike-testvérek játéka üde színfoltja lett volna a tokiói seregszemlének, de ez meghiúsulni látszik.

Nneka Ogwumike 2014-ből és 2018-ból kétszeres világbajnok az Egyesült Államok válogatottjával, de a riói és tokiói olimpiáról is lemaradt, így az egyetlen olyan MVP-je a WNBA-nek jelenleg, aki a pályafutása alatt nem volt olimpikon. Chiney Ogwumike U18-as, U19-es válogatott volt, illetve 2011-ben Universiadét nyert az amerikaiakkal. A legfiatalabb, a mindössze 23 éves Erica viszont válogatott szinten a nigériai színeket választotta. Mellette orvosi egyetemre jár és a testvérek közül az egyetlen, aki az életét nem feltétlenül a profi sport világában képzeli el a jövőben.

Nem állította egyszerű feladat elé a nigériai szövetség a FIBA-t. Az USA Basketball Nneka és Chiney Ogwumike kérését tudomásul vette, hogy nigériai színekben szeretnének szerepelni. Ugyanakkor ezt a FIBA szabályai nem engedik. Kizárólag speciális főtitkári engedéllyel lehetett volna kivételt tenni. Végül olyan határozat született a FIBA részéről, hogy Nneka az Egyesült Államok válogatottjában vállalt “jelentős részvétele” miatt nem képviselheti Tokióban a nigériai színeket, Chiney Ogwumike pedig csak honosított játékosként szerepelhet.

Az ESPN értesülései szerint a nigériai szövetség fellebbezett a döntés ellen. Nneka pedig a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz (CAS) fordul. A nigériai szövetség azzal érvel, hogy a FIBA akkor tehet kivélt, ha az érintett sportoló szereplése a származásának megfelelő nemzet válogatottjában elősegíti a sportág fejlődését. Szerintük ez náluk megállja a helyét. Elizabeth Williams játékára kértek még ilyen engedélyt, de a FIBA ahhoz sem járult hozzá. Ezen a felül a nigériai érvek arról szólnak, hogy nagyon sok afrikai származású játékos játszik különböző válogatottakban, de a hazatérésükre nincsen mód és ez nem méltányos.

Hirdetés