Hirdetés
Magyarország

Női edzőképzőt tartottak Sopronban Natalia Hejkova és Gáspár Dávid előadásaival:

:

Fotó: Pados Noel

Hirdetés

Augusztus elején női edzőképzőt tartottak Sopronban, ahol az Euroliga legeredményesebb vezetőedzője Natalia Hejkova és a sorozat címvédőjének, a Sopron Basket csapatának a szakvezetője Gáspár Dávid osztotta meg a gondolatait a hallgatósággal.

„Nagyon örültünk annak, hogy Natalia Hejkova és Gáspár Dávid is elfogadta meghívásunkat. Olyan szakemberekről beszélünk, akiknek oda kell figyelni a tudására és a tapasztalatára. Dávid még fiatal az edzői szakmában, de gyorsan futott be komoly karriert és szerzett kiemelkedő tapasztalatot a legmagasabb szinten is. Natalia Hejkova háta mögött pedig hosszú edzői karrier áll. Úgy érzékeltem, hogy az edzőtovábbképző résztvevői érdeklődőek voltak és figyeltek az előadók minden mondatára. Bízom benne, hogy sok mindenben kaptak egyfajta megerősítést, de mellette új tapasztalatokra is szert tettek.” – hangsúlyozta Czukorné Hollós Anna a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója, az edzőképző szakmai vezetője.

Natalia Hejkova ötszörös Euroliga-győztes vezetőedző. Ráadásul a sikereit három különböző klubbal, három egészen más érában érte el. 1999-ben és 2000-ben még az MBK Ruzomberok együttesét vezette a csúcsra, majd 2007-ben és 2008-ban a Szpartak Moszkvát, 2015-ben pedig az USK Prahát. Négy országból 23 bajnoki címe van és a FIBA Hírességek Csarnokába is beválasztották.

„Az előadása során Natalia Hejkova beszélt arról is, hogy a kudarcos, kevésbé sikeres szezonok után hogyan lépett elő és kezdte újra. Mindkét edzőre igaz, hogy nyitott a tudásra és nyitottan figyeli a kosárlabda fejlődését. Nata három korszakban elért Euroliga győzelmei azt mutatják, hogy kifejezetten jól tud alkalmazkodni a változásokhoz. Mindkét edző szavaiból egyértelműen kiderült, hogy egyetlen szezon sem volt problémamentes. A karrierjük során – Natának ez hosszabb, Dávidnak még rövidebb – sok problémába, nehézségbe ütköztek és ezekben az esetekben mindig a munkában bíztak.

Az elvégzett munkától várták, hogy kiutat találjanak. A kritikákat és az észrevételeket nem hárították, hanem próbálták feldolgozni és ezáltal a munkájukat jobb minőségűvé tenni.

– fogalmazott Czukorné Hollós Anna.

Fotó: Pados Noel

Az Euroliga címvédő Sopron Basket vezetőedzője felidézte a szezon legfontosabb pillanatait.

„Gáspár Dávid az előadása során végigment az elmúlt évad történetén és rávilágított arra, hogy a történelmi eredmény ellenére ez nem volt egy álomszezon. Felidézte mennyi hányattatás, újratervezés volt benne.” – mondta lapunknak az edzőképző szakmai vezetője. „A második elméleti előadásában tért ki a közvetlen hathetes periódusra, amikor már mondhatjuk, hogy minden rendben volt. A szezon azonban nyolc hónapig tartott és ebből hat hét az, ami rendben ment. Sőt, ennek is talán csak az utolsó hetére lehet azt mondani: tökéletesen alakult. Hosszasan beszélt arról, hogy a mélypontokról hogyan állt fel.

Fiatal edzőknek nagy tanulság, hogy mindenhonnan fel lehet állni, minden helyzetből tanulhatnak és soha nem szabad feladni. Akár egy ennyire hányattatott, betegségekkel, sérülésekkel tarkított szezonból is világraszóló eredmény jöhet ki.

Sikeres szakvezetőkről van szó, így az előadások során a csapatépítésre, a játékoskiválasztásra vonatkozó kérdések is kiemelt szerepet kaptak.

„Mindkét edzőnél a csapatépítés kapcsán előkerült az a gondolat, hogy olyan játékosokat kell kiválasztani, akik között jó kémia alakítható ki. Nata azt mondta, hogy azoknak a játékosoknak, akik ma megélnek az élvonalban, nagyon fizikális adottságokkal, jó technikai képzettséggel kell rendelkezniük és szükséges, hogy mentálisan magas szinten álljanak. Ez a három, ami meghatározza, hogy a játékos a legmagasabb szintre lépjen fel. Arról is beszélt, hogy a következő öt évben milyen lehet a női kosárlabda útja. További egyszerűsödést vár. Még fizikálisabb, még inkább férfiasodó kosárlabdát, mely során egyre fontosabb lesz a technikai képzettség. Atléták technikai képzettség nélkül a várakozásai szerint már nem jutnak el a legmagasabb szintre.” – összegzett Czukorné Hollós Anna.

Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője reményét fejezte ki, hogy a hallgatóság számára is érdekes volt az elmúlt szezon tapasztalatainak felidézése, azon túl, hogy pár hónap elteltével a soproni stábnak is segítséget jelentett átgondolni az évad alakulását.

„Már az évad közben tartottunk előadást arról a hathetes ciklusról, ami azt célozta meg, hogy a Final4-ra minél jobb állapotba kerüljön a csapat fizikális és taktikai értelemben. Azt átdolgoztam, a tapasztalatokat feldolgoztam és nyilván a győzelem tudatában bővült is. Az első előadásnak pedig az volt a témája, hogy miként jutottunk el addig, hogy egyáltalán Final4 résztvevők legyünk. Hasznos volt, hogy bár nyilván fejben ott van az egész, az élmények megvannak, de azzal, hogy egy előadás formájában összegzést tartottunk, mi is egy kicsit jobban összeszedtük ezeket. Az elvégzett munkáról képet adtunk, ami remélem, hogy a résztvevőknek is felkeltette az érdeklődését.” – mondta Gáspár Dávid.

Fotó: Pados Noel

Egy olyan szezonban írt történelmet a Sopron Basket, amikor számtalan kihívás elé állította az élet a csapatot. Az évad elején és a tavaszi hajrá előtt is változott a keret. Sérülések akadályozták a munkát. A betegségek, a téli Covid hullám nem kímélte a játékosokat és tavasszal – már a párosítások kialakulása után – a kirobbant háború miatt alapjaiban újra kellett tervezni az Euroliga rájátszását. Adódik a kérdés, hogy ezekből milyen általános „tankönyvi” igazságokat lehet megfogalmazni.

Konkrét helyzeteket leírni nyilván nem lehet, mert azt az élet írja. Mi most elsősorban a gátló tényezőkről beszélünk, de vannak cél felé segítő tényezők is. Ami esetlegesen tankönyvi igazság lehet, hogy képesnek kell lenni konfrontálni a helyzetet, a negatívan befolyásoló tényezőt. Ha megtörténik, akkor szembenézés után reagálni kell rá és törekedni a lépések, megoldások megtalálására. Legyen az videózás, beszélgetés, edzésmódszeren változtatás. Bízni abban, hogy ezen változások, akciók pozitív irányba mozdítják el az adott szituációt és ezáltal az alkalmazott módszerek hatásosak lesznek. Nyilván azon a ponton még nem tudja az ember, de mögötte egyértelműen javító szándéknak, a helyzetre való reakciónak kell lennie.

– fogalmazott Gáspár Dávid, akivel arra is kitértünk, hogy ez a gondolkodásmód és munkafolyamat nem csak a legmagasabb profi szinten szükséges.

„Nagyon sok minden történhet a fiatalabb korosztályokban is, ami hatással lehet egy-egy csapat életére. Például a játékos orientációja jobban elmegy a tanulás irányába témazárók, érettségi vizsga előtt vagy kulcsjátékos sérülés miatt kiesik. Ezt nem lehet általánosítani, de azt igen, hogy ezekre a helyzetekre sokféle módon reagálhatnak az edzők. Éppenséggel fel is adhatja, hogy kiesett két kulcsjátékosom és vége az előttünk álló mérkőzéssorozatnak. Mondhatja azt is, hogy az, aki nem olyan szerepkörben tündökölt, annak most kell előre lépnie. Edzőként felfoghatja úgy, hogy eddig ilyen és ilyen játékot játszattam, mert a kulcsembereim ebben bizonyultak hatékonynak. Mivel ők kiestek, akik helyükre beléptek, nekik másik szett az ideális és kitalálok egy másikat.” – mondta a Sopron Basket vezetőedzője, majd hozzátette: „Az egy másik kérdés, hogy eredményességben ez nem úgy működik, hogy a kulcsjátékost egy cserejátékos váltja és ugyanazt meg fogja csinálni. Magának a szándéknak viszont annak kell lennie, hogy az adott helyzetre a lehető legjobb választ adja egy edző.”

Külön panel szólt az edzőképzőn az Euroliga Final4-t megelőző hat hétről, mely során szóba került az év kiemelt eseményére való formaidőzítés.

Arról is szót ejtettünk, hogy mért, egzakt eredmények alapján ez hogyan sikerült. Arra is kitértünk, hogy melyek azok a játékelemek, amik feltétlenül javításra szorultak, hogy eredményes legyen a csapat. Mit kellett tenni, hogy ez már jelentkezzen az edzéseken és az azt követő mérkőzéseken azt lássuk, hogy ténylegesen dolgozik a csapat a javuláson. Szó esett arról, hogy a játékosokkal milyen típusú plusz foglalkozásokat tartottunk. Beleértve az egyéni videózásokat, az egyéni plusz munkavégzést az edzéseken és mivel emberekről van szó, így természetesen próbáltunk a felmerülő problémákon segíteni. Ezeket a szituációkat a mérkőzések, edzések tükrében mutattuk be.

– fogalmazott Gáspár Dávid, aki arra is emlékeztetett, hogy sok esetben nem nagy módosításokat végeztek, hanem finomhangolásokat.

„Nem arra kell gondolni, hogy gyökeres változtatások történtek volna a kiemelt időszakban, hanem arra törekedtünk, hogy sokkal precízebben, koncentráltabban legyenek végrehajtva a támadó és védőfeladatok.”

Hirdetés