Hirdetés
USA

Női kosaras dokumentumfilmet díjaztak az 94. Oscar-gálán:

:

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre rendezték Los Angelesben a 94. Oscar-gálát.

A legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában a Queen of Basketball című film kapta az Oscar-díjat.

A dokumentfilm Lusia Harris életéről szól. A női kosárlabdában úttörő szerepet betöltő kiemelkedő játékos az egyetlen női kosárládázó, akit az NBA-be draftoltak. Még 1977-ben a hetedik körben a New Orleans Jazz választotta ki. Többszörös egyetemi bajnok, 1976 olimpiai ezüstérmese. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban a 70-es években átalakuljon a női kosárlabda megítélése és egyben ez a draft rávilágított arra, hogy szükség lenne a női sportolókat segíteni a versenyzésben. Akkoriban ugyanis még semmi profi lehetőség nem állt előttük.

Lusia Harris már nem élhette meg a gálát és azt, hogy ezen elismerés révén egy szélesebb közönség is megismerje élettörténetét, hiszen január 18-án hosszú betegség után 66 éves korában elhunyt.

A film széleskörű összefogásban valósult meg, a producerek között Shaquille O’Neal és Steph Curry is megtalálható. Fesztiválokon már tavaly nyáron levetítették, míg a New York Times YouTube csatornáján bárki szabadon megnézheti. Az alábbiakban ezt be is illesztettük a cikkbe.

Az Oscar-díjat Ben Proudfoot rendező vette át hétfőn hajnalban.

Ha van bárki, aki kételkedik abban, hogy van-e közönsége a női sportolóknak, és megkérdőjelezi, hogy a történeteik értékesek, szórakoztatóak vagy fontosak-e, akkor ez az Oscar-díj legyen a válasz.

– mondta beszédében Proudfoot, aki emellett sürgette Joe Biden-t, az Egyesült Államok elnökét, hogy tegyen meg mindent a Moszkvában előzetes letartóztatásban ülő Brittney Griner hazahozataláért.

A díjnyertes film:

Hirdetés