Hirdetés
Nagyvilág

Női kosárlabdában Kanada és Ausztrália döntése teljesen új helyzetet teremt:

:

Hirdetés

Egyre aktívabb párbeszéd zajlik azzal kapcsolatban, hogy a 2020-as tokiói olimpiát elhalaszthatják. Kanada és Ausztrália olimpiai bizottsága bejelentette, ha az ötkarikás játékokat az eredeti időpontban tartják meg, akkor nem küld sportolókat az eseményre. Ez női kosárlabdában – 5:5 és 3×3 szakágban is – új helyzetet teremt.

Múlt héten nagy vitákat váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kommunikációja, illetve Thomas Bach, NOB elnök és Abe Sindzó, japán kormányfő egy-egy nyilatkozata, melyben karakteresen kiálltak az olimpiai előre tervezett időpontban történő lebonyolítása mellett. Tették mindezt úgy, hogy közben az egész világon egyre súlyosabbá vált a járványügyi helyzet. Sorra hoztak szigorúbbnál szigorúbb korlátozó intézkedéseket az államok, hogy csökkentsék a társadalmi érintkezéseket és ezáltal valamennyire lassítsák a terjedést.

Fotó: IOC

Időközben sokat finomított, jóval megértőbbé tette megnyilatkozásait a NOB. Thomas Bach hétfői nyílt levele már csak az olimpia törlése ellen szólal fel. “A játékok eltörlése semmit nem oldana meg és senkit nem vinne előrébb, így ez nem is szerepel a napirenden.” – fogalmaz a sportvezető, de a halasztást már reális opcióként kezeli. Sőt, egy időkeretet is megszab erre.

Az elhalasztásról hozott jelenlegi döntés nem tudna új időponttal szolgálni a mindkét irányba történő bizonytalan fejlemények okán: számos országban javul a helyzet a szigorú intézkedéseknek köszönhetően, míg más országokban romlik a szituáció.

A mai napon az összes érdekelt féllel részletes megbeszéléseket kezdeményeztünk a világméretű egészségügyi helyzet gyors váltakozásának, valamint annak az olimpiai játékokra gyakorolt hatásának teljeskörű kiértékelésére, beleértve az elhalasztás lehetőségét. Keményen dolgozunk, a következő négy hétben biztos, hogy döntés fog születni.

A NOB engedékenyebb hozzáállásában benne van, hogy Ausztrália és Kanada egyértelművé tette: ha az eredeti időpontban maradnak az ötkarikás játékok, akkor a sportolóik nem lesznek ott. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság már 2021-es felkészülésre biztatja a sportolóit, míg a kanadai fél egyelőre a 2020-as rendezés ellen tiltakozik.

Női kosárlabdában a két nemzet bejelentése gyakorlatilag működésképtelenné teszi az olimpiai versenyrendszert.

A februári selejtezőkön a Liz Cambage, Bec Allen – féle ausztrál csapat és a Kia Nurse nevével fémjelzett kanadai gárda is sikerrel szerepelt. A 12 csapatos tornára mindkét nemzetnek kvótája van. A 3×3-as szakágban még mindig a selejtezőkre várunk. Kanada ezen nem vesz részt, Ausztrália viszont a 20 csapatos tornán ott lehet és jó esélyük lenne kvótára.

Abe Sindzó, japán kormányfő Thomas Bachhoz hasonlóan hétfőre változtatott nyilatkozatai hangnemén. Reális opcióként beszélt a halasztásról.

Ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba. A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb.

– nyilatkozta a kormányfő az MTI egy korábbi híre szerint.

Mi lehet az új időpont?

Olimpiát még soha nem halasztottak el. A nyári játékokat tekintve eddig a világháborúk alatti események maradtak el, a 1916-os berlini, majd az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni. A halasztás azért kritikus, mert az olimpiai sportágak nemzetközi versenynaptárát a négyéves ciklusok határozzák meg.

A 2020, akár egy későbbi időponttal is, ilyen szempontból még mindig ideális lenne. Ha azonban őszre kerül az olimpia, akkor a nagy labdajátékok klubszezonjai borulnának. Ha kereken egy évvel 2021-re tolnák el az eseményt, akkor rengeteg ütközéssel kellene számolni. Mi szempontunkból a francia-spanyol közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnoksággal, de emellett három üzletileg is kiemelt nagy eseménnyel ütközne kritikusan:

  • Labdarúgó Európa-bajnokság (2021. június 11. és július 11. között)
  • Úszó-Világbajnokság (2021. július 16. és augusztus 1. között)
  • Atlétikai világbajnokság (2021. augusztus 6. és 15. között.)

A fenti három esemény 2021 őszére tolhatná az olimpiát, ami ugyan a járványügyi helyzet és a felkészülési idő szempontjából kellő távolságra van, de az őszi rendezés ismét átírná a labdajátékok klubszezonját. 2022 nyara már ahhoz is elengedő távolságra van, hogy új versenynaptárt kapjanak a sportágak. Ez ugyanakkor azonos évben lenne a téli olimpiával és a két év miatt sok sportágban új kvalifikációt kellene kiírni. Ráadásul számtalan egyéni sorsot meghatározna, miután nem biztos, hogy azoknak, akiknek a pályafutásába 2020 még beleférné, 2022-ben is versenyképesek lennének.

Hirdetés