Hirdetés
USA

November 25-én kezdődik az egyetemi kosárlabda évad az Egyesült Államokban

Hirdetés

Az NCAA illetékes szervezete döntött: november 25-én kezdődhet a Divízió I-es szakmai programok számára a 2020/2021-es kosárlabda évad. Ezt megelőzően felkészülési mérkőzéseket sem vívhatnak a csapatok.

A szezon későbbi rajtjának a célja, hogy a versenyek akkor kezdődjenek, amikor a Divízió I-es egyetemek legalább háromnegyede lezárta az őszi félévet vagy a fennmaradó órák és vizsgák már online zajlanak, így kontrollálhatóbbak és kevésbé zsúfoltak lesznek a kampuszok. Ezzel is igyekeznek a COVID-19 fertőzés kockázatát csökkenteni.

Speciális évad jön több változással. A mérkőzések maximális számát néggyel csökkentették. Ez azt jelenti, hogy a nőknél egy szakmai programnak két választása lesz. Vagy 23 alapszakasz meccset vív és egy darab maximum négy csapat részvételével kiírt tornán vesz rész vagy 25 meccses alapszakaszt játszik torna nélkül.

Nagy változás, hogy azokat a szakmai programokat veszik majd számításba tavasszal az NCAA országos bajnokságában akik legalább 13 mérkőzést vívtak. Ez a fele a korábbi maximumnak. Igaz, ezt a 13 találkozót mind Divízió I-es rivális ellen kell megvívni.

Határoztak arról is, hogy a csapatok edzőtáborai október 14-én nyithatnak, amivel 42 nap és maximum 30 edzés áll a szakmai programok rendelkezésére, hogy felkészüljenek az új évadra. Egy héten 20 óra edzés engedélyezett. Egy nap maximum négy óra lehet és a szakmai stábok kötelesek hetente minimum egy szabadnapot adni. Ez követi a korábbi évek gyakorlatát, de ahogy a hivatalos közlemény fogalmaz: “további rugalmasságot biztosít minden csapat számára”.

Szeptember 21. és október 13. közötti időszakra pedig egy átmeneti periódust jelöltek ki, amikor a csapatok erőnléti edzéseket és egyéni képzéseket tarthatnak heti 12 órában minimum két pihenőnappal.

Fotó: NCAA