Hirdetés
Archivum

Nyilatkozatcsokor a magyar válogatott edzõtáborának kezdetérõl:

:

Hirdetés

Szerdán Székesfehérváron az MKOSZ edzõközpontjában megkezdte a felkészülést a 2019-es Európa-bajnokságra a magyar válogatott. A sajtónyilvános edzésen készült nyilatkozatokat gyûjtöttük egy csokorba.

A 2019-es Európa-bajnokságon válogatottunk a C-csoportban szerepel, ahol Törökország, Olaszország és Szlovénia ellen lép pályára a szerbiai Nisben. A csoportból az elsõ három jut a legjobb 12 közé, a csoportelsõ ráadásul egyenes ágon, a helyosztókat pedig Belgrádban vívják.

„Kifejezetten kiegyenlített az a csoport, amibe kerültünk.” – fogalmazott az M4 Sportnak Székely Norbert szövetségi kapitány. „Az elsõ kalapból Törökországot kaptuk meg, amelyik a leggyengébb abból a kalapból. Mellettük az oroszokat, a spanyolokat vagy a franciákat kaphattuk volna. Ez kiváló alkalom arra, hogy bebizonyítsuk: a legjobbak ellen is felvesszük a versenyt. Szerintem nincs olyan nagy különbség a két csapat között. Remélem azt, hogy akár gyõzelmi esélyünk lehet.” – mondta a szakvezetõ, mely így folytatta sorsolásunk bemutatását:

„A második kalapból Olaszországot kaptuk, amelyik egy kiváló kosárlabda nagyhatalom, szervezett kosárlabdát játszik. Nem erõsebb vagy gyengébb, mint mi. Ellenük is lehet esélyünk. A harmadik lapból sorsoltak minket. A negyedik kalapból Szlovénia jött, akikrõl nehéz mit mondani. Szerintem abból a kalapból a legerõsebbek. Magyarul ez egy kiegyensúlyozott csoport. Akár megnyerhetjük a csoportunkat és bekerülhetünk egyenes ágon a nyolcba. Elõfordulhat a fordítottja is, hogy akár az utolsó helyen végzünk, kiesünk. Nem ezzel számolunk, azzal számolunk, hogy mi itt erõsek leszünk és letesszük a névjegyünket Európa-szerte. Tesszük ezt ezzel a fiatal csapattal, amiben azért vannak olyan rutinos játékosok, akik képesek a zászlót felemelni és maguk elõtt hordozni.” – mondta az M4 Sportnak a szakvezetõ, aki a Digi Sport kérdésére egy reálisan elérhetõ forgatókönyvet is vázolt:

„Ha az olaszokat meg tudnánk verni és mellette még esetleg tudunk még egy gyõzelmet szerezni, akkor nagy esélyt nyitnánk magunknak arra, hogy az a bizonyos 12-be, 8-ba jutás teljesülhessen.”

A bajnoki bronzérmes ZTE színeiben extra szezont teljesítõ Horti Dóra személyében egy nagy visszatérõt is köszönthetünk. „Négy év után nagyon örülök, hogy visszatérhettem a válogatottba. Megmondom õszintén, nem gondoltam volna elsõre, hogy el fogok jönni, hiszen nagyon kicsi még a kislányom. A Norbi kérésére, az Õ és a lányok személye, tetszett kívülrõl, ahogy játszottuk, ezért eljöttem. Nagyon motivált vagyok.” – nyilatkozta a kiváló center a Digi Sportnak.

Ha ránézünk az összeállításra, akkor általánosságban valóban elmondható: a korábbiakhoz képest némileg átalakult, fiatal kerettel vág neki válogatottunk a kontinenstornának. Raksányi Krisztina csapatkapitány hangsúlyozta, hogy a csapategység lehet a kulcs.

„Nagyon sok fiatal van most a csapatban és sok új arc is, akiket most be kell vonni ebbe. Mindenki olyan karakter és személyiség, hogy vevõ arra: itt most csapatszinten kell erõsnek lenni és nincs helye az egyénieskedésnek. Azért örülök neki, hogy Yvonne Turner lesz a honosított játékosuk, mert tavaly velünk edzõtáborozott és olyan jó karakterrõl van szó, aki beleillik ebbe a társaságba. Nem akar sztárjátékos lenni, a csapatért szeretne dolgozni.” – jelentette ki Raksányi Krisztina az M4 Sportnak.

Természetesen Gereben Lívia betegségérõl is kérdezték Székely Norbertet és a játékosokat. „Ez az egyetlen, ami most foglalkoztat minket leginkább. Mit nem adnánk azért, hogy Livi itt legyen. Nagyon hiányzik ebbõl a csapatból minden tekintetben. Emberileg és játékban is. Voltunk nála a kórházi ágyánál is. Hála Istennek azt kell, hogy mondjam: egy nagyon erõs hölgyrõl van szó, akiben nagyon hiszünk. Nagyon fontos, hogy Õ is higgyen magában!” – mondta a szövetségi kapitány a Digi Sportnak, akihez csatlakozott Horti Dóra is:

„Nagyon szomorúak vagyunk! Innen is küldjük neki az erõt. Az elején volt a csapatnak a Norbival egy megbeszélése errõl. Ott próbáltuk ezt lezárni. A Livi is azt szeretné, hogy koncentráljunk a kosárlabdára, de nagyon szorítunk neki.” – jelentette ki a ZTE játékosa a Digi Sportnak.

Raksányi Krisztina csapatkapitány pedig az alábbi szavakkal zárta a sajtónyilvános edzést: „A lányok nagyon erõsek. A Livi csapattársai, akik még közelebb állnak hozzá, borzasztóan erõs karakterek. Mindenki tud vele beszélni, tud vele kapcsolatot tartani. Többen fent is voltunk nála a kórházban. Egy nagyon erõs lányról van szó, aki egészen biztosan le fogja gyõzni ezt az egészet. Nekünk csapatszinten ezt a helyzetet motivációvá kell alakítani. A Liviért játszani és gyõzni ezen az Európa-bajnokságon.”

A felkészülés során a magyar lányok részt vesznek egy spanyolországi tornán, ahol az Eb-csoportellenfelek közül a törökökkel is megmérkõznek, majd Csehországban a csehekkel és a bosnyákokkal játszanak. A felkészülést június 21-22-én a fehéroroszok ellen zárják a mieink.

A magyar válogatott programja az Eb-csoportkörben:

—————————————————
június 27.: Magyarország-Szlovénia 16.00
június 28.: Magyarország-Olaszország 18.30
június 30.: Magyarország-Törökország 16.00

A bõ keret:

———-
Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata), Studer Ágnes (KSC Szekszárd), Pusztai Petra (ZTE NKK), Raksányi Krisztina (CMB CARGO UNI Gyõr), Turner Yvonne (Sopron Basket), Lelik Réka (NKE-FCSM Csata), Dombai Réka (Vasas Akadémia), Simon Zsófia (PEAC-Pécs), Dubei Debóra (Sopron Basket), Varga Zsófia (CMB CARGO UNI Gyõr), Török Ágnes (CMB CARGO UNI Gyõr), Zele Dorina (Aluinvent DVTK), Bálint Réka (KSC Szekszárd), Kiss Virág (KSC Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horti Dóra (ZTE NKK), Barnai Judit (NKE-FCSM Csata)

Az Eb csoportjai:
——————
A csoport (Riga, Arena Riga):
Ukrajna, Nagy-Britannia, Lettország, Spanyolország
B csoport (Riga, Arena Riga):
Svédország, Franciaország, Csehország, Montenegró
C csoport (Nis, Sportski Centar Cair):
MAGYARORSZÁG, Törökország, Olaszország, Szlovénia
D csoport (Nagybecskerek, Kristalna Dvorana):
Fehéroroszország, Oroszország, Belgium, Szerbia

Hirdetés