Hirdetés
Európa

Ők lehetnek Crvendakic társai Lyonban:

:

Hirdetés

A francia játékospiac bizonyult a legaktívabbnak az elmúlt héten. Magyar szempontból a legfontosabb bejelentés az volt, amikor a Lyon hivatalosan is kommunikálta a hazánkban hat évet töltő Aleksandra Crvendakic szerződtetését. Nézzük, hogy a szerb klasszis milyen társak közé kerül.

A Lyon kerete az ünnepi hosszú hétvégén kiszivárgott a francia sportsajtó felé, így nagy meglepetések nem történtek, amikor a héten a klub elkezdte kommunikálni az új szerzeményeit. Ettől függetlenül természetesen hivatalosnak minden csak akkor tekinthető, amikor az a csapat felületein is megjelenik. Ezek alapján a Lyon gárdájából négy távozó lesz, ők Julie Allemand, Clarissa Dos Santos és Valeria Berezhynska, illetve a visszavonulását bejelentő Paoline Salagnac. Az új érkezők között Aleksandra Crvendakic mellett Nayo Raincock-Ekunwe, Sara Chevaugeon és Marine Fauthoux található.

Azt Tony Parker nagyon sokszor elmondta és ezt a férfi szakágban az ASVEL esetében is láthatjuk, hogy a nevével fémjelzett sportvállalkozásokból nem lesz “átjáróház”. Egy olyan koncepciót a tulajdonosi körrel nem tudnak és nem is akarnak finanszírozni. Nem véletlen, hogy a lyoni női csapat stabil maggal dolgozik. A 2019/2020-as csonka évadban látott felállásukból nyolcan (Tanqueray, Johannes, Plouffe, Badiane, Ciak, Clark, Makani és Jocyte) az előttünk álló szezonban is tagjai lesznek a keretüknek. Hosszú távon ez a koncepció rengeteget hozhat számukra.

Nézzük, hogy ez posztokra lebontva mit jelent. Az irányítók között nagy változást hoz, hogy Julie Allemand szolgálataira már nem számíthat a szakvezetés. A rutinja még akkor is sokat ért, ha tavaly komoly sérülésekkel kellett megküzdenie. A rutinos Ingrid Tanqueray és a korosztályos válogatottakból jól ismert, Tarbes-ból elhozott Marine Fauthoux viszont magas szinten megoldhatja ezt a posztot. Kettes poszton a franciák zsenije Marine Johannès továbbra is az első számú opció lehet. Esetében ősszel nagy kérdés lesz, hogy a WNBA nyáron elindul-e és ha igen, akkor a New York Liberty-vel fennálló szerződésének mi lesz a sorsa. Könnyen lehet, hogy az első lyoni meccseket ki kell hagynia, ami nagy érvágást jelentene főleg az Euroliga nyolcas döntője és az őszre halasztott francia kupadöntő tekintetében.

Johannès mellett még ott van kettesen a 19 éves Monique Makani, de neki részfeladatok juthatnak. Kettes-hármas poszton a szintén válogatott kerettag Sara Chevaugeon tapasztalata viszont összességében stabil pont. A litván szupertehetség Juste Jocyte további fejlődésére szintén számíthatnak a klubnál. Jocyte azonban még mindig csak 15 éves, tehát az Euroliga és a bajnoki rangadók távolinak tűnnek. Ugyanakkor a kisebb csapatok ellen a bajnokságban már értékes perceket gyűjthet.

Hármas és négyes poszton lehet a legerősebb a Lyon. Itt komoly variációs lehetőségei rajzolódnak ki a stábjuknak. Hármason Alysha Clark meghatározó, meccsnyerő szerepben maradhat. Bár esetében ugyanaz a kérdés, mint Johannès kapcsán. Ha lesz WNBA szezon, akkor az őszi európai naptárral mennyire ütköznek a feladatai. Hármas és négyes pozícióban bizonyíthat majd Aleksandra Crvendakic is, akinek a francia mezőny feküdhet.

Elsősorban a négyes felé hajlik a kanadai Michelle Plouffe és a francia nemzeti csapatban is számításba vett Marième Badiane. Őket láthattuk a csonka szezonban bizonyítani. Ha nincs sérülés, akkor esetükben negatív értelemben vett meglepetés nem érheti a lyoni stábot. Magas posztra érkezik Clarissa Dos Santos helyett Orenburgból Nayo Raincock-Ekunwe. Minőségi váltás és vele eredményes, illetve atletikus játékossal bővülnek a variációs lehetőségek a festékben. Héléna Ciak pedig a francia válogatott tapasztalt centere, aki kifejezetten kiegyensúlyozott.

A jelenlegi hírek és bejelentések alapján tehát így festhet a következő szezon kerete Lyonban. Soha nem volt ennyire igaz azonban, hogy áprilisban az őszi felállásra, az esélyekre következtetni még nem szabad. Jelenleg a profi sportban soha nem látott bizonytalanság tapasztalható.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés