Hirdetés
Magyarország

Olasz, cseh és spanyol riválisok várnak csapatainkra a nemzetközi kupákban:

:

Hirdetés

A héten teljes fordulóval folytatódik az Euroliga és az Európa Kupa. Az Euroligában a DVTK HUN-Therm a Famila Schio vendége lesz veretlen csapatok rangadóján, míg a SERCO UNI-Győr az USK Prahát fogadja. Az Európa Kupában a TARR KSC Szekszárd Madridban szerepel, az NKA Universitas Pécs a Reyer Veneziát látja vendégül. A találkozók előtt állandó szakértőnket, a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA

Beretta Famila Schio – DVTK HUN-Therm

„Nagy erőfelmérő előtt áll a DVTK. Számomra azt mutatják a Schio igazolásai a négy új légióssal, köztük Juhász Dorkával, hogy még előrébb szeretnének lépni a tavalyi harmadik helynél. Nem könnyű a török csapatok mögött ezt megtenni és nem tudom, hogy a Schiónak reálisan van-e ebben több. Most egy kicsit hasonló érzésem van a Fenerrel, mint korábban a Jekatyerinburggal, hogy toronymagas esélyesek. A Mersin viszont egyelőre elmarad a várakozásoktól, így mégsem jelenteném ki biztosan, hogy esélytelen lenne az olaszoknak egy ilyen törekvés.

Múlt héten a DVTK-nál a Zaragaoza ellen kiemelkedően teljesített a magyar mezőnysor. Általánosságban is elmondható, hogy jó formában van a teljes keret. Talán az egyetlen csapat a Diósgyőr a hazai mezőny első felében, amelyik nem szenvedi meg eddig a bajnoki mérkőzéseit sem. Kiválóan sakkozik a percekkel a stáb és jelentős időt töltenek a pályán a bajnokikon a 7-8 fős aktív rotáción túli játékosok. Ez mind-mind elősegíti az Euroligában az eredményes szereplést. Fontos lesz a későbbiekben is, hogy amikor nincsenek teljesen rákényszerítve a szűk rotációra, minden beszálló ember értékes perceket töltsön a pályán.

A DVTK esélyeit abban látom, amit már korábban is kiemeltünk a beharangozókban, hogy megoszlanak a terhek és mindenki hozzá tud tenni. A magyar játékosok sem úgy lépnek pályára, hogy a légiósok majd megoldják, hanem abszolút húzóemberek és annak megfelelően viselkednek döntő helyzetekben. Külön pikantériát ad a mérkőzésnek Arella Guirantes, aki a tavaly a DVTK-ban szerepelt és Juhász Dorka. Bár a nyári WNBA szezont jó teljesítménnyel hozta le, de Dorkának még érezhetően szoknia kell az európai közeget. Régóta nem játszott Európában, így az európai közegnek is meg kell ismernie Dorkát, hogy reálisan mit várhat tőle. Ezek a meccsek erről is szólnak. Guirantes-t jól ismeri a DVTK. Tavaly remekül érvényesültek az erényei a csapatban, most tanulságos lesz figyelni, hogy ezeket az erényeket kellőképpen le tudják-e védeni.

Engem a Schio olasz magja – Giorgia Sottana klasszisa ellenére – nem győzött meg az elmúlt években, de jó légiósválasztással rendre ütőképes csapatot tudnak építeni. Abszolút tudatosan összerakott a keretük, melynek amellett, hogy extra játékosai vannak, nem a török gárdákra jellemző „minden posztra a legnagyobb nevet” elvet követi. Jól illeszkednek az építőkockák. Arella Guirantes és Juhász Dorka mellett Robyn Parks-ra, Julia Reisingerovára és a fiatal szlovén tehetségre, Ajsa Sivkára is igaz ez.

A Schio az első kétfordulóban ezen a szinten kisebb játékerőt képviselő alakulatok, a Lublin és a Sepsi ellen játszott. A valós erejüket még nem kellett megmutatniuk, erre a DVTK ellen kerülhet sor. Fontos meccs lesz mindkét csapat számára. Talán a DVTK-n kisebb a teher, de ha azt nézzük, hogy tavaly vitatott végjátékban kapott ki Schióban és utána hazai pályán sikerült visszavágni, akkor idén is mehet úgy a találkozóra, hogy miért ne sikerülhetne a bravúr. Amíg ez a jelenlegi lendület tart, addig tolni kell a szekeret. El fog jönni az időszak, amikor a fáradtság elkerülhetetlenül beüt, de amíg a jó formát ki lehet húzni, menni kell előre a DVTK-nak. Két veretlen csapat között így kifejezetten érdekes rangadóra számítok.”

SERCO UNI-Győr – USK Praha

„Nem könnyű felvezetni a Prága elleni találkozót, mert egy olyan bajnokiból jön a Győr, ahol bár hiányzott Cyesha Goree, Dubei Debóra, illetve Diamond Miller, de a BKG ellen még így is magabiztosabb győzelmet vártam volna. Elsősorban az mondatja ezt velem, hogy nem Destiny Slocum 26 és Kristine Anigwe 21 pontjára lett volna szükség, hanem a magyar magból több eredményes teljesítményre. Amíg ez nincs meg, az Euroligában is nehéz lesz bravúrt elérni. Múlt héten is megtettük, de ismét Bach Bogit kell kiemelni, aki szerzett pontokban és teljesítmény-indexben a legjobbnak bizonyult a két légiós mögött. Mindkét Euroliga meccsen a kezdőben kapott helyet és a mérkőzések végén is a pályán volt, amivel nem lehet vitatkozni.

Múlt héten bemutatkozott Diamond Miller, akin látszódott, hogy nem ismeri még a csapattársait. Ismerkedik az európai léttel és leginkább egyelőre magában bízik. Valószínűleg ez játszott közre abban, hogy döntően egyéni megoldásokat választott. Az esetek többségében ezeket jól oldotta meg, de az Euroligában erre nem lehet alapozni. Visszakanyarodok ahhoz, ahol kezdtük a szezont két hete, hogy ilyen mély keretben, ahol ennyi játékos igényli a labdát, ez egyébként nem is fér bele. A Bologna meccs arra is jó példa, hogy bár valóban többször visszajött a Győr, de az ellenfél mindig rá tudott pakolni egy lapáttal. Az Euroligában hétről hétre ez várható. Nem egy BEAC vagy egy BKG, ahol a végére az elfáradó riválissal szemben rendre kiütközik a fölény.

Az USK Praha ellen fel kell kötni a nadrágot. Az egész mezőny egyik legstabilabb csapata, 2015 óta – amikor meg is nyerték az Euroligát – mindössze egyszer nem jutottak Final Four-ba. Ráadásul a kispadon a legeredményesebb női edző, Natalia Hejkova ül. Ő egy menedzser-típusú vezetőedző, ezt Sopronban játékosaként is megtapasztaltam. Abban a műfajban viszont a legjobb, nem véletlen, hogy ötször nyerte meg az Euroligát.

Egy olyan mérkőzés jön, ami mindkét csapatnak nagyon kell és nem feltétlenül a csoport végeredménye, hanem a hangulat, illetve a fejek szempontjából. A Győr az első győzelméért küzd, míg a Prágának sérülésektől tizedelve is figyelni kell arra, hogy túl sok meccs ne csússzon ki a kezéből a szezon elején. Azt a Basket Landes-ot, amelyik majdnem nyert Mersinben, magabiztosan verték, de összességében eddig nem hozták a legjobb formájukat. Legutóbb Polkowicében úgy kaptak ki, hogy Teja Oblak és Valeriane Vukosavljevic nem játszott, Nyara Sabally pedig még a WNBA-s kötelezettsége miatt hiányzott.

Más ez a Prága, amikor ők hárman nincsenek. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint a Lyon-t a DVTK ellen, hogy aktuális állapotában „nagyobb a füstje, mint a lángja”. Érdekes, hogy még ilyen felállásban is az összehasonlító statisztika mennyire a prágaiak felé billen, elég csak az indításos pontokat vagy a kispadról érkező pontokat nézni. Alapvetően a Prágának kötelező győzelemnek kellene lennie a győri túrának, de ha a polkowicei mérkőzéshez hasonlóan ez a három játékos hiányzik, akkor mások az erőviszonyok.”

EURÓPA KUPA

Movistar Estudiantes – TARR KSC Szekszárd

„Múltkor a cseh ellenfelével megszenvedett a Szekszárd, különösen, hogy Miklós Melinda és Nikola Dudasova mellett Ana Vojtulek is kidőlt még az első negyed végén. Az továbbra is nagyon szimpatikus Szekszárdon, hogy eddig minden nemzetközi kupás évüket – legyen szó Euroligáról vagy Európa Kupáról – abban a szisztémában játszották le, mint a magyar bajnokikat. Ha terhet helyeztek egy fiatalra és megkapta a bizalmat, akkor ő tényleg megkapta és nemzetközi mérkőzésen is bizonyíthatott. Ezt látjuk most Boros Julcsi és Mányoky Réka esetében is, ami mindenképpen előremutató a jövőre nézve. Csak így tovább!

Továbbra is nehéz meghatározni ennek a csoportnak a játékerejét. Az első forduló után sem lettünk okosabbak. Az Estudiantes a fél csapatát lecserélte tavalyhoz képest. Érdekes, hogy a japán Stephanie Mawuli vagy az azeri Alexandra Mollenhauer a 3×3-as kosárlabdában bizonyított, ahogy Billie Massey is. Akár a bajnoki statisztikákat, akár az eddigi egy Európa Kupa mérkőzést nézem, többen adósak a jó teljesítménnyel a spanyoloktól. Reméljük nem mostanra táltosodnak meg. Ettől függetlenül 19 gyorsindításos pontjuk született a Sassari elleni 72-65-ös sikerüknél, ami megmutatja az erejüket. Ahogy a spanyol csapatoknál lenni szokott, határozottan védekeznek, de támadóoldalról fogják meg a meccseket és a gyors, agresszív játékban hisznek.

Nézve az Estudiantes keretét, nekem egy kicsit össze-visszának tűnik az összeállításuk. Hiába a 3×3 miatt számunkra ismert nevek, nem igazán rajzolódik ki egyértelmű koncepció az igazolások mögött. Okosabbak lehetünk a meccs után olyan szempontból, hogy mire lehet képes a Szekszárd idén. A Pécs magabiztos legyőzésén túl az eddigiekből messzemenő következtetést nem lehet levonni. Sem a BKG elleni szoros meccsből, sem a Cegléd kiütéséből, de még a Levhartice Chomutov elleni sikerből sem. Van egy olyan érzésem, hogy a győzelmek ellenére a tervezettből nem mindent sikerült még átültetni a pályára.

Négy hiányzó nehezíti a munkát. Miklós Melinda kulcsember, ahogy itthon Szücs Gréta is értékes perceket kapna, illetve a két légiós – Nikola Dudasova és Ana Vojtulek – mégiscsak két légiós, akiknek ilyenkor kellene megmutatni a tudását. Ha az elmúlt éveket említettük a bevezetőben, akkor azzal is zárnám. A Szekszárd azzal, amit eddig letett az európai kosárlabdázás asztalára, akár korábban az Európa Kupában, akár a két Euroligás szezonnal, még ha kicsit más szerkezetű is az idei keret és vannak hiányzók, egy ilyen madridi fellépés már presztízsmeccs. Ennek jegyében kiélezett küzdelmet várok.”

NKA Universitas Pécs – Umana Reyer Venezia

„Kicsit csalódott vagyok. Ritkán szoktunk a játékvezetéssel foglalkozni, de ha azt mondták volna a bírók, hogy üljetek le és írunk egy kamu jegyzőkönyvet, amivel kihozzuk győztesnek a Bursát, még az is egy fokkal elegánsabb megoldás lett volna a pécsiekkel szemben, mint ami múlt héten kint folyt a végjátékban. Semmi nem jött le a képernyőn keresztül, ami indokolta a fújásokat a végjátékban. A törökországi vereség során ráadásul Sydney Wallace is megsérült. Kár azért a mérkőzésért, mert innentől a továbbjutási esélyeket figyelve nehezebb lesz a pécsiek útja.

A nyári 3×3 két játékosnak a magyar mezőnyben biztosan nagyon jót tett, Weninger Virágnak és a TFSE-ben szereplő Szabó Fanninak. Nem tudom, hogy mennyire lesz tartós a jó teljesítményük, de esetükben egyértelműen érződik, hogy tudtak profitálni azokból a tapasztalatokból. A pécsieknél a légiósok mellett több olyan határozott fellépésre lenne szükség, mint amit Törökországban láttunk a 18 pontot szerző Weninger Virágtól. Különösen egy olyan mély kerettel rendelkező rivális ellen, mint amilyen most vár a pécsiekre.

Nagy volt a mozgás a csapatukban (hat embert cseréltek az elmúlt szezonhoz képest), de ki kell emelni: a Reyer Venezia tavaly a négy közé jutott az Európa Kupában. Idén is bizonyítottak már, bajnoki rangadón a Famila Schiót győzték le. Az EK első fordulójában a csoport leggyengébb tagját, a Dubrovnikot verték. Nyilván egy 91-38-ra megnyert meccsről beszélünk, de például 53 lepattanót gyűjtöttek be, ami szintén figyelmeztető. A velencei játékosok közül a francia Lisa Berkani 3×3-ból sokaknak ismerős lehet, tavaly Euroligázott a Mechelennel, a lengyel Ana Makurat pedig korábbi UConn játékos. Ők ketten dobtak 41 pontot a horvátoknak. Nem is mennék végig a névsoron, talán a két kiemelt is jól mutatja, hogy milyen erős ez a keret az EK szintjén.

Nehéz mit mondani ilyen mérkőzés előtt. Ha meg lett volna a bursai győzelem, akkor egészen más lenne a leányzó fekvése. Most reális a veszélye a 0-2-es kezdésnek, ami nagyon rossz szájízt adna az Európa Kupának. Mondanám, hogy a múlt heti a törökországi vereséget át lehet formálni egy olyan lelki állapotba, hogy dafke is megmutatjuk a világnak: ezt nem lehet megtenni velünk. Nem tudom viszont, hogy egy ilyen erősségű Velence ehhez ideális rivális-e. Az biztos, hogy egy bravúr sokat érne és sokat lendítene a csapaton.”

MENETREND

Október 17., kedd

Európa Kupa

20:30 Movistar Estudiantes – TARR KSC Szekszárd

Október 18., szerda

Euroliga

18:00 Serco UNI Győr – ZVVZ USK Praha
20:00 Beretta Famila Schio – DVTK HUN-Therm

Európa Kupa

18:00 NKA Universitas Pécs – Umana Reyer Venezia

Hirdetés