Hirdetés
Archivum

Olasz és cseh ellenfél vár a magyar csapatokra:

:

Hirdetés

Ezúttal csütörtökön lépnek pályára a nõi kosárlabda Euroligában a magyar csapatok. A Sopron a Schio vendége lesz, a Gyõr pedig az USK Praha alakulatával méri össze az erejét. Szerdára is marad azonban egy rangadó, amire érdemes lesz figyelni, a Valencia a Jekatyerinburgot fogadja.

Egy kétarcú olasz csapathoz látogat a Sopron. Ha egy héttel ezelõtt a CCC Polkowice gárdájára azt írtuk, hogy egy jól csengõ nevekbõl álló, de verhetõ ellenfél, akkor ez a Schiora hatványozottan igaz.

Az idei Euroliga évadban eddig egy gyõzelem mellé három vereséget gyûjtõ olasz együttes erõssége az állandóságban rejlik. A májusban olasz bajnoki címet szerzõ alapcsapatuk gyakorlatilag egyben maradt. A magas emberek között történt egy csere, Isabelle Yacoubou-t az eddigi négy Euroliga találkozón 10 pontot és 7.8 lepattanót átlagoló Cheryl Ford váltotta. Az amerikai centerrõl azonban nem lehet tudni, hogy játszhat-e csütörtökön és ha pályára léphet, akkor milyen állapotban lesz.

Csalóka a Schio 1/3-as mutatója, mert ebbõl két vereséget a Fenerbahcétól és a Salamancától szenvedtek el, akik teljesen más kategóriába esnek a csoport többi tagjához képest. Maurizio Lasi csapata emellett azonban megverte az elsõ fordulóban – még Brunson és Katie Douglas nélkül felálló – Orenburgot, de a bravúrgyõzelem adta lépéselõnyüket ellõtték a váratlan polkowicei vereségükkel.
 

Az olaszok legeredményesebbje a veterán Laura Macchi, aki négy mérkõzésen 14.3 pontos átlagot hozott össze. Máris itt az egyik meglepetés a Schionál, az izraeli klasszis Liron Cohen, aki például az Európa-bajnokságon is 20.5 pontot átlagolt, most csak a keret negyedik legeredményesebb dobójának számít. Ennek ellenére Cohen egy-egy mérkõzést bármikor képes eldönteni, így felelõtlenség lenne az idei számaiból kiindulni. Ha már Ford, Macchi vagy éppen Cohen neve szóba került, akkor nem szabad kihagyni Janel McCarville-t sem, aki 2010-ben a Szpartak Moszkvával Euroligát nyert. A rendkívül erõs fizikai felépítésû 189 cm magas klasszis finoman szólva sem hibátlan játékáról híres, de remekül érvényesíti adottságait és szolgálja ki a társait, ezt az eddigi két hazai Euroliga mérkõzésen összehozott 5.5 gólpassza is bizonyítja. Igaz hozzá kell tenni, hogy az amerikait a Salamanca és a Polkowice remekül tudta semlegesíteni.

Székely Norbert együttese 2010. október 28. óta nem nyert idegenben Euroliga mérkõzést. Akkor a Gdyniát sikerült legyõzni és ez a siker, mint utóbb kiderült, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy be tudott jutni a rájátszásba a soproni csapat. Az idei szezonban a továbbjutáshoz szintén szükség lesz legalább egy idegenbeli bravúrra. Ahhoz, hogy ez sikerüljön számtalan összetevõnek a helyén kell lennie. Ilyen például triplák, ahol a Sopron a sorozat legrosszabb százalékkal rendelkezõ csapata. Mérkõzésenként átlagban 10 vállalásból mindössze 1.4-et sikerül értékesíteni, ez 14%.

A számokat lehetne még hosszan sorolni ilyen-olyan mutatókból, de most is mint mindig a legfontosabb, hogy csapatként együtt legyen a Sopron. Ha sikerülne azt a gördülékeny támodójátékot és szoros védekezést megismételni, mint az FTC elleni találkozón a második félidõben, akkor folytatódhat a nagy sorozat, a Schio ugyanis az utóbbi hat mérkõzését, amit magyar csapatok ellen játszott, elbukta.

A Gyõrre az USK Praha vár. A prágaiak remek kerettel rendelkeznek és a csoportban kirajzolódó erõviszonyokat tekintve joggal pályáznak arra, hogy az érinthetetlen Galatasaray, Valencia, Jekatyerinburg trió mögött a negyedik helyet megcsípjék. A cseh bajnok eddig két gyõzelemmel és három vereséggel áll. A vereségek közül a Jekatyerinburg és a Galatsaray elleni elõre számítható volt, de a Bourges az elsõ fordulóban igencsak meglepte Viteckováékat. A gyõzelmek közül a VICI Aistes kiütése szintén papírforma eredmény, míg a váratlan valenciai siker lényegében kijavította a franciaországi botlást.

Lubor Blazek csapatának a számításait a sérülések írták, írhatják felül. A WNBA döntõje alatt megsérülõ Lindsay Whalen még be sem tudott mutatkozni idén. Az amerikai válogatott irányítója helyett Ticha Penicheirót szerzõdtette hat hétre a prágai alakulat. A portugál klasszis azonban már túl van pályafutása csúcsán és a beépítése sem halad egyik percrõl a másikra. A Valencia elleni gyõztesen megvívott csata alkalmával pedig DeLisha Milton-Jones is kidõlt – azóta két bajnoki és egy Euroliga mérkõzést kihagyott – és nem lehet tudni, hogy a Gyõr ellen bevethetõ lesz-e.

DeLisha Milton-Jones-ra pedig nagy szüksége lenne a prágaiaknak, mivel a gárda legjobb pontszerzõje, négy mérkõzésen 16 pontos átlagával. Az amerikai sztár kiválásával a cseh válogatott center Burgrová percei nõttek meg, aki eddig meg tudta oldani a rábízott feladatokat. A nyáron igazolt Montañana 13.4 pontos átlagával a csapat második legjobb pontszerzõje és emellett rutinját kamatoztatva igazi vezérré lépett elõ.

Ami a cseh fõváros kirakatcsapatának erõsségét adja az a mély keret, hiszen jó légiósok ide vagy oda, a cseh válogatott sztárjai közül Burgrová mellett Vitecková, Elhotova vagy éppen Kulichová is itt vitézkedik. A cseh ikonok közül Viteckovának van eddig a legjobb szezonja (13.4 pont, 5.5 lepattanó), míg Elhotova számai maradnak el jócskán akár az elmúlt Euroliga évadtól, akár a válogatottbeli teljesítményétõl.

A Gyõrtõl hatalmas bravúr lenne a gyõzelem. Ahhoz, hogy szoros mérkõzést lássunk, elengedhetetlen, hogy a Kaunasban rossz dobóformát mutató játékosok, Rasheed vagy Simon az elsõ négy fordulóhoz hasonlóan betaláljanak és természetesen bízni kell benne, hogy Hollingsworth térde minél többet bírjon.

A forduló csúcsrangadóját a Jekatyerinburg valenciai vendégjátéka jelenti. A gigászok csatáján a magas emberek játszhatják a fõszerepet. Az oroszoknál Candace Parker, Stepanova, Gruda és Leuchanka, a másik oldalon többek között Sancho Lyttle és Lauren Jackson sorakozik fel. A találkozón Honti Kata személyében magyar játékosért is szoríthatunk. A mérkõzést 20 óra 30 perces kezdettel a FIBA TV élõben közvetíti.

Az Euroliga 6. fordulójának programja


A-csoport
November 16., szerda
Bourges Basket – Galatasaray 20:00
Ros Casares – UMMC Jekatyerinburg 20:30

November 17., csütörtök
Lotos Gdynia – VICI Aistes 17:45
Uni Seat Gyõr – ZVVZ USK Praha 18:00

B-csoport
November 16., szerda
CCC Polkowice – Tarbes GB 17:45
Fenerbahce – Nagyezsda 19:15

November 17., csütörtök

Beretta-Famila – UNIQA Euroleasing Sopron 20:30

C-csoport
November 16., szerda

Frisco Brno – Gospic CO 18:00
Wisla Can-Pack – Rivas Ecopolis 18:30
BLMA – Good Angels Kosice 20:00

November 17., csütörtök
CB Taranto – Szpartak Moszkva Vidnoje 20:30

Hirdetés