Hirdetés
Magyarország

Olasz topcsapatokkal találkozik a Szekszárd a poreci tornán:

:

Fotó: Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Péntektől rangos tornán szerepel a horvátországi Porecben az Atomerőmű KSC Szekszárd. Az olasz élcsapatok közül a Famila Schio, a Reyer Venezia, illetve az orosz Jenyiszej Krasznojarszk lesz a szekszárdiak riválisa.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd a múlt héten megnyerte a Sió Kupát. Sorozatban ötödször hódította el a nagy múltú kupa trófeáját. Olyan szempontból még különlegesebb volt ez a siker, hogy klasszikus irányító – Studer Ágnes és Leslie Vorpahl – nélkül tudott három hazai riválist legyőzni Zeljko Djokic együttese. A klub honlapjának segítségével Zeljko Djokic és Bálint Réka értékelését is megoszthattuk a Sió Kupáról. Újabb rendkívül hasznos erőfelmérő előtt áll a Szekszárd. Három nemzetközi meccs három eltérő stílusú rivális ellen sok mindent megmutathat a közelgő Euroliga selejtező előtt.

Ismerkedjünk meg az ellenfelekkel. A Famila Schio tavaly ezüstérmet szerzett az olasz bajnokságban, így a Szekszárdhoz hasonlóan Euroliga selejtezőre kényszerül. A Valencia és a Bourges mellett szerepelnek, nem lesz könnyű dolguk. Edzőváltás történt, Pierre Vincent visszatért Franciaországba és a helyét a jól ismert görög szakember George Dikeoulakos vette át. A keretet nézve az olasz mag (De Pretto, Crippa, Andre, Dotto, Keys, Sottana) maradt, ahogy Sandrine Gruda és Kim Mestdagh is. A WNBA után a Schio-nál kezdi európai karrierjét az idei draft 1/1-ese Charli Collier. Amíg nem érkezik meg, Gruda és Mestdagh mellett két légiós lesz még. A lettek WNBA-s lehetőséget is kapó játékosa Kitija Laksa és az egykoron Győrben megforduló litván center Monica Grigalauskyte. A hét elején a Reyer Veneziával játszottak felkészülési mérkőzést és akkor 81-59-re nyertek a 17 pontos Laksa vezetésével.

A Reyer Veneziával vívta az Európa Kupa elődöntőjét a Szekszárd áprilisban. A velenceiek a döntőben kikaptak a Valenciától, de kárpótolta őket a bajnoki cím, ami egyben Euroliga főtáblát ért. Giampiero Ticchi vezetőedző távozott, a helyét segítője Massimo Romano vette át. A légiósok közül Natasha Howard és Temi Fagbenle elhagyta a klubot. A jól ismert olasz mag (Penna, Carangelo, Bestagno, Pan, Attura, Camporeale, Rescifina) náluk is állandó. Sőt, kölcsönből visszajött Sara Madera. A légiósok közül Gintare Petronyte és a szerb válogatottal remeklő Yvonne Anderson szintén rendelkezésre áll idén is. Új érkező Kayla Thornton és a spanyol válogatott klasszis centere Astou Ndour. Az előbb említett keddi meccsen Ndour, Thornton és Anderson nem játszott. Hogy Horvátországba milyen kerettel érkeznek, arról nincs információ.

A Jenyiszej Krasznojarszk tavaly sem tudta átlépni saját árnyékát az orosz élvonalban. A negyeddöntőben 2-0-val kiestek a Dinamo Kurszkkal szemben. Az Európa Kupában indulhatnak idén is, ahol a Panathinaikos, a Polkowice és az Elitzur Holon – Hatay selejtező-párharc győztese mellé kerültek. A korábbi éveknek megfelelő keretük lesz. A viszonylag fiatal hazai magjuk mellett náluk játszik majd a belga irányító Julie Vanloo, Jaime Nared, Alisa Latsgal és N’dea Jones személyében újonc amerikai is bontogathatja szárnyait a klubjuknál. A Texas A&M növendéke a második körben kelt el a WNBA Draft-on, de tétmeccsen nem lépett pályára.

Menetrend

Szeptember 10., péntek
19:00 Beretta Famila Schio – Atomerőmű KSC Szekszárd

Szeptember 12., vasárnap
19:00 WBC Jenyiszej – Atomerőmű KSC Szekszárd

Szeptember 13., hétfő
16:00 Umana Reyer – Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés