Hirdetés
Archivum

Olaszország ellen a nyolc közé kerülés lesz a tét:

:

Hirdetés

Kedden este 20 óra 30 perctõl a magyar válogatott Olaszországgal mérkõzik a 2017-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében.

Egy olyan párosítás ez a nyolcaddöntõk sorában, amikor joggal érzi azt mindkét oldal, hogy nagy lehetõség kapujában áll. Az Európa-bajnokság elõtt számolgatva reálisan az olaszokra lehetett készülni ebben a körben, hiszen a mieinknek a papírforma szerint az A-csoport 3. helye nézett ki, míg az olaszoknak a törökök mögött a „B” jelû négyes második pozíciója. Ez tehát nem meglepetés, de az elmúlt hétvége történései azért igencsak felülírták a várakozásokat, sõt nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy akár gyõzelmi esélyeket is teremtettek a mieinknek.

Az olaszok ugyanis elveszítették vezérüket Laura Macchi-t. A rutinos klasszis az utóbbi egy-két évben már inkább szellemi vezére volt a csapatnak, de az nagyon sokat jelent egy fiatalítási folyamat közepén tartó, még kisebb nemzetközi rutinnal rendelkezõ társaság esetében. A másik tényezõ, hogy a rendkívül szerény játékerõt képviselõ fehéroroszok elleni meccset leszámítva az olaszok még önmagukhoz képest is keveset mutattak támadásban. Pontszegény találkozón pedig nekünk is lehet esélyünk.

Az olasz nõi kosárlabdát általában két tulajdonoság határozta meg az utóbbi években. Igaz ez a felnõtt és a versenyképesebb korosztályos csapataikra is. Védekezésben komoly lábmunkával mindig agresszívan támadtak a riválisaik labdás játékosait. Ezt mi megtapasztalhattuk, amikor felkészülési tornán a vendégeik voltunk. Támadásban pedig a külsõ posztokon távolról is eredményes, a betöréseket hatékonyan megoldó játékosaiké volt a fõszerep. Most ez a fegyvertár egészült ki azzal, hogy Cecilia Zandalasini belsõ posztokról is rendkívül eredményes tud lenni. Klasszis centere nincs az olaszoknak, így ezen a téren szintén lehet esély. A törökök például Quanitra Hollingsworth extra teljesítményének köszönhetõen tudtak nyerni ellenük.

A magyar válogatott számára rendkívül fontos lesz, hogy támadásban azt a hatékonyságot lássuk viszont, mint a csehek elleni végjátékban. A spanyolok és az ukránok ellen hiányoztak a triplák. Ennek azért van nagy jelentõsége, mert az olaszok ellen vélhetõen könnyû pontok, üres ziccerek nem lesznek. A támadások jelentõs részét egy jól visszarendezõdõ felállt védelem ellen kell lejátszani. Ebben a helyzetben pedig elengedhetetlen, hogy egy-egy villanás elmozdítsa a csapatot.

Az Európa-bajnokság új lebonyolítását mi hosszasan méltattuk. Ennek a rendszernek az egyetlen igazi nehézsége, hogy öt nap alatt a negyedik meccset kell lejátszaniuk a csapatoknak a nyolcaddöntõben. Ez egyértelmûen a mélyebb rotációt alkalmazó gárdákat jutalmazza. Ebben az olaszok jobbak, ha túlzottan fizikális meccs kerekedik, akkor lehet jelentõsége.

Összességében azt lehet mondani, hogy megvan a képesség a magyar válogatottban a gyõzelemhez. Nagy esély kapujában állunk, hiszen nem közvetlenül az elitbõl kaptunk ellenfelet. Sem a nemzetközi rutinban, sem a klasszisok számában nem akkora a fölénye az olaszoknak velünk szemben, mint a mezõny elsõ felébe várt csapatoknak lenne.

Hirdetés