Hirdetés
Archivum

Olaszország ellen az Eb-döntõben:

:

Hirdetés

Vasárnap 19 óra 45 perctõl rendezik Magyarország és Olaszország részvételével az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság döntõjét. Egy olyan döntõre készülhetünk, ahol mindkét nemzet részérõl egy évek óta eredményes generáció képviselõi csapnak össze.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Azok számára, akik évek óta kitartóan követik a korosztályos kontinenstornákat, nagyon szép ívet rajzol ki a magyar és az olasz válogatott eredménysora. A mieink ezen generációja 2017-ben játszott Eb-döntõt az U16-os korosztályban, míg az olaszok 2018-ban nyerték ezt a korcsoportot. Tavaly a magyar válogatott az U17-es Világbajnokságon negyedik helyezett volt, az olasz ötödik. Az olaszok erre az Eb-re a tavalyi U16-os aranyérmes csapatukból hét tehetséget tudtak feljebb léptetni az idõsebb versenyzõ korosztályba.

Nincsenek szavak a magyar válogatott eddigi menetelésére. Nem is feltétlenül a nagy különbségû gyõzelmek, hanem a mutatott játék az igazi érték. A szervezettség, pontosság, az érettség. Ezt a statisztikák is alátámasztják. A 16 csapatos mezõnyt nézve a legjobb dobószázalékkal a legtöbb pontot szerezte a tornán eddig válogatottunk, mely a triplamutatókban is a legjobb. A csapatjáték minõségét mutatja, hogy a legtöbb gólpasszt és a harmadik legtöbb szerzett labdát is Völgyi Péter együttese tudhatja magáénak.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A francia válogatott legyõzése alkalmával elsõsorban a kiváló dobószázalék érvényesült, illetve a szerzett labdák, amibõl kétszer annyit jegyeztünk. A nyolc gyorsindításos pont mellett kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy az utolsó 15 percben 6 pontnál nem engedtük közelebb a riválist. Lényegében nem tudtak visszajönni a meccsbe és ez lélektanilag még a legrutinosabb profiknál is „gyilkos” tud lenni.

Az olasz válogatott a korosztály két nagy sztárjára épít. Õk Ilaria Panzera (12.5 pont, 5.5 lepattanó és 4.0 gólpassz), illetve a tavalyi U16-os Európa-bajnokság MVP-je Caterina Gilli (9.8 pont, 7.3 lepattanó és 2.7 gólpassz). Ki kell még emelni Giulia Natali-t, aki szintén 10 pont felett átlagol. Nem véletlenül ismerõsek ezek a nevek sokaknak, hiszen õk már olasz élcsapatokban is értékes perceket kapnak. Játszottunk velük a felkészülés alatt, akkor hazai pályán magabiztosan nyertek, de ebbõl messzemenõ következtetést nem szabad levonni.

Nem véletlenül emeltük ki mindkét csapat erényei között az érettséget, a rutint. Egy nagyon speciális versenyhelyzet a döntõ. Sokkal inkább már a fejekrõl szól, mint bármi másról. Játékban nagy különbség nincs. Túlzás nélkül az egész korosztály két legjobb csapata méri össze az erejét. Az összehasonító statisztikát nézve mi jobban dobunk mezõnybõl, az olaszok valamivel jobban lepattanóznak. Az olaszoknak több a szerzett labdájuk, nekünk több a gólpasszunk. Második esélybõl, festékbõl ugyanannyi pont jön a feleknél.

Összességében elmondható, hogy egy kiváló generációnk érkezett óriási lehetõség kapujába. A lányok fantasztikusat küzdenek, az egész kontinens elismerését kivívták. A tavalyi bronzérem után egy újabb év rutinjával felvértezve már biztos, hogy sikerül elõrébb lépni helyezésben. Természetesen ez az olaszokra is igaz, de ránk is, nagyon megérdemelnénk az aranyat. Látva az olaszok eddigi meccseit, érzelmekkel teli, felfokozott rangadót láthatunk.

ÉLÕ KÖZVETÍTÉS

Hirdetés