Hirdetés
Archivum

Olaszország ellen folytatja a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Pénteken 18 óra 30 perctõl Olaszország ellen folytatja szereplését a magyar válogatott a 2019-es Európa-bajnokságon. Hozzánk hasonlóan riválisunk is 10 pont feletti hátrányból fordítva nyert az elsõ napon. Komoly erõpróbára készülhetünk a két extraklasszist felvonultató olasz gárda ellen.

Fotó: FIBA.Basketball

Ha az elsõ napot nézzük, akkor mindkét gárda olyan gyõzelmet aratott, ami a számszerû eredményen és a torna folytatásán túl a lelkeknek is nagyon kellett. A magyar válogatott óriási küzdött. Egy nehéz felkészülési idõszak után a legjobb pillanatban jött extra és nagy szívvel, akarattal 14 pontos hátrányból felállva sikerült fordítani. Ha a statisztikát nézzük, akkor három egyéni teljesítmény, Yvonne Turner 23, Határ Bernadett 21 (+ 11 lepattanó), Studer Ágnes 17 pontja kiemelkedik. Ez a gyõzelem azonban az egész csapatnak önbizalmat, hitet, egységet adhat a folytatáshoz. Végre egy olyan élmény érte az idei nyár alkalmával válogatottunkat, amely azt mutatja, hogy a rengeteg elvégezett munka magával tudja hozni a pályán élesben a sikert.

Az olaszok hasonló helyzetben voltak, mint mi. Ellenük is több, mint 30 percen át vezetett Törökország és 11 pontos hátrányból kellett felállniuk. Emellett nekik is legalább annyira kellett a gyõzelem, igaz kicsit más aspektusból. Óriásiak az elvárások hazájukban, nekik ugyanis csalódás lenne, ha legalább az olimpiai selejtezõig nem jutnának el. Már az is az volt, hogy a 2018-as VB-rõl lemaradtak. Egy elveszített rangadó így nem jött volna jól számukra. A sikerhez természetesen Cecilia Zandalasini és Giorgia Sottana kellett. A korszakos játékosok közül Sottana 16, Zandalasini 13 pontot szerzett. Nem is feltétlenül ez a lényeg, hanem az, hogy mikor tették mindezt. Zandalasini indította a felzárkózást, majd Sottana triplája és hat hibátlan büntetõje jött a hajrába. Ezért ekkora zsenik õk ketten és emiatt rettenetesen nehéz felkészülni az olaszok játékából.

A magyar csapat számára a kulcs a meghatározó játékosok ponterõs teljesítménye mellett az volt, hogy magas posztokon sikerült érvényesíteni a fölényt. Mûködtek a betörések is és ezekkel a negyedik negyedben kiválóan sikerült megbontani a szlovénok védelmét. Ez a két tényezõ az olaszok ellen is meghatározó lesz. Érdemes kiemelni, hogy bár akadtak kihagyások védekezésben – különösen a harmadik negyedben -, de eközben nem engedtük, hogy Szlovénia szétfusson minket a ki nem kényszerített hibák után. Hiába volt 14 eladott labdánk (12 három negyed után), ebbõl csak 14 pontot ért el Szlovénia és csak 10 gyorsindításos pontot kaptunk. Ez 84-bõl egy jó aránynak számít, amit az olaszok ellen is fontos lenne tartani. Õk még hatványozottabban képesek minden apró pontatlanságot megbüntetni.

Az olasz válogatottakat mindig is nagyfokú szervezettség, rendkívül éles védekezés jellemzi. Törökország is hasonló stílust visz, ezért alakult ki a felek között egy küzdõs meccs. A két nagy név került eddig kiemelésre, de el kell mondani, hogy a törökök ellen Cubaj 7, Cinilli 6, Crippa 5 lepattanót gyûjtött. Összesen 11 támadó-lepattanójuk volt és bár a statisztikai lapra csak 7 második esélybõl elért pontot rögzítettek, de ez a sok támadólepattanó meghatározó pillanatokban jelentett újabb és újabb labdabirtoklást számukra. Összességében tehát azt lehet mondani, hogy az eladott labdák és a lepattanók lehetnek ismét a kulcs. A magyar válogatott a szlovén meccs negyedik negyedében, amikor 15 kísérletébõl 9 sikeres lett mezõnybõl, megduplázta a szerzett labdái számát és mindössze 2 eladott labdája volt, bizonyította, hogy megvan benne minden, ami a sikerhez kell. Hajrá lányok!
 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés