Hirdetés
Archivum

Olaszország ellen mutatkozik be az U16-os válogatott Kaunasban:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdõdik a kaunasi U16-os A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott 18 órától Olaszország ellen lép pályára.

A kontinenstornán válogatottunk Olaszországgal, Horvátországgal és Lengyelországgal került egy négyesbe. A riválisokat részletes beharangozó összeállításunkban már bemutattuk. A tornát felvezetõ nagyinterjúnkban pedig Mészárosné Kovács Andrea is elmondta elõzetes várakozásait a hétvégi csoportmeccsekkel kapcsolatban. Mivel U16-os korosztályról beszélünk, nagyon kevés elõzetes információ áll rendelkezésre a csapatok tényleges játékerejét illetõen. Az elsõ nap arra is jó szolgálatot tesz, hogy a résztvevõ válogatottak stábjai feltérképezzék a mezõnyt.

Válogatottunk július 9-én kezdte a felkészülést a kontinenstornára és nyolc edzõmérkõzéssel a lábában utazott el szerdán Kaunasba. A játékoskeretet nagyon találóan Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitány úgy mutatta be lapunknak adott nyilatkozatában, hogy alkalmas kifejezetten gyors játékra, rendelkezik nagyon jó középtávoli dobókkal és mozgékony. Ezek az erények pedig azért kerülnek elõtérbe szinte minden évben versenyzõ csapatainknál, mivel magas posztokon hagyományosan szûkösebbek a lehetõségek. Nem csak magasságban, hanem tömegben is. Ezt pedig az elõbbiekben kiemelt területeken lehet hatékonyan ellensúlyozni.

Az elsõ napon rögtön az elõzetesen legnehezebbnek tûnõ csoportrivális jön szembe. Az olaszoknál az eredményeket tekintve az U16-os korcsoport kifejezetten erõs. Az elmúlt tíz évben ötször is dobogóra állhattak különbözõ generációik ezen a tornán. Ennek oka, hogy általában fel tudnak vonultatni erõs, testes magasabb játékosokat. Ez pedig ebben a korosztályban még óriási lépéselõnyt jelent. A jelenlegi olasz csapat húzóembereit az U17-es Világbajnokságon 5. helyet szerzõ gárdából ismerhetjük. Giulia Natali és Caterina Gilli még a FIBA beharangozó összeállításába is bekerült éppen Dombai Réka mellé.

Az ellenfeleket bemutató cikkünkben már kiemeltük, hogy a 175 cm magas, erõsebb felépítésû Giulia Natali csapata legeredményesebbje volt Minszkben 13.6 pontos, 3.4 lepattanós átlaggal. Caterina Gilli pedig meghatározó erõcsatárként 10.4 pontot, 6.7 lepattanót jegyzett azon a hét találkozón. Az edzõmérkõzéseket tekintve ugyanakkor nem õk ketten remekeltek. A hétvégén Pesaroban rendeztek egy nemzetközi tornát, ahol már az Eb-keretüket láthattuk. Akkor a spanyoloktól 73-46-ra kikaptak, de a belgákat és a hollandokat is 40-40 ponttal verték. A 185 cm magas Meriem Nasraoui villogott az olasz gárdában. A belgáknak 23, a hollandoknak 18, de még a spanyoloknak is 12 pontot dobott.

Összességében az eddigi statisztikák és a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy magas poszton vélhetõen igyekszik majd fizikális fölényét érvényre juttatni riválisunk. Nagyon sok múlik tehát azon, hogy a fentiekben kiemelt erények a mieinknél mennyire érvényesülnek. Soha nem könnyû feladat a nyitó meccset lejátszani egy nagy tornán. Nagyon szurkolunk a lányoknak!

Hirdetés