Hirdetés
Magyarország

Olimpia, WNBA és európai karrier – Ezi Magbegor minden fronton megállja a helyét



:

:

Fotó Pados Noel / Sopron Basket

Hirdetés

A Sopron Basket színeiben debütált az idei évadban Európában Ezi Magbegor. A feltörekvő ausztrál klasszissal a klub készített egy átfogó videós interjút, melyben pályafutása kezdetéről, az ausztrál bajnokságról, a WNBA-ről és természetesen első európai élményeiről is beszélt.

“Ez az első év, amikor Európában játszom. Egy érdekes tény rólam, hogy Új-Zélandon születtem. A szüleim nigériaiak, akik aztán Új-Zélandra költöztek, ahol megszülettek a testvéreim és én is. Amikor 5 éves lettem, akkor költöztünk Ausztráliába, Melbourne-be. Szóval én igazából Melbourne-ben nőttem fel és Új-Zélandra nem nagyon emlékszem, de így lettem ausztrál-nigériai, aki Új-Zélandon született.” – mutatkozott be Ezi Magbegor, aki pályafutása kezdetét így idézte fel:

“Hét-nyolc éves koromban kezdtem játszani egy helyi csapatban, a Northern Rebels-ben, ami Melbourne Coburg városrészében található. Az idősebb testvéreim is játszottak. A nővérem edzőjének volt egy csapata, így ő elkezdett ott játszani, én pedig követtem és azóta is játszom. A foci volt az első sportom, még Új-Zélandon 4-5 éves koromban, ezért nem is emlékszem belőle túl sokra. Rövid ideig teniszeztem is. A középiskolában is sportoltam, mindig sportos gyerek voltam, végül a kosárlabda maradt.”

Fotó: Rónási Márton / FIBA.Basketball

Ezi Magbegor ausztrál bajnokként érkezett hazánkba. A Melbourne Boomers gárdájával ért fel a csúcsra a WNBL-ben, ahol az utolsó szezonjában 15.4 perc alatt 7.8 pont és 2.2 lepattanó volt az átlaga.

“Egy fejlődő bajnokság. A WNBL már 41 éve létezik és egyre nagyobb nyilvánosságot kap.” – kezdte az ausztrál profi liga bemutatását Magbegor. “Egyre több külföldi is játszik a bajnokságban, fizikálisabb lesz és évről-évre több tehetséget vonz Ausztrália. A legnagyobb különbséget abban látom, hogy a szezon rövidebb és nyáron játszunk, ami vonzó lehet sokaknak.”

A WNBL mellett a WNBA-ben is szerepel Ezi Magbegor. Éppen a napokban adtunk hírt arról, hogy a Seattle Storm gárdájával hosszabbított és így a negyedik szezonjára készülhet az Egyesült Államokban.

“A WNBA egyértelműen sokban különbözik a WNBL-től, de hasonlóságok is vannak. Az első ottani idényem buborékban zajlott, az egy covid-os év volt. Az első igazi szezonom így a második évben jött el. Seattle-ben játszom és nagyon élvezem. Jó a csapat a pályán és azon kívül is. Az edzőktől a játékosokig, nagyon hálás vagyok ezért a tapasztalatért. Tapasztaltabb játékosoktól tanulhattam és az évek alatt a szerepem is változott. Imádok Seattle-ben játszani!” – mondta Magbegor, akit eddigi legnagyobb sikereiről is kérdeztek.

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

“Mindenképpen azt emelném ki, hogy olimpikon vált belőlem.” – felelte erre. “Ez egy olyan dolog, amit azóta szerettem volna elérni, hogy elkezdtem komolyabban foglalkozni a kosárlabdával. A legutóbbi olimpiát végül 2021-ben rendezték meg, melyen én is ott lehettem. Elmondhatom, hogy olimpián szerepeltem, abban a sportágban, amit szeretek és az országomat képviselhettem, ami nagyon különleges dolog.” – fogalmazott, amivel rá is tért a válogatottra.

Ausztrália a 2022-es világbajnokságon hazai közönség előtt bronzérmet szerzett. Magbegor 21.2 perc alatt 9.6 pontot, 4.5 lepattanót és 1.6 gólpasszt átlagolt a tornán.

“Ez lesz az ötödik évem a válogatottal. 2018-ban kezdtem a Nemzetközösségi Játékokon, ami az első komolyabb tornám volt. Öt év hosszú időnek tűnik, de még most is az egyik legfiatalabb vagyok a csapatban. Komoly évek előtt állunk, hiszen jön a következő olimpia Párizsban, ahová szeretnénk kijutni. Mindent megteszek, hogy benne legyek a csapatban és folyamatosan fejlődjek. A válogatottakban nem vagyunk folyton együtt, ezért sok múlik azon is, hogy egyénileg elvégezzük a szükséges munkát, amit az edzőnk elvár tőlünk minden évben.” – hangsúlyozta Magbegor, aki ezt követően beszélt európai karrierjéről is.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Mindig is szerettem volna Európában játszani. Az elmúlt két-három évben sokat gondoltam rá. Az előző WNBL szezonban a Melbourne Boomers-ben játszottam, bajnokságot nyertünk és ekkor láttam elérkezettnek az időt, hogy megtegyem a következő lépést a karrieremben és Európába jöjjek. Az ügynököm felvette a kapcsolatot európai klubokkal. Jött egy ajánlat Soprontól, akik a regnáló bajnokok. Egyébként is sokat hallottam a csapatról Gabby-től, Bri-től, akik az előző idényben itt játszottak és csapattársaim voltak Seattle-ben. Úgy gondoltam, hogy az első európai idényemben ez egy megfelelő hely lehet számomra és így is lett.

– fogalmazott Ezi Magbegor, aki a céljait így foglalta össze:

“Egyértelműen bajnokságot nyerni! Minden mérkőzéssel egyre jobbak és jobbak leszünk. Ezzel a soproni csapattal megmutattuk, hogy tudunk küzdeni, amire úgy gondolom, hogy nagy szükség van az Euroligában, ahol tehetséges, fizikális csapatok ellen kell játszanunk. Ezért meg kell mutatnunk, hogy mi egy csapat vagyunk és összetartunk, mindent átvészelünk. Mindig segítünk egymásnak a pályán és azon kívül is. Izgatottan várom az idény hátralévő részét.”

Ezi Magbegor az interjú végén saját magáról is beszélt. “Azt mondanám, hogy pályán kívül introvertált személyiség vagyok. Ez az első évem Európában, ezért sokat pihenek. Sopron szép kis város, sok dolog van, amit fel lehet fedezni, lehet sétálgatni. Az időeltolódás miatt a legjobb alkalom, hogy a családdal, barátokkal beszéljünk, az első edzés után van. Ezt próbálom minden alkalommal tartani.” – összegzett.

A teljes interjú megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés