Hirdetés
Archivum

Olimpiai felkészülési tornákat rendeztek a hétvégén:

:

Hirdetés

A hétvégén Európa három pontján is az Olimpia jegyében pattogott a labda. Lyonban és Ankarában az olimpiai selejtezõtorna csapatai játszottak felkészülési mérkõzéseket. Varesében pedig Oroszország és Ausztrália csapott össze kétszer.

Lyon: Franciaország, Csehország, Horvátország, Kanada

Lyonban a házigazda Franciaország mellett Csehország, Horvátország és Kanada lépett pályára. A franciák három gyõzelemmel megnyerték a tornát. Pierre Vincent csapata a cseheket 17, a kanadaiakat 25 ponttal verte és egyedül Horvátországgal játszott szoros mérkõzést, ott 73-69-es gyõzelmet arattak. A franciáknál Sandrine Gruda nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, egyedüliként mindegyik találkozón kétszámjegyû pontot ért el.

A lyoni torna meglepetését Kanada szolgáltatta, akik a horvátokat 66-49-re, a cseheket 66-64-re verték. Volt olyan szakíró a tengerentúlon, aki Kanadát nemcsak a selejtezõtorna, de az egész Olimpia meglepetéscsapatának várja. Ettõl még igen messze vannak, de mindenesetre jelezte ez a fiatal gárda, hogy igenis számolni kell velük. Kanada szárnyalása az európai csapatok mélyrepülését jelentette, a záró napon a két nyeretlen Horvátország és Csehország azért játszott, hogy megszerezze elsõ gyõzelmét. Itt végül a csehek 77-69-re diadalmaskodtak.

A cseh együttesben a Karlovy Varyban rendezett tornához képest Hana Horakovát leszámítva már minden klasszis pályára lépett, így az ismert nevek közül Burgrova, Viteckova, Kulichova és Vesela ott volt a csapatban. A horvátok teljes csapattal léptek pályára, náluk Mandir és Lelas remekeltek mindegyik napon, de társaik elvétve akadtak. Iva Ciglar 20, 15 és 10 perceket játszott, 4 pontnál pedig egyszer sem szerzett többet.

Ankara: Törökország, Nagy-Britannia, Argentína, Dél-Korea

Ankarában a házigazda törökök mellett Nagy-Britannia, Argentína és Dél-Korea lépett pályára. A torna nagy tanulsága pedig az, hogy elkezdtek mérkõzéseket nyerni a törökök. A magyar válogatott csehországi legyõzése után hazai környezetben a tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmese mindhárom mérkõzését megnyerte. A törököknél nagy kérdés, hogy a két honosított játékos Quanitra Hollingsworth és Nevin Nevlin közül végül ki fog lehetõséget kapni. Úgy néz ki, hogy az egykori gyõri center szerepeltetése felé hajlik a szakmai stáb. Hollingsworth a britek ellen 73-54-re megnyert „döntõn” 18 pontot és 13 lepattanót jegyzett.

A britek Dél-Koreát és Argentínát is legyõzték. Az Olimpián rendezõ jogán résztvevõ válogatottban Jo Leedham remekelt, az ázsiai együttes ellen 29, a dél-amerikaiak ellen 22 pontot szerzett és még a törököknek is berámolt 14 pontot. Ezen a tornán a nyeretlenek csatájában Dél-Korea diadalmaskodott, így Argentína maradt gyõzelem nélkül.


Varese: Oroszország – Ausztrália

Olaszországban Varesében pedig egy igazi presztízscsatára került sor. A világ három legjobb válogatottjából kettõ Ausztrália és Oroszország csapott össze. Az elsõ mérkõzést az oroszok nyerték 60-51-re. Ekkor a két szakvezetõ megállapodott abban, hogy még egy negyedet ráhúznak, 50 perc játék után végül 68-62-re diadalmaskodtak az oroszok.

A 40 percre vonatkozó statisztikát tekintve Kuzina és Belyakova 9-9 pontot szerzett, míg Lisina és Petrakova 8-8 egységig jutott. Az ausztráloknál a palánk alatt Batkovic 10, Cambage 9 pontot szorgoskodott össze. Az opálok ugyanúgy jártak, mint a magyar válogatott ellen. 51 kétpontos kísérletükbõl 14 talált utat a gyûrûbe, 12 triplakísérletükbõl pedig 1. Így nem lehet mérkõzést nyerni.

A két csapat második egymás elleni mérkõzésén az ausztrálok visszavágtak és 74-72-re legyõzték riválisukat. Ezúttal az ausztráloknál a 14 pontos Jenna O’Hea személyében volt egy olyan extra, akivel elõzetesen nem lehetett számolni. Az oroszoknál Belyakova 13, Sapova 9 pontot szerzett. Az ausztrálok sokkal pontosabban céloztak, a duplákat tekintve 46 kísérletbõl 22 sikeres volt.

Ami pedig Zavecz Hanna játékát illeti. Az elsõ találkozón 12 perc 54 másodpercet töltött a pályán, ez idõ alatt 2 pont, 2 lepattanó és egy szerzett labda került a neve mellé. A második mérkõzésen 11 perc 9 másodpercet kapott, mely idõ alatt 3 pontot, 2 lepattanót és 1 gólpasszt jegyzett.

Eredmények

Lyon

1.nap

Horvátország – Kanada 49-66
Franciaország – Csehország 74-57

2.nap

Kanada – Csehország 66-64
Franciaország – Horvátország 73-69

3.nap

Franciaország – Kanada 66-41
Csehország – Horvátország 77-69

 

Ankara

1.nap
Dél-Korea – Nagy Britannia 86-113
Törökország – Argentína 79-75

2.nap
Törökország – Dél-Korea 73-61
Nagy Britannia – Argentína 81-65

3.nap
Argentina – Dél-Korea 59-67
Törökország – Nagy Britannia 73-54

Varese

Oroszország – Ausztrália 60-51
Ausztrália – Oroszország 74-72

Hirdetés