Hirdetés
Archivum

Orenburg és Bourges felé veszik az irányt a magyar csapatok:

:

Hirdetés

Szerdán újabb fordulóval folytatódik a nõi kosárlabda Euroliga. A magyar csapatok közül a Sopron kora délután Orenburgban szerepel, míg a Gyõr este a Bourges vendégeként lép pályára.

Az Orenburg évek óta a Sopron mumusa. Az orosz együttes rendszeresen hullámzó teljesítményt nyújt. Gyenge játékkal képesek jóval alacsonyabban rangsorolt csapatoktól is kikapni, amikor azonban a keret a tudásának megfelelõen játszik, akkor a kontinens bármelyik alakulatával felveszik a versenyt. Hogy miért neveztük õket mumusnak? Az elmúlt években rendszeresen a Sopron közvetlen riválisai ellen betliztek, míg mire Fegyverneky Zsófiék ellen léptek pályára, vagy edzõt váltottak, vagy megérkezett egy újabb légiós és borultak az erõviszonyok. Ez a balszerencsés sorozat idén is folytatódhat.

A rossz kezdés után november végén távozott Algirdas Paulauskas és a helyét a görög George Dikeoulakos vette át. Paulauskas nyilatkozatai oroszul és angolul is megjelentek, ezekben a csapat legnagyobb sztárját DeWanna Bonner-t hibáztatta. Elmondása szerint addig rendben ment az építkezés, amíg meg nem érkezett. Ezt követõen azonban megbontotta a csapategységet és ellentét alakult ki a hazaiak, illetve a légiósok között. Dikeoulakos ezt hivatott javítani és ha a keret nem is áll még össze, az edzõváltás adta új impulzusok miatt jelenlegi formájában is veszélyes ellenfél az Orenburg.

Elsõsorban az egyedülálló fizikai adottságokkal rendelkezõ Bonner-re kell figyelni, aki a problémák ellenére is 17.8 pontos átlagnál tart. Mellette a spanyol Anna Cruz és az elmúlt években a kurszki csapatban villogó Tameka Johnson számítanak húzóembernek. Az orosz vonalból az Novoszibirszk stabil kezdõje Natalia Anoikina érdemel külön is kiemelést, hiszen úgy tûnik, hogy meg tudta ugrani az Euroliga szintet. Zhedik és Kuzina játékát pedig évek óta jól ismerhetjük a válogatottból és a klubokból. Nem rossz ez a keret és ha Dikeoulakos a hagyományosan sok futásra, karakteres támadójátékra épülõ elképzeléseit idõvel át tudja vinni, akkor jó csapata lehet Orenbrugnak. Reméljük a Sopron ellen még nem lesznek jó csapat.

A Gyõr a Bourges vendége lesz. A francia bajnok a hétvégén elszenvedte elsõ vereségét a bajnokságban és az Euroligában sem nyertek még meccset, igaz az orosz és a török túra a papírforma szerint sem ígért sok jót. A Bourges-tól nagyon sokat vártak az évad elején, de eddig éppen azon a területen mutatnak kevesebbet, amivel korábban nem szokott problémájuk lenni. A három eddigi Euroliga meccsen 34.6%-al dobtak mezõnybõl és átlagban 14 labdát adtak. A Gyõr a három Euroliga fellépése közül Kassán mutatta a legtöbbet. Itt egy 5-8 perces rossz periódus volt a döntõ. Ha sikerül az ilyen a hullámvölgyet elkerülni, akkor lehet esély egy szép eredmény elérésére.

Hirdetés