Hirdetés
Utánpótlás

„Óriási büszkeség ez Akadémiánk számára!”:

:

Hirdetés

Ha nem jön közbe egy sajnálatos sérülés, hatan képviselték volna a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát az U16-os leány válogatottnál, amely a FIBA Youth European Challenger Spanyolországban megrendezett csoportkörében a harmadik helyen végzett. Eördögh Edit szerint mindez a Nemzeti Kosárlabda Akadémián elvégzett fantasztikus munkának köszönhető.

A magyar U16-os leány válogatott az első és az utolsó csoportmeccsét veszítette el, a kettő között lejátszott további hármat viszont megnyerte. Csak a szerbek és a házigazda spanyolok bizonyultak jobbnak nálunk.

 Sőt, úgy érzem, ha nem az első meccsen találkozunk a szerbekkel, hanem akkor, amikor már kicsit belerázódtunk a játékba, akkor őket is legyőzhettük volna, és talán másképp alakul a spanyolok elleni mérkőzés is az utolsó körben. Számolgatás helyett egypontos siker is elég lett volna az első helyhez – fogalmazott a korábbi 48-szoros válogatott Eördögh Edit, aki a 2008-asok székesfehérvári kiválasztó-képzőjén a magyar csapat vezetőedzőjeként nézte az U16-osok meccseit.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémiát hatan képviselték volna a spanyolországi tornán, ha nem jön közbe egy sajnálatos sérülés. Palásti Julianna a szlovének elleni felkészülési meccsen vált harcképtelenné, így ő nem utazhatott, ott volt viszont a válogatottban Rátkai Eszter, Szakolczi Diána és Kohn Petra is, a szakmai stábban edzőként Meszler Balázs, fizioterapeutaként pedig Varga Dorottya.

“Óriási büszkeség ez Akadémiánk számára!” – mondta a kadett leány A csapat vezetőedzője. “Mi, utánpótlásedzők azért dolgozunk nap mint nap, hogy minél több játékost kineveljünk a korosztályos válogatottakba, majd később a felnőtt élvonalbeli bajnokságba és a nemzeti csapatba. Az, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról három tehetség mehetett erre a tornára, plusz a szakmai stábban ott volt Meszler Balázs és Varga Dorottya, az itt elvégzett fantasztikus munka visszaigazolása! S bár Palásti Julianna nem tarthatott a többiekkel, az biztos, hogy az Akadémia mindent elkövet annak érdekében, hogy sérülése után mentálisan és fizikálisan még erősebben térjen vissza a pályára, és ennek köszönhetően továbbra is korosztálya meghatározó játékosa legyen.”

A korosztályos válogatottak számára nagyon sokat jelentett, hogy idén rendeztek (kisebb létszámú) nemzetközi tornákat, amelyeken mindenki lemérhette, hol tart, miben kell még fejlődnie, előrelépnie. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia közleménye kiemeli: öröm volt látni, hogy az Akadémia játékosai megállták a helyüket a nemzetközi porondon: a csapat legfiatalabb tagja, Rátkai Eszter a teljesítménymutatók alapján a válogatott második legjobbja lett Toman Petra mögött, a gólpasszok terén pedig ő volt a legeredményesebb. Szakolczi Diána csereként beállva elsősorban agresszív védekezésével és labdaszerzéseivel adott nagy lökést a csapatnak, plusz fontos pontokat dobott, Kohn Petra pedig bár kevesebb játéklehetőséget kapott, ezalatt mindig kihozta magából a maximumot .

Az ilyen nemzetközi tornákon, mérkőzéseken rengeteg tapasztalatot szereznek játékosaink, amit a folytatásban kamatoztatni tudnak. Az előttünk álló szezonban már a két 2006-os születésű, tehát Diána és Eszter is eggyel feljebb, a junior A csapatnál fog edzeni, s ott, valamint a kadett A-ban is játszik. Ezzel jelentősen elősegítjük a további fejlődésüket, hiszen minden nap komoly ellenállással találkoznak az idősebbek között, gyorsabban és agresszívebben kell játszaniuk, és gyorsabban kell döntéseket hozniuk

– fogalmazott Eördögh Edit.

Hirdetés