Hirdetés
Európa

Óriási fejetlenség előzte meg szerdán az USK Praha – Famila Schio mérkőzést:

:

Hirdetés

Végül nem került megrendezésre szerdán az Euroliga negyeddöntő első mérkőzése a cseh fővárosban az USK Praha és a Famila Schio között. Eddig kizárólag cseh oldal nyilatkozatait ismertük, de minap Paolo De Angelis, az olasz klub ügyvezetője felidézte milyen nehézségekkel néztek szembe Prágában.

A Famila Schio honlapján megjelent összeállításban Paolo De Angelis hangsúlyozza, hogy amikor már körvonalazódtak a negyeddöntők megrendezése körüli nehézségek, akkor olyan javaslatot fogalmazott meg a FIBA felé, hogy a lehető legkésőbbi időpontban április végén egy nyolcas döntővel záruljon az Euroliga. Ez másfél hónap szünetet hozott volna. A FIBA azonban nem vette tudomásul a javaslatát. Ezt követően döntöttek úgy a klubnál, hogy elutaznak Prágába. Kerülővel, megemelkedett utazási költségeket vállalva jutottak el Csehországba. Az olasz sportvezető szerint a prágai fél hozzáállása végig felemás volt: “Szívesen látunk titeket, meg nem is.” – így írta le a benyomásait.

A problémák a szerdai meccs kapcsán kedden este kezdődtek, amikor a hivatalos vacsorát a Schio ügyvezetőjének egy “átlagos” gyomorprobléma miatt le kellett mondania. Ez másnap reggelre el is múlt, de ekkor már beindult egy pánikreakció és az események több fordulatot vettek. Az USK Praha jelezte a FIBA felé, hogy nem hajlandó kiállni, amíg nem végeznek egy tesztet a koronavírusra az olasz klub ügyvezetőjén. Paolo De Angelis azt sérelmezte, hogy a FIBA a kedélyek megnyugtatása helyett inkább utat engedett a csehek kérésének. Ha nem is kényszerítették a sportvezetőt, de erősen javasolták számára a teszt elvégzését. Először azt mondták neki, hogy a szálloda előtt egy mentőben elvégzik a tesztet, utána néhány óra múlva lesz eredmény, ezt megvárhatja a szobájában. Azonban végül nem ez történt, kórházba vitték, ahol a hatályos cseh járványügyi protokoll szerint a teszt elvégzése után addig nem hagyhatta el az intézményt, amíg nem lesz eredmény. Több, mint 24 órát töltött a kórházban és negatív lett a tesztje.

Paolo De Angelis sérelmezte, hogy az USK Praha teljesen magukra hagyta a küldöttségüket ebben a helyzetben. Semmilyen segítséget nem kaptak. A csehek arra hivatkoztak, hogy számukra is ismeretlen ez a helyzet és nem tudtak mit mondani. A Schio ügyvezetője kiemelte, hogy olyan apróságokban sem segített nekik a prágai klub, mint hogy a csomagjait a szállodából a kórházba elvigyék. Paolo De Angelis a FIBA erőtlenségét hangsúlyozza, hogy lényegében egy cseh e-mail az egész rendszert teljes bizonytalanságba taszította. Rögtön az elején javasolta, hogy jöjjön ki egy orvos a szállodába, vizsgálja meg, hogy egyszerű gyomorrontásról van-e szó vagy érdemes lenne további vizsgálatokat végrehajtani. Ezt senki nem hallgatta meg, beindult egy láncreakció. “Sajnálom FIBA, de a világ legrangosabb versenysorozatának menedzseléséhez professzionalizmusra lenne szükség, amit nem látok.” – teszi hozzá.

A Schio ügyvezetője azzal zárja visszatekintését, hogy a prágai kórházban csak az vigasztalta a tesztje eredményére várva, hogy ezzel legalább a meccs lejátszását biztosítja. Aztán szerdán délben megjött a levél a találkozóról törléséről. “Álmodom vagy ébren vagyok?” – tette fel a költői kérdést. Paolo De Angelis számára egyedül annyi a pozitívum, hogy legalább a tesztje negatív lett. Bízik benne, hogy amint a repülőjáratok engedik, most már lassan haza tud térni Olaszországba. A prágai klubról rendkívül lesújtó véleménye van, de azt hozzáteszi, ha újra találkoznak, Schióban akkor is sportszerűen fogják fogadni a küldöttséget.

Fotó: Famila Schio

Hirdetés