Hirdetés
Hirdetés
Európa

Örökrangadó a negyeddöntők esti programjában:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Elérkezett a 2021-es Európa-bajnokság negyeddöntőinek a napja. A délutáni negyeddöntőkről ITT írtunk. Most nézzük az esti programot, ahol Szerbia – Spanyolország csúcsrangadó lesz, de a belga – orosz csata is érdekesnek ígérkezik.

Szerbia és Spanyolország negyeddöntőjében két olyan gárda méri össze az erejét, mely olimpiai résztvevő és előzetesen éremesélyesek között szerepelt. A kettőből az egyik biztosan nem nyer érmet, sőt a világbajnoki selejtezőért is meg kell küzdeniük. A spanyolok helyzete mindenki számára ismert. Alba Torrens és Tamara Abalde pozitív tesztje után az utolsó pillanatban változtatni kellett és erre ráment a nyitómeccs, ami miatt bekerültek a szerbek ágára. A két csapat két éve elődöntőt vívott és akkor 71-66-os spanyol siker született Belgrádban. Mondhatjuk, hogy Torrens akkor sem volt, de a két helyzetet összehasonlítani nem lehet. Ráadásul a belgrádi kezdődőből Laura Nicholls, Marta Xargay és Anna Cruz is visszavonult a válogatottságtól. Nyilván a spanyolok merítési lehetőségei miatt más egy-egy ilyen visszavonulás, de az biztos, hogy egy korszakhatáron járnak. Svédország, Szlovákia és Montenegró nem okozott gondot a csapatuknak, érdekes lesz azonban figyelni, hogy hol tartanak egy ilyen kaliberű rivális ellen. A szerbeknek amilyen nehezen indult a torna az olaszok elleni hosszabbítással, annyira jól folytatódott. Esetükben sokszor kiemeltük, hogy csak és kizárólag a rutinos játékosok fizikális teljesítőképessége szabhat gátat az újabb éremszerzésnek. Minden más tulajdonságuk adott a sikerhez. A 2019-es számokat nézve védekezésben (szerzett labdákban) és távoli dobásokban léptek előre. Ne felejtsük el, hogy Yvonne Anderson segítségére is számíthatnak.

Az esti program másik negyeddöntője a Belgium – Oroszország csata. Mindkét gárda óriási hullámvasúton ül ezen az Európa-bajnokságon. A belgáknak a bosnyákok elleni vereség és a Törökország ellen bemutatott szenvedés sokat árnyal az összképen. Természetesen Emma Meesseman remeklése sokáig repítheti őket. Óriási tartalékok vannak a csapatukban, mivel Meesseman mellett a további kulcsemberek adósak még a jó szerepléssel. A belgák mindössze a hatodik legjobb mezőnyszázalékkal rendelkeznek, ami egyértelműen csalódás. Különösen úgy, hogy a triplák hatékonyságában csak 15. helyen állnak. Az összeszokottságukat jól mutatja, hogy a második legkevesebb eladott labdával rendelkeznek és a második legtöbb gólpasszal. Az oroszok a csoportkörben a horvátok és a csehek ellen hozták a kötelezőt. Vasárnap és hétfő pedig a két véglet volt szempontjukból. A franciák ellen elmaradtak játékban, viszont a Szlovéniával vívott nyolcaddöntőn a legjobbjukat hozták. Rendkívül fontos a jelen orosz kosárlabdázásának, hogy Raisa Musina és Maria Vadeeva mellé végre kulcsmeccsen voltak fellépő játékosok. Olyanok, akik kicsit alacsonyabb szinten versenyeznek, de évek óta megbízhatóak. Olyan egységet mutattak, ami az elmúlt években nem volt jellemző. A 33 mezőnykosarukat 28 gólpassz előzte meg és a kispadjukról 28 pont érkezett.  Megjósolhatatlan a párharc végkimenetele.

Menetrend

20:45 Belgium – Oroszország
21:00 Szerbia – Spanyolország

Az ÉLŐ STATISZTIKÁK IDE KATTINTVA a torna hivatalos honlapján követhetőek. A mérkőzések élőképes közvetítése a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán látható.

Hirdetés