Hirdetés
Magyarország

“Örömteli eredmény számunkra az alapszakasz győzelem” – beszélgetés Gáspár Dáviddal és Czukor Dalmával:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A Hajrá Sopron – Sportmagazin hétfői adásában a női élvonalbeli kosárlabda csapatok múlt heti mérkőzéseiről számoltak be, illetve vendégük volt a Sopron Basket vezetőedzője, Gáspár Dávid, valamint játékosa Czukor Dalma is.

A bajnokság 22. fordulójából pótolt összecsapáson a Sopron Basket 88-50-re legyőzte az Atomerőmű KSC Szekszárd együttesét. Ezzel az alapszakaszt a Sopron nyerte, a rájátszásban pedig – az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntőben – a TFSE-MTK csapatával mérkőzik majd meg. A találkozót követően Gáspár Dávid vezetőedző a következőket nyilatkozta:

Nagyon intenzív és kemény edzésmunkába fogtunk, amelynek a zárása volt a Szekszárd elleni mérkőzés. Örömteli volt, hogy a csapat nagyon lendületesen, energikusan és az első perctől az utolsóig koncentráltan játszott. Ez volt a feladat, amit maximálisan végrehajtottak, ezért pedig jár a gratuláció. Ugyanezt a munkát szeretnénk átvinni a következő hétre is és akkor minden a terv szerint fog alakulni. A másik dolog, ami szintén említésre méltó, hogy rendkívül örülünk az alapszakasz győzelemnek. Nagyon jó érzés volt ennyi lelkes, soproni szurkoló előtt játszani – a tavalyi szezon során hiányzott a bíztatásuk. Nekik köszönhetően volt csak igazán élvezetes ez a Szekszárd elleni rangadó.

Fotó: FIBA.Basketball

A Sopron Basket – Atomerőmű KSC Szekszárd összecsapással véget ért a női kosárlabda alapszakasza, aminek az élén a soproniak végeztek – ezzel véglegessé vált a Play-off menetrendje. Gáspár Dávid előszőr az alapszakaszt értékelte.

“Alapszakasz győzelemmel zárhattunk, ami azt jelenti, hogy pályaelőnnyel indíthatjuk a rájátszást, ez pedig egy örömteli eredmény számunkra. Visszatekintve azt tudom mondani, hogy nem volt zökkenőmentes az út, rengeteg nehézséggel kellett megküzdenünk. Ez megmutatkozott a játék minőségén is – például a Győr ellen elveszett alapszakasz, vagy az elveszett Magyar Kupa mérkőzéseken. Még lehetne sorolni a meccseket, amiken bár győzelemmel zártunk, a játék képe mégsem az elvárt volt. Ennek a tényezőit a szezon során számtalanszor említettük, de a lényeg, hogy most érzem igazán azt a csapaton, hogy azt a játékot játsszuk, amit elképzeltünk és szeretnénk. Ezt a Szekszárd ellen is örömteli volt látni.” – fogalmazott a Sopron Basket vezetőedzője, majd a szót Czukor Dalma vette át, értékelve együttese, Szekszárd elleni teljesítményét. 

“Nagyon lendületesen indult a találkozó, jó ritmusban játszott a csapat – egy olyan tempót diktáltunk, amit a Szekszárd nem tudott követni. Emellett pontosan hajtottunk végre minden edzői utasítást, és persze a dobásaink jó százalékban voltak sikeresek. Nagyon jó mérkőzést játszottunk, és ahogy azt Gáspár Dávid is említette, ez nagyrészt szurkolóinknak köszönhető, hiszen elképesztő hangulatot varázsoltak az arénába. Remélem a jövőben még többen fognak majd kilátogatni.” – mondta Czukor Dalma, aki nem rég tért vissza egy viszonylag hosszabb kényszerpihenő után. “Jelenleg minden rendben. Három hónapos kihagyásom volt az elmúlt időszakban, miután az egyik edzésen eltört a lábfejcsontom. Mostanra azonban már mondhatom, hogy teljesen egészséges vagyok. A csapaton belül sincs olyan, akinek komoly problémái lennének, teljes kerettel tudunk kiszülni a rájátszásra.”

Fotó: FIBA.Basketball

Mivel az alapszakaszt a Sopron Basket nyerte, így Gáspár Dávid együttese az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntőben a TFSE-MTK-val mérkőzik meg.

“Egy olyan csapat ellen fogunk játszani, akik korábban már számtalanszor megnehezítették a helyzetünket. Az idei szezonra vonatkoztatva talán mondhatom, hogy nem egy akkora ellenállásba ütköztünk, mint a tavalyi, vagy az azt megelőző években. Ennek ellenére azonban abszolút komolyan vesszük őket. Rengeteg tehetséges játékossal rendelkeznek, de számunkra az lesz a legfontosabb, hogy a mi játékunkat tudjuk érvényesíteni. Ahhoz szeretnénk minden egyes mérkőzésen hűek maradni, és persze a maximumot kihozni magunkból. Hétfőn meg is indult az ellenük való felkészülés, ezt követően pedig minden a megszokott ritmusban fog haladni.” – tett említést csapata előtt álló megmérettetésekről Gáspár Dávid.

Az Euroliga negyeddöntő párharcok második felvonásán a Sopron Basket 65-72-re győzte le a Lattes Montpellier gárdáját, így Gáspár Dávid együttese az ötödik Final Four szereplését vívta ki, egymást követően negyedszer, amik a magyar kosárlabdában egyedülálló rekordoknak számítanak.

“Az már önmagában egy fantasztikus eredmény, hogy a Sopron Basket az Euroliga legjobb négy csapata közé tudott jutni – főleg az idáig vezető utat tekintve. Rengeteg munka áll már amögött is, hogy az alapszakaszban a második helyen tudtunk végezni, ezzel pedig kivívtuk a hazai pálya előnyét. Egy nagyon erős csoportba kerültünk, ezt az is mutatja, hogy mennyi csapat végzett hasonló eredménnyel az alapszakaszt követően. Úgy gondolom, hogy mindig jól időzítettük a jó játékot, illetve a győzelmeket, emögött pedig – ahogy már mondtam – nagyon sok munka volt. A Lattes Montpellier elleni találkozók sem voltak egyszerűek. Már abban lehetett látni a változást a játékunkat tekintve, hogy kulcsfontosságú helyzetekben jó döntéseket hoztunk. Ezek a jó döntések a végére egyre gyakoribbá váltak, amik végül azt eredményezték, hogy ötödszörre szerepelhet csapatunk a Final Four-ban. Mindenki nagyon boldog természetesen, de egyben sikerült is mindenkinek a földön maradnia, ami pedig egy plusz pozitívum.” – fogalmazott a Sopron Basket vezetőedzője.

Sopronban a kosárlabdát tekintve egyre több a fiatal tehetség. Czukor Dalma is a Soproni Darazsak Sportakadémiából küzdötte fel magát a felnőtt együttes keretébe, de nem ő az egyetlen. A Sopron Basket csapatának ugyanis egy remek utánpótlás bázisa van, akikkel rendkívül szoros a kapcsolat.

“Amióta a Sopronnál dolgozom, – ebben az elmúlt két és fél-három évben – hatalmas hangsúlyt helyeztünk az utánpótlásra, illetve a fiatal tehetségek kinevelésére. Aki követi a játékunkat láthatja, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget próbálunk biztosítani a mérkőzéseken – szeretnénk folyamatossá tenni fejlődésüket, hogy az töretlen legyen. Nyílván ehhez rájuk is szükségünk van, arra a felfogásra, illetve edzésmunkára, ami alapból is jellemzi a munkánkat.

Számomra nagy öröm, hogy Czukor Dalma – de mondhatnám akár Varga Sárát és Varga Alízt is – olyan teljesítményt tudnak nyújtani, hogy bátran nyúlhatunk hozzájuk a mérkőzések során. Olyan hozzájárulásuk van a meccsekhez, amik szembetűnőek. Őket természetesen a még náluk is fiatalabb generáció követi, akiknek még nagyon sok mindenben kell fejlődni, de a kapu előttük is nyitott. A kő kemény munka, odafigyelés és az alázat az, ami megfogja számukra alapozni a jövőt, hogy milyen játékossá válnak. Teljes magabiztossággal tudom tehát mondani, hogy a tehetségeket gondozzuk és az ő kinevelésük egy nagyon komoly terv a csapat, illetve az egész klub életében.” – zárta a beszélgetést Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője.

A Hajrá Sopron – sportmagazin teljes, hétfői műsora az alábbiakban tekinthető meg.

Hirdetés