Hirdetés
Archivum

Orosz és lengyel vendégségben a magyar csapatok:

:

Hirdetés

Az Euroliga elõttünk álló fordulójában idegenben lépnek pályára a magyar csapatok. A Sopron szerdán közép-európai idõ szerint 14 órától az Orenburg vendége lesz, a Gyõr csütörtökön 17 óra 45 perctõl Gdyniában vendégszerepel.

Ha a Tarbes-Sopron összecsapás felvezetését a múlt héten úgy kezdtük, hogy a két csapat elsõ mérkõzésébõl nem lehet kiindulni, mert a rivális kerete több ponton is változott, akkor ugyanez az Orenburg elleni összecsapásra hatványozottan igaz. Október 19-én hosszabbítás után maradt alul Székely Norbert együttese a harmadik számú orosz gárdával szemben. Azóta a találkozó óta sok idõ telt el. Katie Douglast leigazolta az Orenburg, miközben a csapatjátékuk is egyre jobban összeállt. Emlékezhetünk rá, hogy Sopronban még egy erõsen egyéni megoldásokra építõ alakulatot láthattunk, ami annak is betudható, hogy például Brunson csak aznap csatlakozott a társaihoz.

Az Orenburg 4 gyõzelemmel és 3 vereséggel áll a csoport harmadik helyén. A két vereség a Salamancától és a Fenerbahcétól elõre borítékolható volt, míg a Schiotól az elsõ fordulóban egy igen hiányos kerettel kiállva kaptak egy pofont. Bár ezeken felül szigorúan az eredményeket nézve hozták a kötelezõket Katie Douglasék, menetelésüket magabiztosnak még véletlenül sem szabad nevezni. A Schio ellen 11 pontos hátrányból álltak fel hazai pályán a múlt héten és végül 70-63-as gyõzelemmel vágtak vissza az októberi vereségért. A CCC Polkowice ellen pedig 14 pontos elõnyt adtak le és lett szoros a végjáték. Itt az oroszok nem kis szerencsével tudtak végül diadalmaskodni.
 

Az Orenburg játéka mindkét mérkõzésen rendkívül hullámzó volt, ugyanakkor mindig akadt egy olyan sztárjuk, aki hozta magát a fontos pillanatokban. Ami nem csoda, hiszen Brunson, Douglas, Danilochkina vagy Veramejenka is képes egyedül eldönteni egy találkozót. A Sopron esélyeit az sem növeli, hogy rendkívül körülményes utazás várt a csapatra – igaz ezt minden Orenburgba látogató gárda átéli – és az 5 órás idõeltolódással is meg kell küzdenie. Ennek ellenére az olasz és a lengyel példa is mutatja, hogy a három orosz Euroliga résztvevõ közül talán egyedüliként az Orenburgot még hazai pályán is meg lehet tréfálni. Ráadásul az elmúlt hetek felfelé ívelõ formája és játéka is bizakodásra adhat okot.

A Gyõrre a Gdynia vár. A második fordulóban éppen a lengyelek ellen szerezte meg az elsõ és ideáig egyetlen gyõzelmét Füzy Ákos csapata. Az elsõ fordulókban a lengyelek igen kiábrándító játékot mutattak és Javier Fortnak csak november közepére sikerült ütõképes csapatot építenie a számtalan légióst felsorakoztató hölgykoszorújából. Azóta már szereztek két gyõzelmet és ez azt jelenti, ha csütörtökön le tudják gyõzni a gyõrieket, akkor még megmarad az esélyük a rájátszásra.

A Gdynia felemás elõjelekkel várja a találkozót. A lengyelek már-már NBA csapatokat megszégyenítõ idegenbeli túrán vannak túl. Az utóbbi két hétben 5 idegenbeli meccset vívtak és Javier Fort nyilatkozata szerint ez idõ alatt közel 10000km-t utaztak. Az 5 mérkõzésbõl ráadásul 2 gyõzelem és 3 vereség a mérleg. Igaz az egyik gyõzelem éppen az egyik legfontosabb bajnoki rangadón vasárnap a Polkowice ellen született meg.

A lengyeleknél két játékosra kell igazán figyelni, a 13.1 pontot átlagoló Jolene Andersonra és a dupla-dupla környékén (13 pont, 9.9 lepattanó) átlagoló Aneika Henry-re. A Gyõr az utóbbi két meccsén a Valencia és a ZTE ellen fáradtabban mozgott, így összességében két meggyötört csapat csatájára számíthatunk, ahol az dönthet, hogy a végjátékban melyik szakvezetõ talál egy frissebb húzóembert.

A forduló nagy rangadóját – a FIBA TV közvetítése mellett – szerdán 18 órától rendezik Krakkóban. Ekkor a Wisla Can-Pack Krakow a Szpartak Moszkvát fogadja. A két együttes azonos 6/2-es mérleggel áll a C-csoport elsõ két helyén és aki itt nyer, az joggal bizakodhat benne, hogy kedvezõ pozícióból szalad be a rájátszásba.

Az Euroliga 9. fordulójának programja


A-csoport
December 7., szerda

VICI Aistes – Ros Casares 16:15
Bourges Basket – UMMC Jekatyerinburg 20:00

December 8., csütörtök
Galatasaray – ZVVZ USK Praha 16:00
Lotos Gdynia – Uni Seat Gyõr 17:45

B-csoport
December 7., szerda

CCC Polkowice – Fenerbahce 17:45
Nagyezsda Orenburg – UNIQA Euroleasing Sopron 14:00

December 8., csütörtök
Beretta-Famila Schio – Perfumerias Avenida 20:30

C-csoport
December 7., szerda
Gospic CO – CB Taranto 18:00
Frisco Brno – BLMA 18:00
Wisla Can-Pack Krakow – Szpartak Moszkva Vidnoje 18:00


December 8., csütörtök

Rivas Ecopolis – Good Angels Kosice 18:00

Hirdetés