Hirdetés
Magyarország

Orosz topcsapatok érkeznek az Euroligában, magyar rangadó az Európa Kupában:

:

Hirdetés

A héten öt nemzetközi mérkőzésen szurkolhatunk magyar csapatoknak. Az Euroligában a Sopron és a Szekszárd is orosz riválissal találkozik. A soproniak a Kurszkot, míg a szekszárdiak a címvédő Jekatyerinburgot fogadják. Az Európa Kupában a DVTK és a Csata magyar presztízsrangadót vív. A Győr vendége a török Elazig lesz, míg a PEAC az izraeli Ramla otthonában szerepel. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

EUROLIGA 

Sopron Basket – Dinamo Kurszk 

“Mondhatjuk, hogy múlt héten benne volt Isztambulban egy ilyen forgatókönyv a Sopronnak, de számomra azért meglepő a különbség. Keveset is dobott a Sopron, ami nem jellemző rájuk. Lehet, hogy kicsit megzavarták őket az utazás körüli bonyodalmak és két játékosuk – Shey Peddy, Jelena Brooks – beszállása. Bár Jeca nem számít újnak. Idén most játszott először, de ő már jól ismerheti a soproni szisztémát. A másik oldalon pedig ott van, amiről sokat beszéltünk előtte, hogy a Fenernek borzasztóan kellett az a meccs. Ezek összességében vezettek ahhoz a vereséghez, de a Sopron számára az Euroliga szezonkezdet még így is bőven várakozáson felüli és azt gondolom, hogy a Dinamo Kurszk ellen is esélyesek. Igaz, nem számítok könnyű küzdelemre.

Jó keretük van az oroszoknak. Eddig négyből háromszor otthon játszottak. Az egyetlen idegenbeli meccsükön Franciaországban a Landes otthonában kikaptak, ami szempontjukból egy váratlan vereség lehetett. Erős orosz játékosokkal dolgoznak, egy kicsit hazabeszélve említhetem a Frolkina-testvéreket, akik 3×3-ban bizonyítottak. Jelenleg Eva Lisec rendelkezik a legjobb statisztikákkal. Innen Magyarországról az első igazán eredményes szekszárdi évvel, amikor több szlovén játékos együtt játszott, indult be a karrierje. Akkor nagyon nagy szerepe volt. Vannak olyanok, nekem Lisec is ilyen, akiknek egész pályafutása alapján nehezen gondolja az ember, hogy ilyen szintre eljuthat az Euroligában és most meccsről meccsre bizonyítja, hogy mégis.

Fontos lesz a Sopron számára a védekezés és az is, hogy Határ Betti – Aby Gaye párosa mit tud hozzátenni. Tudják-e hozni azt, amit az első három fordulóban vagy azt látjuk, amit a Fener ellen. Nekem múlt héten Határ Betti két pontja is meglepő volt. Masszív védőket kapott, de az előző fordulókban sem kezdők védték. Összességében úgy érzem, hogy a válogatott szünet mindenkinek jól fog jönni az Euroligában, így a Sopronra is igaz ez. A teljes mezőny ezzel az öt fordulóval, amit lejátszottak itt a szezon elején, hirtelen belecsöppent a nagy terhelésbe és az új játékosok beillesztéséhez is idő kell, amire most lesz lehetőség.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – UMMC Jekatyerinburg 

“Szekszárd városának a világ legjobb csapatát vendégül látni nagy dolog és a szurkolók kiszolgálása nagyon fontos ilyenkor. Ettől függetlenül kérdezted tőlem, hogy mennyire lehet játékosként ünnepként felfogni egy ilyen mérkőzést. Mi, amikor a Fradival egykoron legyőztük az amerikai válogatottat, az valóban ünnepnek számított, de az egy tét nélküli mérkőzés volt. Bár mondhatjuk, hogy a Szekszárdnak egy Jekatyerinburg ellen nincs tét, de ez mégsem egy barátságos meccs. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor a Szekszárd várhatóan vereséget szenved. Ha a vereségtől sikerül elvonatkoztatni, nem alakul ki nagy különbség és lesznek olyan megoldásaik, előre lépéseik, amik számukra pozitívak, akkor jól is kijöhetnek ebből a meccsből.

Én nem írnám le az Európa Kupás helyekért zajló versenyfutásban a Szekszárdot, mert még 10 mérkőzés van a csoportban és azokon bármi lehet. Bár visszautalva a múlt heti moszkvai vereségre, az Euroliga szintjén hozhatónak számító mérkőzéseket, ehhez már hozni kell. A Jekatyerinburg a Szuperkupán kikapott, ami igazából a szurkolókon és a klubvezetésen kívül másnak olyan igazán nagy téttel nem bír. Én abból nem vonnék le messzemenő következtetést. Az viszont, hogy a Prágát csak egy utolsó másodperces triplával verték, azt mutatja, hogy nincsenek topformában. A Prága mindig tud jó formában játszani, de róluk ugyanazt el tudom mondani, mint amit Eva Lisecről. Nehéz elhinni, hogy ennyire jók tudnak lenni, de mégis hétről bizonyítanak.”

EURÓPA KUPA 

UNI-Győr – MÉLY-ÚT – Elazig Il Ozel Idare 

“Az egyetlen győzelmét a török csapat éppen a Győr ellen szerezte október elején egy szoros meccsen. Itt a lehetőség a visszavágásra, amivel a matematikai esélyek életben maradnának a továbbjutásra is. Beatrice Mompremier teljesen bejátszotta magát a palánk alá, ami már egyértelműen látszódik a győriek játékán. A szombati mérkőzésen TFSE ellen Török Ági teljesítménye kellett a győzelemhez. Mi sokat dolgoztunk együtt a válogatottban és Ági óriási alázattal van a kosárlabda iránt. Nagyon kell az ő hozzáállása a Győrnek. Most olyan érzésem van, hogy a győriek nyerni fognak. ”

Neve David Ramla – NKA Universitas PEAC 

“Bár nem nagy rotációval játszik a Ramla, de négy játékosa – Emma Cannon, Kelsey Mitchell, a montenegrói Glory Johnson, Alyssa Baron – hozzák magukat. A PEAC megugrotta hazai pályán azt az akadályt, hogy a három légiósa révén a Ramla centerposzton nagyon erős. Idegenben egy kicsit más lesz. Ott valamivel kevesebb esélye lehet a PEAC-nak, de nagyon nem feltartott kézzel fognak kimenni. A Ramla ráadásul bukott el hazai pályán olyan meccset, amit előzetesen nekik hozniuk kellett volna. A PEAC-nál azt látni, hogy vannak állandó stabil teljesítmények és rendre jött egy-egy olyan, aki valami fontos pluszt hozzá tudott tenni a csapat játékához. Erre most is szükség lesz.”

DVTK – Ludovika-FCSM Csata

“Ahogy mondtam az első fordulós felvezetésnél is, én nagyon szeretem azokat a helyzeteket, amikor két magyar csapat találkozik nemzetközi bíráskodás mellett a játékosok szerepeltetésére vonatkozó hazai szabályok nélkül. Az első meccset simán nyerte a DVTK Budapesten. Sokáig szoros volt, de a végén elhúztak. Az elmúlt fordulóban a DVTK nyerhető mérkőzést veszített el Ankarában. A végeredmény sokkal nagyobb különbséget mutatott, mint a játék képe. Sajnálhatják azt a meccset. Ettől függetlenül hazai pályán most esélyesebbek. Ez lesz a hivatalos csarnokavató mérkőzés és én a pályafutásom során az ilyen óriási felhajtással járó eseményeket soha nem kedveltem, amikor nem csak és kizárólag a meccsre kellett fókuszálni. Ebbe nem szoktunk belegondolni, de sok olyan veszélyt rejt magában, ami nem játékosbarát. Hullámzó teljesítményt nyújt a DVTK és edzői szempontból sem lehet egyszerű azt kezelni, hogy adott esetben szöges ellentétét mutatja a pályán a csapat, mint amit a heti edzésmunka alapján várni lehet.

A Csata múlt héten nagyon értékes győzelmet szerzett csütörtökön, ráadásul Zele Dorina nélkül. Lelik Réka, Simon Zsófia és Hegedűs Janka hármasa extrát hozott. Maradva Eva Lisec vagy éppen a Prága szereplésére vonatkozó hasonlatnál, Hegedűs Janka esetében sem gondolhattuk előre, de meccsről meccsre bizonyíthatja, hogy meg tudja állni a helyét. A Szekszárd kapcsán beszéltünk arról, hogy mennyire ünnep egy ilyen nemzetközi szereplés. A Csatán én azt érzem, hogy tényleg így is fogják fel. Amikor ott vannak a pályán, akkor összeszorított foggal küzdenek, a helyén kezelik, hogy eredmény oldalról nem a fő versenysorozatuk, de mindent megtesznek, hogy letegyék a névjegyüket. Ezt eddig sikerrel teszik.”

Hirdetés