Hirdetés
Archivum

Oroszország ellen folytatja az Eb-selejtezõk sorozatát a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton 17 órától Miskolcon Oroszország ellen lép pályára a magyar válogatott a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõjében. Mindkét válogatott nyerte az elsõ két mérkõzését a C-csoportban. Komoly erõfelmérõ következik.

ÉLÕ VIDEÓ

Úgy érkezik el az oroszok vendégjátéka, hogy kifejezetten jól sikerült novemberi selejtezõkön van túl a magyar válogatott. Elõbb Litvániában aratott bravúrgyõzelmet nemzeti csapatunk, majd jött az albánok elleni nagy különbségû hazai siker. Az oroszok is verték ezt a két gárdát. Tiranában nem volt nehéz dolguk, majd Litvániával vívtak feszült, egylabdás presztízsrangadót.

Több összeállításban is megjelent a fõsodorhoz tartozó médiumokban, hogy válogatottunk mindkét riválisát nagyobb különbséggel múlta felül, mint az oroszok. Ebbõl azonban messzemenõ következtetést nem szabad levonni. Az albánok látványosan kilógnak a csoportból (sõt talán a 32 csapatos mezõnybõl is), minden meccs más ellenük abból a szempontból, hogy ki mennyi energiát tesz a legyõzésükbe. Az orosz-litván párosításról pedig a történelmet ismerve minden helyzetben elmondható, hogy egy felfokozott hangulatú csata. Ezt láthattuk a novemberi meccsen is. Nem meglepetés az eredmény és várhatóan Litvániában is hasonló lesz a játék képe.

Ahogy azt az ellenfeleinket bemutató cikksorozatunkban már elemeztük, Oroszországban egy új korszak kezdõdött ezzel a selejtezõ-sorozattal. Még tagjai a bõ keretnek olyan tapasztaltabb játékosok, mint Elena Beglova, Evgenia Belyakova, Anna Leshkovtseva, de már az U19-es Világbajnok csapatuk fiataljait kezdték felépíteni. Természetesen ennek a generációnak még idõ kell, hogy beérjen. Lényegében az oroszok összes problémája arra vezethetõ vissza nagyvonalakban, hogy kimaradt egy generáció. Felnõtt úgy egy korcsoport, hogy nemzetközi klasszist nem termelt ki, sõt a többiek sem kaptak elég lehetõséget klubszinten. A szövetségi kapitányi posztot Olaf Lange tölti be, aki decemberig a Jekatyerinburg edzõje volt. Nyilatkozata szerint minden körülmények között ez lett volna az utolsó szezonja Jekatyerinburgban. Abban, hogy elõbb távozott, a válogatott is szerepet játszott. Így gyakorlatilag a teljes selejtezõben csak erre az egy feladatra koncentrálhat.

A jelenlegi orosz válogatott hasonló szerkezetû, mint a 2000-es évek ellenállhatatlan csapata, de messze nem olyan hatékony és jóval hullámzóbb a teljesítménye. Ezt láthattuk a 2017-es Európa-bajnokságon is, amikor nem vívták ki a negyeddöntõs szereplés jogát. Remek teljesítmények mellett a kulcsmeccseiken nem volt igazi vezérük. Ez pedig döntõnek bizonyult. Olaf Lange abban õszre változtatott, hogy még tovább magasított a szerkezeten. Ez azonban magával hozta, hogy lassult a csapatuk. Ennek megfelelõen hiába vannak fölényben belsõ posztokon, ezt alacsonyabb, de egységesebb csapatok ki tudják használni. A tavaly nyári állapotokhoz képes ráadásul abban nincs változás, hogy kívülrõl kevesebb segítséget kapnak. Õsszel az albánok ellen Maria Vadeeva volt a leghatékonyabb, míg a litvánok ellen Zhosselina Maiga.

A magyar csapatnak nincsen félni valója, az õszi teljesítményre lehet építeni. A kulcsmeccs a litvánok elleni lesz szerdán este, viszont ahhoz, hogy akkor eredményesen tudjon szerepelni válogatottunk, ezt az oroszokkal vívott csatát sem szabad elengedni. A csapategység és a Litvániában mutatott határozott védekezés ad esélyt egy szoros találkozóra. Gyorsabb játékra képes a magyar csapat, mint orosz ellenfele. Ennek köszönhetõen ritmusváltásokkal, illetve jó távoli dobásokkal meglepetést lehet okozni.

Hirdetés