Hirdetés
Nagyvilág

Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt az Universiadén:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) vezetőtestülete úgy döntött, hogy az orosz sportolókat kizárja a versenyein való részvételből az Ukrajna elleni háború miatt – írja az MTI.

A FISU közleménye szerint a tiltás az év végéig biztosan hatályban marad. Az orosz inváziót támogató Fehéroroszország sportolói sem indulhatnak a FISU égisze alatt rendezett viadalokon.

A két ország képviselői a nyári Universiadén, az egyetemisták és főiskolások csúcseseményén sem lehetnek ott, amelyet a kínai Csengtuban tartanak június 26. és július 7. között. A FISU egyúttal elvette valamennyi eseményének rendezési jogát, amelynek Oroszország lett volna a házigazdája.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság február 28-án javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt akadályozzák meg az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a nemzetközi versenyeken. A felhíváshoz számos világszövetség csatlakozott, nem kívánatos személyeknek nyilvánítva a két ország sportolóit.

Oroszország kizárása az Universiadéról azt jelenti, hogy biztosan változik a női kosárlabda torna mezőnye. Az orosz válogatott ugyanis a 16 résztvevő gárda között szerepelt. Többek között hazánk nemzeti csapat mellett.

A Covid miatt 2021-ről idén nyárra halasztott Universiadét több nemzet is kihagyja. Korábban Kanada és Nagy-Britannia is bejelentette a távolmaradást. Az Egyesült Államok úszócsapata is visszalépett, de a tervek szerint a tradicionális csapatsportokban, így kosárlabdában is ott lesznek a mezőnyben.

Hirdetés