Hirdetés
Hirdetés
Európa

Oroszország indulhat a világbajnoki selejtezőn, Spanyolországot nagy csatában verték

Spanyolország - Oroszország 74-78 (17-12, 16-18, 14-19, 27-29)

FIBA Women's EuroBasket 2021, keresztjáték a világbajnoki selejtezőért
Valencia, Pabellon Municipal Fuente de San Luis
Bonner, Bissuel, Zupancic (Liuimiene)

Spanyolország: Ouvina 8/6, Palau 2, Carrera 11, Conde, Ndour 15/3. Csere: Dominguez 2, Rodriguez 15/9, Cazorla 19, Casas, Gil 2.

Oroszország: Musina 20/3, Vadeeva 14, Shilova 9/3, Komarova 6/3, Levchenko 15/3. Csere: Kurilchuk 3/3, Goldyreva, Ogun, Glonti 11/9, Shtanko.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Oroszország 78-74-re legyőzte Spanyolországot az Európa-bajnokság keresztjátéka alkalmával. Ezzel eldőlt, hogy Oroszország készülhet a 2022-es világbajnoki selejtezőkre, Spanyolország pedig már csak úgy vehet részt a 2022-es Világbajnokságon, ha megnyeri a tokiói olimpiát.

A Szerbiától elszenvedett negyeddöntős vereség után nagyon fogadkoztak a spanyolok, hogy Oroszország ellen javítanak és a világbajnoki selejtezőn való szereplés jogát kiharcolják. Ennek megfelelően kifejezetten éles játékkal és motiváltan kezdtek. A 17-12-es első negyed után a második szakaszban 31-21-nél már 10 ponttal vezettek. Úgy nézett ki, hogy Oroszország kezéből idő előtt kicsúszhat az összecsapás. A félidő hajrájára azonban rendezték a soraikat és 33-30-ra visszajöttek. A félidőben a spanyoloknál Astou Ndour 8 pontnál járt, míg az oroszoknál Raisa Musina 9-nél.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyed elején őrizte pár pontos előnyét a spanyol gárda, de a korábbi nagyobb differencia kialakítására nem volt már esélyük. Hat perc telt el, amikor 39-39-nél egyenlítettek az oroszok, majd nem sokkal később a vezetést is átvették. A harmadik negyed végén 49-47-re mentek. A záró szakaszban sokáig fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Az utolsó négy percbe érve 62-59-nél labdája volt az orosz gárdának az ötpontos előnyhöz, de ziccert hibáztak, ami újabb fordulatot hozott. Innen ugyanis 64-62-re fordítottak a spanyolok és ekkor úgy tűnt, hogy a momentum hozzájuk került.

Az utolsó két percbe érve nem tudta megerősíteni vezetését a spanyol gárda. Kimaradtak a lehetőségeik és az orosz válogatott megérezte a lehetőségét a sikerre: 9-0-val 71-64-re fordítottak. A hazaiaktól ráadásul orrsérülést szenvedett Cristina Ouvina. Ekkor még 50 másodperc volt vissza, így nélküle kellett harcba szállniuk Lucas Mondelo tanítványainak, hogy csodát tegyenek. Sokat kockáztattak támadásban a spanyolok, tripla és 2+1-es helyzet is összejött. Az oroszokat pedig eközben folyamatosan büntetőkre kényszerítették. Kseniia Levchenko példaértékű higgadtsággal hat büntetőt is értékesített, így a spanyol gárda előtt nem mutatkozott esély az egyenlítésre vagy a fordításra. Oroszország készülhet a világbajnoki selejtezőre, Spanyolország pedig 2001 után veszített egymást követően két meccset egy kontinenstornán.

Statisztika ITT

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés