Hirdetés
Archivum

Oroszország ismét Európa csúcsán:

:

Hirdetés

Stepanova és Danilochkina vezetésével az orosz válogatott végig kézben tartotta a finálét és 17 ponttal verte a török együttest, amely azonban így is története legjobb eredményét érte el. Az Európa Bajnokság legértékesebb játékosa Elena Danilochkina lett. A francia válogatott a negyedik negyedben felõrölte a cseh nemzeti csapatot és ezzel megszerezte a harmadik helyet az Európa Bajnokságon. A bronzmérkõzés hõse a 26 pontos Sandrine Gruda volt. Összefoglaló az utolsó játéknapról.

NYILATKOZATOK    FOTÓK

Oroszország ismét Európa csúcsán

Elérkezett a döntõ, ahol Oroszország és meglepetésre Törökország csapott össze. A két csapat az elsõ csoportkörben is találkozott már ezen a tornán és akkor az oroszok 15 ponttal nyertek, úgy, hogy egy negyedet követõen 29-7-re vezettek. Ezúttal titkon bízhattunk benne, hogy más lesz a helyzet, mivel a csoportkörben mutatott játékhoz képest mindkét gárda sokat változott ráadásul egy EB döntõ, az EB döntõ. Szerencsére a nézõszámom is érzõdött, hogy ez egy rangos finálé, 5000 nézõ gyûlt össze a ³ód¼-i arénában.

Jól kezdtek az oroszok, pillanatok alatt elléptek 7-2-re. A törökök Vardarli duplájával és Nevlin 1 büntetõjével 7-5-re még feljöttek, de ezt követõen elhúztak Stepanováék. 10 perc után 19-8 állt az eredményjelzõn. A második szakasz elején 24-8-ra is elszakadtak riválisuktól Borisz Szokolovszkij tanítványai, de ezt követõen nem sikerült tovább növelni a különbséget. A folytatásban több labdát adtak el az oroszok, míg a másik oldalon Caglar és Ivegin triplája is behullott és ezzel 28-23-ra felzárkóztak Ceyhun Yildizoglu tanítványai. Ekkor egy feszült, éles mérkõzés képe rajzolódott ki, de sajnos ez a fellángolás nem sokáig tartott. Stepanova és Arteshina vezetésével a szünetre ismét 10 pontra, 33-23-ra hízott a differencia.

Sokszor elhangzik, hogy ilyen különbségnél a harmadik etap eleje nagyon fontos. Ha zárkóztak volna a törökök, akár egy éles finálé is lehetett volna, de nem ez történt. Négy percig nem találtak be Vardarliék és ez idõ alatt 40-23-ra megléptek az oroszok. Ezzel gyakorlatilag a fontos kérdések el is dõltek. Nemcsak a különbség, de a mutatott játék sem ígért fordítást. A negyed végén 46-29 után 2 perc alatt 5 pont került a törökök neve mellé, így 12 egységre olvadt Ceyhun Yildizoglu csapatának hátránya.

A negyedik szakasz elején Danilochkina egy triplával gyorsan helyreállította a világ rendjét, 49-34 után pedig már csak az a számszerû végeredmény volt a kérdés. A játékrész felénél a 20 pontot is elérte a differencia. A végjátékban az oroszok helyenként könnyebb megoldásokat választottak, Szokolovszkij egy határozott hangvételû idõkéréssel azonban gyorsan rendezte a sorokat. A mérkõzés végén a törökök még 20 pont alá jöttek, a vége 59-42 lett.

A mérkõzés legjobbja a dupla-duplát (18 pont, 12 lepattanó) elérõ Stepanova volt, de a 12 pontos Danilochkinát is ki kell emelni. A törököknél Vardarli jutott 10 pontig. A statisztikát nézve a legfontosabb különbség a lepattanókban érhetõ tetten, az oroszok 52-t, a törökök 19-et gyûjtöttek. A törökök esélye a triplákban lett volna, de 21 vállalásukból csak 3 bizonyult eredményesnek. Az orosz csapat a negyeddöntõktõl kezdve kiemelkedett a mezõnybõl és teljesen megérdemelten ért fel a kontinens csúcsára.

A torna legértékesebb játékosa (MVP) Elena Danilochkina lett. Az All-Star ötöst Nevriye Yilmaz, Maria Stepanova, Eva Viteckova, Sandra Mandir és Elena Danilochkina alkotja.


Eredmény

Oroszország – Törökország 59-42 (19-8, 14-15, 13-11, 13-8)

Statisztika

Franciaország a bronzérmes

Hatalmas közhely, hogy két csalódott csapat csatája a bronzmérkõzés, ráadásul ez erre a találkozóra nem is volt igaz. Mindkét csapat elérte papíron az elõzetesen kitûzött célt, az olimpiai selejtezõt. Eltérõ lélektani helyzetben várták ezt a délutánt az elõdöntõk vesztesei. A csehek nagyon egyértelmûen kaptak ki az oroszoktól, míg a franciák címvédõként hosszabbítás után buktak a törökökkel szemben.

Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a cseheknél volt több jó egyéni teljesítmény is és így 14-14 után Lubor Blazek alakulata a játékrész végére 20-15-re lépett meg. A második szakaszban mindkét alakulat sokat hibázott, a cseheknél Vitecková és Elhotova termelte a pontokat, míg a franciákat a szünetig a 14 pontig jutó Gruda tartotta a mérkõzésben. A 20 perc után kialakult 30-24-es eredmény megfelelt a mérkõzés képének.

A harmadik negyed elején váltottak a gallok, javult a védekezésük és támadásban is fokozták az iramot. Gruda mellett pedig érkezett a padról Laborde és Digbeu is. A negyed elsõ felében még tartották az elõnyüket Blazek tanítványai, de 1 perc 24 másodperccel a harmadik szakasz vége elõtt 41-43-nál átvette a vezetést Pierre Vincent csapata. A játékrész utolsó percében Vitecková egyenlített, így döntetlenrõl várhatták a negyedik szakaszt a csapatok.

Végeredmény
1.Oroszország
2.Törökország
3.Franciaország
4.Csehország
5.Horvátország
6.Montenegró
7.Litvánia
8.Lettország
9.Fehéroroszország
Spanyolország
Nagy-Britannia
Lengyelország
13.Görögország
Szlovákia
Németország
Izrael

A negyedik negyedben a csehek nem tudtak megújulni a padról, továbbra is csak Elhotovában volt pont és ez megbosszulta magát. 47-47-ig tartották magukat Viteckováék, majd a franciák Gruda és Dumerc pontjaival elhúztak. A végjátékra 10 pont környékére hízott a differencia és bár az utolsó percben behullott néhány távoli és középtávoli cseh dobás, az eredmény érdemben nem módosult, a vége 56-63 lett. Nyert és bronzérmes Franciaország.

Visszakanyarodva a bevezetõhöz, láthattunk a gallok nagy és õszinte örömét. Címvédõként is hatalmas értéke volt számukra ennek az éremnek. A mérkõzés hõse a 26 pontos Gruda volt, aki a pénteki betlije után remek játékkal javított és a harmadik helyhez segítette hazáját.

Eredmény

Csehország Franciaország 56-63 (20-15, 10-9, 13-19, 13-20)

Hirdetés