Hirdetés
Archivum

Oroszországban csúcsrangadóval zárul az év:

:

Hirdetés

Közép-európai idõ szerint szombaton 15 órától rendezik a legnagyobb presztízsû orosz rangadót, melyen a Szpartak Moszkva vendége a Jekatyerinburg lesz. A két orosz sztárcsapat az eredményeket nézve jelenleg nincsen egy súlycsoportban, de így is óriási csatára van kilátás.

A Jekatyerinburg veretlenül vezeti a bajnokságot Oroszországban, míg a Szpartak Moszkva 5 gyõzelem mellett már 3 vereséget is elkönyvelhetett. Pokey Chatman együttese az összes rangadóját elbukta, a Dinamo Moszkvától, az Orenburgtól és a Kurszktól is kikaptak. Ennek megfelelõen komoly lépéshátrányban vannak az Euroligás helyekért folytatott versenyfutásban.

A Jekatyerinburg döcögõsen kezdett, az új szakvezetõ Olaf Lange azonban november végére szépen összerakta a csapatot. Talán minden eddiginél mélyebb az uráli gárda kerete. Ráadásul a szezont elkezdõ Gruda, Taurasi, Parker, Petrakova, Dominguez, Nolan, Kobryn, Arteshina, Popova féle alapcsapathoz visszatért súlyos térdsérülésbõl Jekabsone és Stepanova, illetve az õsszel sokat kihagyó, Gyõrbõl igazolt Hollingsworth is teljes értékû harcos immár. A mély keretnek megvan az az elõnye, hogy nem kell kizsigerelni a játékosokat. A legtöbbet Taurasi és Nolan tölti a pályán, de ez is mindössze 26-27 perces átlagokat jelent.

„Az európai szezon inkább egy maraton és nem egy sprintverseny.” – fogalmazta meg a FIBA Europe honlapján a hitvallását Olaf Lange. A német szakvezetõ és a felesége Sandy Brondello éppen abban hozott újat a Jekatyerinburg életébe, hogy nagyon bátran nyúlnak a kispadhoz. Míg az elõdeik – Gundars Vetra és Algirdas Paulauskas – látványosan elfelejtettek sztárokat, addig Lange mindenkinek lehetõséget ad. Mély rotáció ide vagy oda, a 15.8 pontot átlagoló Taurasi és a 14.9 pontot jegyzõ Gruda a két húzóembere a Jekatyerinburgnak. Amikor egyszerre vannak a pályán, az egyikük szinte mindig dobóhelyzetben várja a labdát.

A Szpartak Moszkva játékosai nincsenek jó formában és nemcsak Oroszországban, de az Euroligában is elbukták a rangadóikat. Pokey Chatman együttese a Wisla Krakow és a Bourges otthonában maradt alul. Hogy mi okozza az eredménytelenségüket, arra nehéz választ találni. Egy biztos, az európai klubcsapatok közül a Szpartak Moszkva foglalkoztatja a legtöbb olimpikont. Az orosz válogatott húzóemberei mellett Seimone Augustus és Isabelle Yacoubou is fõszereplõ volt Londonban. Augustus ráadásul október végén még a WNBA döntõjében vitézkedett. Talán nem véletlen, hogy jóval pontatlanabbak, mint azt elvárnák tõlük a szurkolóik.

A másik, amit Pokey Chatman szemére vetnek az orosz kosárlabdával foglalkozó portálokon, hogy az új igazolások beépítése nem halad zökkenõmentesen. Papíron Vieru hazacsábításával és Yacoubou megszerzésével betömték azokat a lyukakat magas posztokon, melyek tavaly sok nehézséget okoztak. Igen ám, de ezzel borult az a gyors és ötletes játék, ami az elmúlt évadban Euroliga nyolcas döntõt ért. Minden kedvezõtlen jel ellenére, kár lenne temetni a Szpartak Moszkvát. Tavasszal szinte biztos, hogy másik arcát fogja mutatni a csapat. Kérdés, hogy addig milyen esélyeik maradnak a hazai és a nemzetközi porodon. A hazai esélyek életben tartásáért sokat tehetnének egy bravúrral.

Hirdetés