Hirdetés
Archivum

Õrült végjáték után Lettország lesz ott a Világbajnokságon:

:

Hirdetés

Lettország kivívta a 2018-as Világbajnokságon való szereplés jogát, miután a csehországi Európa-bajnokságon az 5-8. helyért zajló párharcok során drámai végjátékban 68-67-re múlták felül Olaszországot.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Nagy tét mellett dobták fel a labdát az elsõ szombati mérkõzésen, hiszen a gyõztes nem csak az 5. hely megszerzéséért szállhat harcba, hanem kvalifikálta magát a Világbajnokságra. A vesztesnek erre már nem lesz esélye. Az elsõ negyedben fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Végül 10 perc után 18-18 állt az eredményjelzõn.

A második negyedben úgy nézett ki, hogy Olaszország leszakítja riválisát. Ezt a játékrészt 11-0-val kezdték és 29-18-ra léptek el. Ebben a szakaszban a lett szakmai stáb megkockáztatta Elina Babkina szerepeltetését, de szemmel láthatóan komoly fájdalmakkal küzdött a klasszis irányító. Az olaszok sokáig 8-10 pont között õrizték az elõnyüket, de a lettek triplákkal 42-37-re felzárkóztak a félidõre.

A harmadik negyedben 42-42-nél egyenlített Lettország, majd Laksa újabb triplájával 45-44-nél már vezettek is. Innentõl kezdve egyik oldalra sem alakult ki nagy különbség. A harmadik 10 perc végén 53-53-as állást rögzíthettünk. A záró szakasz elején célt ért a 8. lett tripla is, amivel 56-53-nál lépéselõnybe kerültek. Ez a minimális lett vezetés az utolsó 3 percig, 64-61-ig meghatározta a meccset.

Az olaszoknál ismét a Sottana, Zandalasini kettõs remekelt. Hatalmasat küzdöttek és Zandalasini két büntetõjével 65-64-nél 1 perc 5 másodperccel a vége elõtt átvették a vezetést. Ezt követõen az olaszoknak labdájuk volt, hogy nagyobb különbséget alakítsanak ki. Ezzel nem éltek és így 25 másodperccel a vége elõtt Putnina 66-65-ös elõnyhöz juttatta Lettországot. Idõkérés után erre Zandalasini azonnal válaszolt, amivel 67-66-ra újra az olaszok vezettek.

15 másodperc volt hátra és idõkérés után a lettek jöhettek. Ekkor az egész mérkõzésen rendkívül gyenge teljesítményt nyújtó spanyol játékvezetõ került fõszerepbe. Zandalasini taktikai jelleggel beütött szabálytalanságát sportszerûtlennel jutalmazta. Érthetetlen ítélet volt ez, hiszen egészen egyszerûen ilyen késõi szakaszban ezt már nem szokás befújni. Steinberga két büntetõt értékesített és ezzel 68-67-nél ismét a lettek jártak elõrébb és még támadhattak is egyet. Az olaszok megint odaütöttek, ami után Steinberga az újabb két büntetõjét kihagyta. Hét másodperccel a vége elõtt mehettek a gyõzelemért az olaszok, de nem találtak be, így Lettország utazhat a Világbajnokságra.

Eredmény
Lettország – Olaszország 68-67 (18-18, 19-24, 16-11, 15-14)

Statisztika

Hirdetés