Hirdetés
Archivum

Összefoglaló a FIBA sorozatok sorsolásáról:

:

Hirdetés

Kedden rendezték Münchenben a FIBA sorozatok sorsolását. Minden magyar érdekeltségû történésrõl beszámoltunk, most következzen a nap teljes összefoglalója.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Kezdjük az Euroligával. A magyar csapatok közül a Sopron Basket a fõtáblán kezdi meg a szereplését, ahol a B-csoportba nyert besorolást. Ezt nyugodtan nevezhetjük a bajnokcsapatok ágának.

A riválisok között szerepel ugyanis a francia bajnok Lyon, a török bajnok Fenerbahce, az olasz bajnok Famila Schio és a spanyol bajnok Girona. Mellettük ebben a négyesben találjuk a Dinamo Kurszkot, illetve a Botas – Gdynia és a Lattes Montpellier – Olympiacos selejtezõ gyõztese is ide kerül.

Az Euroliga selejtezõjében az Aluinvent DVTK a Reyer Veneziával mérkõzik a fõtábláért. A továbbjutó az A-csoportba kerül a a címvédõ UMMC Jekatyerinburg, a Castors Braine, az USK Praha, a Cukurova, a Bourges, a Nagyezsda Orenburg és a TTT Riga mellé.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball 

Azt már a kalapok kihirdetésénél tudtuk, hogy az egyik párosítás a Botas és az Arka Gdynia között lesz az EL-selejtezõjében. Innen a vesztes ugyanis majd az Európa Kupa Keleti Konferenciájába kerül. A másik négy csapatból pedig kettõ az Európa Kupa Nyugati Konferenciájában folytatja.

A keddi sorsoláson eldõlt, hogy az Euroliga fõtáblájáért Aluinvent DVTK – Reyer Venezia és Lattes Montpellier – Olympiacos párharcok lesznek. Kuparendszerû, oda-visszavágós rendszerben bonyolítják le a selejtezõt. A gyõztes az Euroliga fõtáblán folytatja. A vesztesek pedig az Európa Kupa Nyugati Konferenciájában.

A továbbjutó a DVTK ágáról az Euroliga fõtábláján az A-csoportbaa kerül. A selejtezõt elveszítõ alakulat pedig a PEAC-Pécs, a Basket Landes és a spanyol Cadi La Seu mellett folytatja az Európa Kupa fõtábláján.

Érdekesség, hogy az Aluinvent DVTK és a Reyer Venezia az elmúlt évadban az Európa Kupában csoportriválisok voltak. Mindkét csapat nyerte hazai meccsét. Novemberben az olaszok 92-75-ös sikert arattak, majd decemberben Miskolcon a DVTK máig emlékezetes nagyszerû csatában 63-61-re múlta felül riválisát.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Ahogy a fenti táblázat is mutatja az Európa Kupa kapcsán. A magyar együttesek közül a CMB Cargo UNI Gyõr az F-csoporba került a spanyol bajnoki ezüstérmes, nagy múltú Salamanca, illetve a spanyol élvonal egy másik képviselõje a Gernika mellé. A csoport negyedik tagja a portugál bajnok Olivais Coimbra.

A H-csoportban akár két magyar csapat is lehet, bár bízzunk benne, hogy csak egy lesz. Az ugyanis azt jelenti, hogy az Aluinvent DVTK sikerrel vívta meg az Euroliga selejtezõjét. Ebbe a négyesbe kerül ugyanis a DVTK – Reyer Venezia párharc vesztese a PEAC-Pécs, a Basket Landes és a spanyol Cadi La Seu mellé.

A “G” jelû négyesbe nyert besorolást a VBW CEKK Cegléd. Ide is kerül egy gárda az Euroliga selejtezõjébõl. A Lattes Montpellier – Olympiacos párharc vesztese bizonyíthat ebben a négyesben, ahol még a Cegléd mellett a jelentõsen megerõsített spanyol Valencia, illetve a belga Namur szerepel.

Az I-csoportban követhetjük az Atomerõmû KSC Szekszárd szereplését. Két német csapat is ebbe a négyesbe nyert besorolást, õk a Keltern és a Herner TC. A negyedik tagja a csoportnak a BBC Sint Katelijne Waver.

Hirdetés