Hirdetés
Archivum

Összefoglaló az Egyetemi Bajnokság 11. játékhetérõl:

:

Hirdetés

A héten hat mérkõzéssel folytatódtak a küzdelmek a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Részletes összefoglaló.
 

Írta: Botár László

A debrecenieké volt a hét a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. Jávor Barna és Kovács Imre tanítványai elõbb simán nyerték az ELTE BEAC elleni rangadót, majd a Miskolc legyõzése sem okozott gondot nekik. A címvédõ TF biztosan hozta a kötelezõt a nyíregyháziak ellen. Nyugaton a PTE-PEAC-nak 45 dobott pont is elég volt a gyõzelemhez Szombathelyen, a gyõri együttes pedig a Petõfi SE otthonában is megõrizte veretlenségét.

Keleti csoport

TFSE – Nyíregyházi ESE 113-12 (42-2, 27-4, 16-0, 28-6)
Alkotás u., 30 nézõ. V.: Major, Sentényi.
TFSE: Miháczi 8/6, HERMAN 14/6, KARLÓCAI 13/9, Szeli 7/3, KOVÁTS 16. Csere: SZABÓ 14/6, Orosz 9/3, AGIC 32/30. Edzõ: Magyar Bianka.
Nyíregyházi ESE: Beck, Moldován 4, Székely, Molnár 4, Baló 4. Csere: Tóth. Edzõ: Hegedûs Ferenc.

A hazai csapat az elsõ perctõl kezdve uralta a mérkõzést, percek alatt tetemes elõnyre tett szert az ezúttal jórészt triplákkal próbálkozó, a mérkõzést a távoli dobások gyakorlására szánó TF. Kováts Gabriella (16-16 pont és lepattanó, 9 gólpassz), valamint Herman Alíz (14 pont, 12 lepattanó, 8 szerzett labda) is közel járt a tripla-duplához, és Arin Agic 10 bedobott hárompontos kosara is dicséretes.

Magyar Bianka: – Gratulálok a lányoknak! Ismét tudtuk gyakorolni a hárompontos dobásokat, ezúttal picit gyengébben dobtuk, mint az elõzõ egyetemi mérkõzésünkön.

Hegedûs Ferenc: – Sajnos ez a csapat csak ennyit tud. A sítáborozók nincsenek itt, õk azok, akik pontot tudnak dobni, és semmiképp sem szerettem volna elhalasztani a mérkõzést.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_569

Debreceni Egyetem – ELTE BEAC 76-48 (10-9, 23-6, 22-19, 21-14)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 15 nézõ. V.: Nemes, Fülöp.
Debreceni Egyetem: Szabó 5/3, Kernács 7, Jávor 7/6, GÖTTLINGER 15/3, FOLTIN 19. Csere: Földvári 9, Mezei 10/3, Kõrösi 4. Edzõk: Jávor Barna, Kovács Imre.
ELTE BEAC: Varga 6/3, Némedi 6, Szabó 5/3, STEKLER 22/6, Lendér 2. Csere: Darnót 1, Regdánszki 4, Simoncsik, Tarnai 2. Edzõ: Dr. Gyarmati István.

Rangadóhoz méltó, kemény küzdelemmel kezdõdött a mérkõzés. Az elsõ negyedben próbáltak fogást találni a csapatok egymáson, amely a pontosság rovására ment (10-9). A második negyed hasonló harcos játékkal folytatódott. A Debrecen hamarabb tudott váltani, és három perc után ellépett ellenfelétõl (19-13). A vendégcsapat gyors idõkéréssel próbálta rendezni sorait, ám ez nem hozta meg a várt változást. A hazaiak pontos befejezéseiknek és jó védekezésüknek köszönhetõen megnyugtató, több mint tízpontos elõnyt harcoltak ki szünetre (33-15).

A második félidõbenután sem változott a játék képe, a Debrecen folyamatosan növelte elõnyét. A harmadik negyed közepén már több mint húsz pont volt a két csapat közti differencia. Ez a különbség gyakorlatilag a negyed végéig megmaradt. Ezzel gyakorlatilag eldõlt az összecsapás, az utolsó negyed már csak a rangadó számszerû eredményrõl volt hivatott dönteni. A hazaiak magabiztosan tartották elõnyüket a mérkõzés végéig, míg a vendég ELTE csapata az utolsó pillanatokig küzdött. Végül közel 30 pont lett a két együttes közti különbség.

Jávor Barna: – Fontos mérkõzés volt számunkra az alapszakasz végeredménye miatt. Dicséret illeti a csapatomat, bár álmosan kezdtünk, sok ki nem kényszerített hibát vétettünk támadásban, a második negyedtõl kezdve viszont teljesen más szellemben kosárlabdáztunk, végig kontrolláltuk, és sikerült eldöntenünk a mérkõzést. Kicsit keserû a szám íze a tizenegy kihagyott büntetõ miatt, hazai pályán ezt nem engedhetjük meg magunknak, a jövõben ebben mindenképp javulnunk kell. Dolgozunk tovább.

Dr. Gyarmati István: – Ez a reális különbség egy Nõi Amatõr NBI piros és egy zöld csoportos együttesre épülõ csapat között. Nekünk az a feladatunk, hogy kondicionálisan és játékban erre a szintre fel tudjunk fejlõdni. Viszont nem éreztem annyival keményebbnek csapatomat ellenfelünknél, amennyivel több faultot kaptunk, de összességében hozzáteszem, nem ezen múlt a mérkõzés. A nagy különbség kialakulásában – elismerve, hogy jobb volt a Debrecen – annak viszont lehetett szerepe, hogy csapatom több játékosának is egy hét alatt ez már az ötödik mérkõzése volt.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_570

Miskolci Egyetem – EKE EVSI 101-48 (26-9, 22-8, 33-10, 20-21)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 20 nézõ. V.: Sörlei, Lónáth.
Miskolc: TAKÁCS 27/15, Kostyó 12/9, CHVATAL 13, Papp 8, SIKORA 29/6. Csere: SABBADIN 12/3, Gyürék. Edzõ: Arad Zsófia.
Eger: Gulyás 13, Baráth 8, Szászi 5/3, Kiri 1, DRUZSBA 18. Csere: Vigh 3, Surmann, Szabó. Edzõ: Veres Dávid.

A hazaiak három dupla-duplát elérõ játékosuk, Takács Anna (27 pont, 13 gólpassz), Chvatal Tünde (13 pont, 17 lepattanó), valamint a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Sikora Emõke (29 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) vezérletével az elsõ három negyedben egyértelmûen kézben tartva a mérkõzést biztosan nyertek. A vendégek dicséretére szóljon, egy pillanatra sem adták föl, s a szintén dupla-duplával záró Druzsba Dalma (18 pont, 17 lepattanó), valamint az ettõl egyetlen pattanóval elmaradó Gulyás Anna (13 pont, 9 lepattanó – igaz 9 eladott labda) jóvoltából “elvitték” a záró szakaszt.

Arad Zsófia: – Egységes csapatként játszottunk, sikerült elérnünk a célként kitûzött száz pontot, azonban a reméltnél jóval több kosarat kaptunk, a védekezésen továbbra is dolgoznunk kell. Gratulálok a lányoknak!

Veres Dávid: – Vezetõedzõjük távollétében elõször voltam a lányokkal, akik az utasításokat szépen végrehajtották. Gratulálok a Miskolcnak, kiválóan dobtak! További sikereket kívánok nekik!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_571
 

Debreceni Egyetem – Miskolci Egyetem 82-41 (24-14, 16-7, 20-6, 22-13)
Debreceni Egyetem Sportközpont Klinikai Campus Játékcsarnok, 10 nézõ. V.: Kisházi, Hegedûs.

Debreceni Egyetem: MEZEI 12, Kernács 11, JÁVOR 12/6, FOLTIN 26, Földvári 2. Csere: GÖTTLINGER 7/3, Papp 9/9, Csorba, Ruzsa-Kiss-Schubert, Új 3/3. Edzõk: Jávor Barna, Kovács Imre.

Miskolci Egyetem: Takács 15/6, Kostyó 3/3, Chvatal 4, Papp 2, SIKORA 15. Csere: Sabbadin 2, Gyürék. Edzõ: Arad Zsófia.

Döcögõsen indult a mérkõzés mindkét csapat számára. A hazaiak pontosabb befejezéseiknek köszönhetõen tíz ponttal elléptek az elsõ negyed végére (24-14). A második felvonásban is akadoztak a támadások, továbbra is a hazaiak játszottak pontosabban, így a két csapat közti különbség tovább nõtt. Ahogy az elsõ két, úgy a harmadik negyedben is tíz pont körüli különbséggel nõtt a Debrecen elõnye (60-28). A záró játékrészre a lényegi kérdések már eldõltek, csak a számszerû végeredmény volt a kérdés, végül több mint 40 pontos különbséget mutatott az eredményjelzõ. A fölényes hazai sikerben jelentõs szerepet játszott a 26 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát elérõ Foltin Blanka.

Jávor Barna: – Gratulálok a lányoknak, magabiztos gyõzelmet sikerült elérnünk! Örülök, hogy mindenki pályára tudott kerülni nálunk. Az ellenfél zónája ellen nem mindig volt megfelelõ a dobáskiválasztásunk, de külön öröm, hogy minden negyedet sikerült megnyernünk. A Miskolc csapatának sok sikert kívánok a bajnokság hátralévõ részére!

Arad Zsófia: – A mérkõzés elején szépen tartottuk magunkat, csak sajnos hamar elfáradtunk. Ez leginkább a kevés edzés, az erõnlét hiányának az eredménye. Pozitívum volt, hogy az egészpályás letámadás ellen egyre inkább fejlõdtünk. Megyünk tovább.

Statisztika: 
http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_561

Nyugati csoport

Szombathelyi ESE – PTE-PEAC 39-45 (12-12, 8-11, 13-6, 6-16)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 30 nézõ. V.: Esztergályos, Dr. Magyari.
SzoESE: JAKUBOVICS 28/9, Pankaczi 3/3, Kovács, Feigl 2, Sándor 2. Csere: Hirschler 2, Salamon 2. Edzõ: Szabó László.
PTE-PEAC: PROPSZT 9/3, Szabó 9, Krikler 6/3, SÜLE 7, BÁTAI 6. Csere: Balázs 1, Tóth 5, Kóbor 2. Edzõ: Gyenge Gábor.

A két csapat egymásnak esett a feldobás után. Sajnos a kilátogató nézõk rettentõ sok hibát láthattak mindkét oldalon. Rontott dobások, eladott labdák tömkelege jellemezte a mérkõzést, kevés pontos, 12-12-es döntetlent hozott az elsõ negyed. Sokat a továbbiakban sem változott a játék képe, a vendég csapat járt elõbbre, kicsivel pontosabban játszott a szombathelyieknél. Hazai oldalon sokszor tanácstalanság jellemezte a játékot, Jakubovics Dóra gyakorlatilag egyedül tartotta mérkõzésben csapatát, 3 pontos elõnnyel mehetett pihenõre a vendégcsapat. A harmadik negyedet megnyomta a Szombathely, amely fordított, némi elõnyre tett szert, s 4 pontos elõnnyel várhatta a befejezõ etapot. Ebben aztán a nagy akarás görcsösségbe ment át hazai részrõl. Ezt ügyesen kihasználva a zónára váltó, csapatként egységesebb vendégcsapat pontos, tudatos játékkal legyõzte a Jakubovicsot kivéve gyenge napot kifogó hazai együttest.

Szabó László: – Nagyon rosszul támadtunk, ennyi ponttal nem lehet meccset nyerni. A probléma az volt leginkább, hogy egy játékoson kívül a többiek kevésbé hittek, és kevésbé tettek sokat a gyõzelemért. Jakubovics Dórának gratulálok, a többieknél sokkal több harcosságot várok a közeljövõben! Még sok meccsünk van a szezonban, viszont annak örülök, hogy az egymás elleni különbségben jobbak vagyunk.

Gyenge Gábor: – Az döntött, hogy az utolsó negyedben szépen türelmesen játszottunk az ellenfél zónája ellen, valamint hogy az utolsó negyedben mi is zónavédekezésre váltottunk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_557

PTE-EMES Petõfi SE – Széchenyi KA 58-87 (17-23, 13-21, 14-17, 14-26)
Pécs, TÁSI Csarnok, 20 nézõ. V.: Dr. Danka, Szalóki.
PTE-EMES Petõfi SE: Herendi 6, Tóth R., Petró 2, HORVÁTH ZS. 13/6, Pap 10. Csere: Bencze 4, Orosz 2, Miltner 9/3, VÁRHELYI 6, Molnár 6. Edzõ: Sipos Ádám.
Széchenyi KA: Chroméj 8, GOSZTOLA 19, Horváth 2, NAGY R. 13, BICZÓ 25/3. Csere: Szûts 5, Rabi 4, Török 8, Gyöngyösi 3. Edzõ: Barthalos István.

A vendégcsapat az elsõ perctõl kezdve uralta a mérkõzést. Az elsõ negyedben 6 pontos elõnyt szerzett a gyõri együttes. A hazai csapat mindent megtett, hogy felzárkózzon, de ez nem sikerült. Hajtottak, küzdöttek a pécsi lányok, de a 30%-nál alig jobb dobóforma és a 27 eladott labda – amelyben azért a vendégek hatékony védekezése is közrejátszott – miatt ez nem igazán sikerült. A gyõri lányok a második negyedtõl minden negyedben 15 pont alatt tudták tartani a hazai együttest, így fokozatosan növelve elõnyüket biztosan nyertek. A vendégek részérõl Biczó Laura (25 pont, 6 lepattanó) és Gosztola Lívia (19 pont, 5 lepattanó) teljesítménye kiemelkedett a mezõnybõl.

Sipos Ádám: – Nem véletlenül a gyõriek a listavezetõk a csoportban, nagyon ügyesen játszottak. Köszönjük szépen nekik a mérkõzést, és gratulálunk a gyõzelmükhöz! Nem sikerült ez a mai nap túl jól nekünk, ismét nem voltunk jó dobóformában, de védekezésben és támadásban is láttam szép megoldásokat. Gratulálok a lányaimnak és a gyõri csapatnak is!

Barthalos István: – A kezdeti viszontagságok ellenére jól alakult a mérkõzés. Igazából az történt ismét, amire számítottam, hogy nehéz mérkõzést fogunk játszani Pécsett, de a végén a fizikai fölényünk ismét gyõzelmet eredményezett. Gratulálok az ellenfélnek és a saját játékosaimnak is!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_559

Hirdetés