Hirdetés
Archivum

Összefoglaló az Egyetemi Bajnokság 13. játékhetérõl:

:

Hirdetés

A héten négy mérkõzéssel folytatódtak a küzdelmek a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Részletes összefoglaló.
 

Írta: Botár László

A Debrecen nyerte a keleti csoport második helyérõl döntõ, amúgy igen színvonalas összecsapást az ELTE BEAC otthonában, a PTE-PEAC pedig helycserét érõ gyõzelmet aratott az NKE-Csata pályáján a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. A címvédõ TF saját pályáján, a tavalyi második Közgáz pedig Szombathelyen hozta a kötelezõt. Érdekesség, hogy mind a Közgázban, mind pedig az NKE-Csata csapatában játszó Farkas Fanni kitett magáért.

Keleti csoport

TFSE – Miskolci Egyetem 103-37 (34-12, 27-6, 22-5, 20-14)
Alkotás u., 30 nézõ. V.: Józsa, Nagy-Pál.

TFSE: Miháczi 3, AGIC 16/9, KARLÓCAI 14/6, SZELI 11, KOVÁTS 26. Csere: Szabó 6, HERMAN 12/6, Varga 6. Révész 9. Edzõ: Magyar Bianka.
Miskolc: Takács 10/6, Kostyó 3/3, CHVATAL 12, Papp 4, Sikora 8. Csere: Gyürék. Edzõ: Lugosi Zsuzsanna.

Kováts Gabriella kosaraival kezdõdött a mérkõzés, amit az elsõ perctõl kezdve uralt a bajnok TF csapata. A hazaiak lendületes játékkal tetemes elõnyre tettek szert, amit a folytatásban növeltek. A mérkõzés végkimenetele egy másodpercig sem volt kérdés a szimpatikusan küzdõ Miskolc ellen. Érdekesség, hogy az egyetlen dupla-duplát a találkozón a vendégek játékosa, Chvatal Tünde érte el 12 pontjával és 10 lepattanójával.

Magyar Bianka: – Gratulálok a lányoknak! Lendületes játékkal sikerült magabiztos gyõzelmet aratni.
Lugosi Zsuzsanna: – Az erõviszonyoknak megfelelõen alakult a mérkõzés, de végig küzdöttünk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_575

ELTE BEAC – Debreceni Egyetem 57-62 (17-11, 14-21, 9-15, 17-15)
Tüskecsarnok, 5 nézõ. V.: Major, Tóth K.

ELTE BEAC: Némedi 6, KULCSÁR 22/3, Szabó Zs. 4, LENDÉR 15/3, STEKLER 10. Csere: Tarnai, Simoncsik, Regedánszki, Budavári. Edzõ: dr. Gyarmati István.
Debrecen: MEZEI 13, Szabó R. 3, Papp A. 4, GÖTTLINGER 11/3, FOLTIN 15. Csere: JÁVOR 11/3, Kernács 5, Salamon. Edzõ: Jávor Barna, Kovács Imre.

Egy-egy meghatározó játékos tanulmányi okból mindkét oldalon hiányzott a csoport második helyérõl döntõ összecsapásról, hazai részrõl az elsõ számú irányító, Varga Anna, a vendégektõl pedig az elsõ számú center, Földvári Andrea. Göttlinger Anna vezetésével a vendégek kezdtek jobban, ám 8-4-es vezetésük után a Kulcsár Bianka-Lendér Lilla-Stekler Kamilla trió jóvoltából egy szédületes, 13-0-s száguldást produkált az ELTE BEAC. Az elsõ negyed Jávor Petra triplájával, s 6 pontos hazai vezetéssel zárult. A debreceni együttes – s közülük is elsõsorban Jávor – lendületben maradt a második szakaszra. Jórészt a cserepadról érkezõ, több poszton is bevethetõ kosaras eredményességének, no meg a hazai sorokban jókora zavart keltõ letámadásnak köszönhetõen szünetre megfordította az állást a Debrecen.

A második félidõben hazai részrõl Kulcsár és Lendér jelentett veszélyt a debreceni kosárra. A vendégek csapatként “több lábon álltak”, Mezei Dóra ügyesen szervezte játékukat, s Foltin Blanka is feljavult, eredményesen kosarazott szünet után. A záró etap elõtt 7 ponttal “ment” a Debrecen. Ezt azonban egy 10-0-lal kezdte az ELTE BEAC, amire egy idõkérést követõ 9-0-lal feleltek a vendégek. Lendér triplája fokozta az izgalmakat, de a végjátékban az játékhoz az elsõ percek óta túl sokat “nem szóló” Göttlinger triplája eldöntötte ezt a remek, több jó egyéni teljesítményt, három dupla-duplát – Lendér (15 pont, 10 lepattanó), Stekler (10 pont, 14 lepattanó), illetve Foltin (15 pont, 12 lepattanó) – hozó összecsapást. Fontos tényezõ volt a debreceni sikerben, hogy a kispadok külön csatáját 16-0-ra nyerték a vendégek.

Dr. Gyarmati István: – Tizenhét-nyolcas vezetésünknél kényszerûségbõl bele kellett nyúlnom a csapatba. Sajnos ezután kicsúszott az irányítás a kezünkbõl, ráadásul játékosaim többségének nincs egy ilyen hõfokú, szintû mérkõzés megnyeréséhez szükséges tapasztalata. Van egy hónapunk felkészülni a rájátszásra, megpróbáljuk a lehetõ legjobban kihasználni ezt az idõszakot.
Jávor Barna: – Gratulálok a lányoknak, hogy az elõzõ napi, TF elleni nagy iramú, kemény, s kimerítõ amatõr bajnoki után meg tudták nyerni ezt az igen nehéz mérkõzést egy jó csapat otthonában! A tét eléggé rányomta a bélyegét a játékra, ebbõl most mi jöttünk ki jobban, s ezzel megszereztük az igen értékes második helyet ebben a nehéz csoportban, aminek nagyon örülök.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_547

Nyugati csoport

Szombathelyi ESE – Közgáz SC és DSK 48-88 (7-15, 17-28, 12-20, 12-25)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 30 nézõ. V.: Dr. Magyari, Dr. Lipics.

SzoESE: JAKUBOVICS 15, Horváth 13, PLÓZER 10, Uszkai 6, Feigl 4. Csere: Salamon. Edzõ: Szabó László.
Közgáz: KATONA 2, HIDAS 8/3, SZAMMER 10, DOKTOR 23/3, Imre 7. Csere: Galba 6/3, WUNDER 10/6, FARKAS 20/6, Kokavecz 2. Edzõ: Németh Kata.

A Szombathely ismét szûk kerettel tudott kiállni sérülések és betegségek miatt. Rontott dobásokkal indult a mérkõzés mindkét oldalon. A vendégek nyugodtak meg hamarabb, küzdött, hajtott, de sok hibával játszott a hazai csapat. Tudatosan, szépen, pontosan kosarazott a Közgáz, így már az elsõ negyed végén megnyugtató elõnye volt. A második negyedben sem változott a játék képe. Hazai oldalon sokszor a tanácstalanság volt az úr, rossz dobások borzolták a nézõk kedélyeit. A vendégek ekkor még olajozottan dolgoztak, megnyugtató elõnnyel mentek a pihenõre. A második félidõben ott folytatta a Közgáz csapata, ahol abbahagyta, a hazai csapat pedig futott az eredmény és fõvárosi riválisa után, de nem volt átütõ erõ a szombathelyiek játékában. A vendégek fokozatosan növelték az elõnyüket, nem volt kérdéses, ki nyeri a mérkõzést. A vendég együttes mûködött jobban csapatként, ahol volt két kiemelkedõ egyéni teljesítmény is. Farkas Fanni 20 pontja mellé leszedett 5 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt, míg Doktor Anna hozta extra formáját, és ismét tripla-dupla közelében teljesített: 23 pontot rakott a közösbe, mellette 18 lepattanót és 8 gólpasszt jegyzett. Hazai oldalon Jakubovics Dóra dicsérhetõ mezõny munkájáért: 15 pontja mellé leszedett 9 lepattanót, volt 8 kiharcolt faultja és 6 gólpassza.

Szabó László: – Gratulálok az ellenfélnek! Nem volt kérdéses a mérkõzés végeredménye. Az ellenfél sokkal jobban dobott, sokkal jobban védekeztek. Mi ma magunkhoz képest is gyengén játszottunk. Még egyszer gratulálok az ellenfél Közgáz csapatának!
Németh Kata: – Örülök, hogy szerkezeti problémáink ellenére is sikerült nyernünk. Gratulálok az ellenfélnek! Úgy tudom, õk is sérülésekkel küszködnek, úgy gondolom, nem teljesen reális ez a nagy különbség, ettõl függetlenül jó meccset játszottunk.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_563

NKE-Csata – PTE-PEAC 49-52 (11-14, 11-13, 17-17, 11-8)
Ludovika Aréna, 20 nézõ. V.: Bagi, Gyurka.

NKE-Csata: Pánczél 4, Kundráth 4, Hájer 2, Gaál, KARAGTIS 13. Csere: FARKAS 14/6, Csarankó, KOVÁCS 12. Edzõ: Mányoky Fanni.
PTE-PEAC: PROPSZT 9/3, Süle 5, Kóbor 5/3, SZABÓ N. 8/3, Bátai 2. Csere: Scherer 6, KRIKLER 11/6, Balázs 2, Tóth 2, Szenteszki 2. Edzõ: Imreh Ajtony.

Az elsõ negyedben idegesen kezdtek a csapatok, sok hibával kosárlabdáztak, az elsõ kosár a 3. percben született meg Propszt Amanda 2+1-es találatával – aki az elsõ negyedben hátán vitte a csapatát – ami lendületet adott a PTE együttesének. A vendégek 4 ponttal vezettek a küzdelmes elsõ negyed végén. A második etapot Farkas Fanni vezérletével jobban kezdte a Csata, de a félidõ hajrájára magára találó Pécs ezt a negyedet is megnyerte 2 ponttal. A harmadik negyed elején védekezést váltott a hazai csapat, ami ellen gyorsan megtalálták a vendégek az ellenszert és már 10 ponttal is vezettek. Az utolsó negyedben viszont lehetett látni, hogy fárad a vendégcsapat. A hazaiak ezt kihasználva visszajöttek a mérkõzésbe. Küzdõs, hajtós egy labdás mérkõzésbõl végül a vendégcsapat jött ki szerencsésebben, és ezzel a gyõzelemmel sikerült megelõznie a NKE-t a tabellán. Bár a lepattanózást 55-38-ra a vendégek nyerték, dupla-duplát egyedül egy hazai kosaras, Karagits Kira (13-13 pont és lepattanó) ért el.

Mányoky Fanni: – Nehéz mit mondani egy ilyen mérkõzés után. Hazai pályán pocsékul dobtunk, és rengeteg lepattanót engedtünk leszedni ellenfelünknek. Látszik, hogy egy hónapja nem tudtunk együtt edzeni. Az utolsó negyedben mégis sikerült visszajönni a mérkõzésben. Sajnos többször tapasztaltam már, hogy a pályán a csapatokon kívül nem mindenki akar dolgozni… Végül örülök, hogy komolyabb sérülések nélkül megúsztuk a mérkõzést!
Imreh Ajtony: – A harmadik negyed elején szerzett elõnyünket sikerült megtartani az utolsó negyedben szerencsés körülmények között, ennek köszönhetõ ez a hárompontos gyõzelem.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_564

Hirdetés