Hirdetés
Magyarország

Összefoglaló az egyetemi bajnokság 14. játékhetéről:

:

Hirdetés

Az elmúlt héten teljes fordulót rendeztek a hazai egyetemi bajnokságban. Részletes összefoglaló.

Írta: Botár László

A hét rangadóján a címvédő TF , bár szünetben még hátrányban volt a tavalyi ezüstérmes Debrecen ellen, a kritikus pillanatokban jobban koncentrálva nagy küzdelemben legyőzte riválisát. A keleti csoportban a Miskolc-Szeged találkozó is igen érdekesen alakult: a hazaiak 35 percig futottak az eredmény, s ellenfelük után, de a 4. negyed közepén fordítottak, s izgalmas végjátékban nyertek. A nyugati csoportban a legnagyobb küzdelem a Győr-BME találkozón alakult ki. Szünetben még a jól játszó vendég fővárosiak vezettek, a 3. negyed után döntetlenre álltak a felek. Végül az esélyes hazai csapat, ha a vártnál jóval nehezebben is, de begyűjtötte az újabb győzelmet

Keleti csoport, 9. forduló

ELTE BEAC – Nyíregyházi Egyetem SE 155-20 (39-7, 39-5, 36-2, 41-6)
Budapest, Tüskecsarnok B terem, 30 néző. V.: Bátovszky, Jurászik.

ELTE BEAC: VARGA 32/12, KISS  22, Scheiber 10, SZAKOLCZI 32/3, Stekler 8. Csere: FABINI 45, Sütő 6, Nagyi. Edző: dr. Gyarmati István.

Nyíregyházi Egyetemi SE: Mácsai 4, Jakab 8, Alajtner 2, Molnár 2, Szabó. Csere: Moldován, Bakó. Edző: Hegedűs Ferenc.

Az egész mérkőzés során letámadó, nyomasztó fölényben játszó hazaiak 59 labdaeladásba hajszolták bele a nyíregyházi lányokat. A hazai csapat játékosa Varga Anna (32 pont, 13 lepattanó, 10 szerzett labda, 9 gólpassz) egyetlen gólpasszal maradt az ún. quadriple-double-től, azaz attól, hogy 4 statisztikai kategóriában is két számjegyű eredményt érjen el.

dr. Gyarmati István: – Ma azok játszottak sokat, akik év közben kevesebb játéklehetőséget kapnak csapatukban, és akik szó szerint ki voltak éhezve a játékra. Talán ezért is lett ekkora a különbség.

Hegedűs Ferenc: – Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten győztek, ugyanakkor nem tartom etikusnak, hogy negyven percen keresztül folyamatosan letámadtak.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_610

TFSE – Debreceni Egyetem 55-50 (14-9, 9-16, 18-8, 14-17)
Budapest, Alkotás u. 25 néző. V.: Gaál, Gruber.

TFSE: KENYERES 16/12, Szabó E, 5/3, Vörösházi 11/3, Kováts G.  5/3, Varga. Csere: HEGYI 6, Nagy Zs. 5, Kozma 3/3, Herjeczki 5. Edző: Hegedűs Péter.

Debrecen: MEZEI 11/3, Nagy L. 2, Szabó E., Göttlinger 10, Foltin 6. Csere: FÖLDVÁRI 14, Vasas 5/3, Gaszner, Sükei 2, Ruzsa-Kiss-Schubert. Edző: Kovács Imre.

A tavalyi finálé két résztvevőjének a keleti  csoport első helyéről döntő összecsapásán az első 13 percben szenzációsan dobtak távolról a címvédő hazai együttes játékosai, akik közül Kenyeres Anett, Kováts Gabriella, Kozma Renáta, és Vörösházi Jázmin is beemelt egy-egy triplát. Nem csoda, hogy 23-11-re elhúzott a TF a Foltin Blanka is Földvári Andrea leválások utáni közeli kosaraira építő debreceniek ellen. Ekkor Kovács Imre időt kért, és sikerült is megtörnie a hazai csapat lendületét, pontatlanokká váltak a TF-triplák és Földvári vezérletével egy 14-0-s 7 percet “repesztve” szünetre megfordították az állást. A 3. szakasz debreceni eladott labdákkal és hazai kosarakkal kezdődött. Kenyeres Anett parádézott ebben a negyedben, két triplát, labdákat, könnyű kosarakat szerzett, vezérletével ekkor lényegében el is döntötte a meccset a TF.

A záró etapban végig tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a címvédő, a debrecenieket a 10-10 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Göttlinger Anna próbálta versenyben tartani, de a dobás, ahogy társainak, neki sem ment igazán, így a záró etapban fontos pontokat szerző Hegyi Hanna révén tartotta előnyét a TF. Az első tripláját Vasas Orsolya révén a 37. percben dobta a Debrecen, a mérkőzés végét jelző dudaszó pillanatában Mezei Dóra is  betalált távolról, ezzel 5 pontra hozta föl csapatát, ám küzdelmes rangadót megnyerni nem volt esélyük a vendégeknek.

Hegedűs Péter: – Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz a sérüléséből felépülőben lévő Szeli Dorina – akinek ezúton is mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk – nélkül a belső posztokon igen erős debreceniek ellen, akik valóban alaposan meg is nehezítették dolgunkat, amiért elismerést érdemelnek, gratulálok nekik. Két nagyon ideges, sokat hibázó csapat igazi rangadóján azzal tudtunk ellenfelünk fölé kerekedni, hogy a kritikus pillanatokban nálunk mindig volt, aki előlépett, s tudott lendíteni a csapat játékán.

Kovács Imre: – Gratulálok a TF-nek, teljesen megérdemelten nyert. Csak magunkat okolhatjuk a vereségért, ellenfelünk csapatként jobb volt. Mi csupán az első félidő hajrájában hat-hét percig játszottunk igazán jól, ez pedig kevés a címvédő otthonában.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_608

Miskolci Egyetem – Szegedi RSC 71-69 (17-24, 16-18, 17-14, 21-13)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 30 néző, V.: Takács, Lónáth.

Miskolc: KECSKÉS 15/3, BALÁZS 14/3, Papp 7, Tóth 3/3, ARAD 26/3. Csere: Móri 6, Jámbor, Kiss. Edző: Lippai Szabolcs.

Szegedi RSC: BOROS 15/3, KŐHÁZI 10/6, Kajtár 2, Fodor 6, VÁRADI 17. Csere: Kornmann 10, Pásztor 9, Kedvessy. Edző: Földi Alexandra.

A mérkőzés előtt a miskolciak ajándékkal kedveskedtek a szegedi csapat a születésnapját éppen a mérkőzés napján ünneplő edzőjének. Az “adakozó hangulat” az első negyed második felében a tartalékos hazai csapat játékosaira is kihatott, a miskolciak védekezési hibáit a hazai palánk alatt sok lepattanót visszaszerző szegedi lányok a 17 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Váradi Nóra vezérletével 7 pontos előnyt szereztek.

A második szakaszra összekapták magukat a hazaiak, akik a félidő hajrájára a szintén dupla-duplát elérő Arad Zsófia (26 pont, 18 lepattanó) vezérletével 1 pontra feljöttek. Ekkor azonban Kőházi Fanni 2 triplája egy 10-0-s szegedi rohamot indított útjára, végül 9 egységnyi vendég vezetéssel vonultak pihenőre a felek.

Térfélcsere után a hazai együttes játékát ügyesen szervező, s szintén dupla-duplával záró Kecskés Karina (15 pont, 13 gólpassz) jóvoltából pontosabbá vált a miskolci együttes támadójátéka, de a vendégeknél előlépett szintén dupla-dupláig jutó Boros Eszter (15 pont, 11 lepattanó), akinek kosaraival visszaverte a Miskolc felzárkózási kísérleteit, s 6 pontos előnnyel várta a záró etapot a Szeged.

A hihetetlen izgalmas 4. negyed közepére nemhogy ledolgozta hátrányát a hazai együttes, hanem egy 7-0-lal át is vette a vezetést. Ezt követően váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a hajrában a hazaiak két legjobbjának, Aradnak és Kecskésnek egy-egy triplája a Miskolc javára döntötte el ezt a színvonalas, izgalmas összecsapást.

Lippai Szabolcs: – Bányai Bogi és Sikora Emő kiesése után, sajnos amatőr bajnoki mérkőzésen Takács Anna is megsérült, így három játékosunkat kellett nélkülöznünk.  Az első félidőben a vendégcsapat rengeteg támadólepattanót szedett, amelyeket rendre kosárra is váltott. A harmadik negyedben ellenfelünk már tíz ponttal is vezetett,  de minden erőnket mozgósítva a záró játékrészben sokat javítva játékunkon sikerült megfordítanunk a mérkőzést. A TF ellen elszenvedett 1 pontos fájó vereség után, győzni tudtunk egy végig jól küzdő csapat ellen. Ez úton is szeretnénk nagyon boldog születésnapot kívánni a Szegedi RSC edzőjének, Földi Alexandrának!

Földi Alexandra: – Először is gratulálok a Miskolcnak, a végjátékban sokkal jobban játszottak, mint mi. Azt gondolom, hogy a hét ember, akiket tudtam forgatni a meccs végére elfáradt. Leginkább a harmadik negyed végére és a negyedik negyed elejére. Sajnálom, bár nekünk itt több mint 10 ponttal kellett volna nyerni, de nem ez lett volna az egyetlen feltétele, annak, hogy bejussunk a négybe. Győzelemmel szerettünk volna hazatérni, kár, hogy ez nem sikerült. Köszönöm szépen a miskolciaknak az ajándékot!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univk_609

Nyugati csoport, 12. forduló:

NKE-CSATA – PTE-PEAC 62-53 (20-11, 13-15, 15-8, 14-19)
Budapest, Ludovika Aréna, 40 néző. V.: Tóth, Bagi.

NKE-CSATA: TAKÁCS 25, Kovács 1, , KUNDRÁTH 12/12, Szarka 5, GAÁL 4 . Csere: POLGÁRI 12/6, Csarankó 1, Székely 2, Juhász. Edző: Mányoky Fanni.

PTE-PEAC: Szabó 3/3, TEMES 12/3, Szabó 7, Kóbor 6, BÁTAI 6. Csere: Szomor 1, Krikler 3, Süle 4, PROPSZT 11/9. Edző: Bekk Zsanett.

A hazai csapat lendületes, pontos jó játékkal kezdte a mérkőzést, amellyel 9 pontos előnyt szerzett az első negyed végére. A PEAC rendezte sorait, s ha szűken is, de vendégcsapat megnyerte a 2. szakaszt. A 3. negyed megint a hazai csapaté volt, amelynek játéka ismét magabiztossá vált, így a záró etapot már 14 pontos előnnyel várhatta az NKE-Csata. A szívósan küzdő PEAC próbálta ledolgozni hátrányát, csökkentette is, de megfordítani már nem tudta a mérkőzést.

Mányoky Fanni: –  Gratulálok mindkét csapatnak. Sikeresen kezdtük el a mérkőzést és a nagyobb előnyünknek köszönhetően egy percig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Megyünk tovább, még fontos két mérkőzés vár ránk!

Bekk Zsanett: – Gratulálok az ellenfelünknek! Nagyon álmosan, puhán kezdtük a mérkőzést és ez rányomta az egészre a bélyegét.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_607

SMAFC – Közgáz SC és DSK 46-99 (6-24, 12-27, 14- 26, 14-22)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Rudasics, Tóth.

SMAFC: Pados 7, Rabatin 6/6, Kollár 2, CZIRJÁK 23, Pogonyi. Csere: Rátkovics 8, Rajnai, Határ, Besenyei. Edző: Panta István.
Közgáz SC és DSK: HERENDI 8, HIDAS 23/3, PATAKI 10, FARKAS 17/3, Szammer 15. Csere: RONTÓ 13/9, Galba 13. Edző: Németh Kata.

Az első negyed eredménye csalóka, mert a SMAFC lányoknak megvoltak ugyan úgy a helyzetei, mint Németh Kata lányainak, csak a támadásokat nem sikerült “pontosan” befejezniük a hazaiaknak, így a jóval hatékonyabban kosarazó Közgáz megnyugtató, közel 20 pontos előnyt szerzett, ráadásul  a negyed végén Kollár Dorka megsérült kivált a játékból. és a játékot nem tudta folytatni. A második negyedben a Czirják Anna jóvoltából a hazaiak is vezettek pár ügyes, s sikerrel befejezett akciót, de a fővárosi együttes a Szammer Anett-Hidas Réka- Pataki Dóra trió vezetésével tovább növelte előnyét., s több, mint 30 pontos vezetéssel mehetett a szünetre.

Szünet után  a Közgáz továbbra is pontosabban játszott, a pontos passzok meghozták a tiszta helyzeteket, amelyet a vendég játékosok a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Farkas Fanni (17 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz) vezérletével biztos kézzel értékesítették a dobásokat.  SMAFC-os lányok egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet és voltak szép felvillanásaik, de a vendégek fölényes sikerét nem tudták kétségessé tenni.

Panta István: – Az első félidő teljesítményével nem voltam megelégedve. Egy kis fejmosás után a lányok összeszedték magukat. A harmadik negyedben egészen, a negyedik negyedben pedig kifejezetten jól dolgoztak a lányok. Ahhoz képest, hogy a Közgáz otthonában közel száz pont különbséget kaptunk, most ötven pont környékén volt a különbség. Jó úton járunk és a csapat láthatóan fejlődik. Néha lelkesedésbeli problémák vannak, de megpróbáljuk ezeket is megoldani. Gratulálok az ellenfélnek!

Németh Kata: – Gratulálok mindkét csapatnak!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_605

Széchenyi Kosárlabda Akadémia – BME-MAFC 75-66 (21-19, 14-20, 20-16, 20-11)
Győr, Egyetemi edzőcsarnok 20 néző. V.: Vajda, Sebesi

SZKA: Szűts 5/3, Horváth D. 3, Horváth K. 2, NAGY R. 27/6,  BICZÓ 19. Csere: Bánszegi 6, Tóth, Perl 2, GOSZTOLA  8, Gyuricza 3, Edző: Barthalos István
BME-MAFC: BOZSÓ 11/3, BENKÓ 13/9, Kardos 6, Horváth 11, Selmeczy 6, Csere: DÁVID 19/9.  Edző: Gorácz Árpád

Mindkét oldalon voltak hiányzók, előzetesen a fővárosiak tűntek tartalékosabbaknak. A színvonalas, kiegyenlített nyitó etap után a vendégek játékát remekül szervezve 11 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát elérő Bozsó Katica, a szintén dupla-dupláig jutó Benkő Glória (13-13 pont és lepattanó), valamint a cserepadról rendkívül ügyesen “beszálló” Dávid Dóra vezérletével meglepetésre, de nem érdemtelenül szünetre 4 pontos előnyt szerzett a fővárosi alakulat.

Térfélcsere után próbált erősíteni a Győr, a záró szakasz döntetlen állásról indult. Ez egyértelműen a hazaiaké volt, a győri együttes dupla-duplázó centerei, Nagy Rebeka (27 pont, 11 lepattanó) és Biczó Laura (19 pont, 15 lepattanó) jóvoltából a 4. negyedre felőrölte ellenfele ellenállását, s ha a vártnál jóval nehezebben is, de megnyerte a színvonalas összecsapást.

Barthalos István: – Sokadik alkalommal sikerült csapatként játszva nyernünk. Bizakodó vagyok a folytatásra nézve. Most már teljes erővel a négyes döntőbe jutásra koncentrálunk. Gratulálok a Műszaki Egyetem csapatának. ellenfelünk amellett, hogy , hősiesen küzdött, nagyon jól is játszott.

Gorácz Árpád: – A Győr azt játszotta amit vártunk, a fizikai fölényét érvényesítette, gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez. Ugyanakkor saját játékosaimnak is jár a gratuláció, az elismerés, hiszen tartalékosan is meglepően érettem okosan és fegyelmezetten játszottak.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univn_606

Fotó: Práczki Péter

Hirdetés