Hirdetés
Magyarország

Összefoglaló az egyetemi bajnokság ötödik játékhetéről:

:

Fotó: Práczki Péter

Hirdetés

Az elmúlt héten hat mérkőzéssel folytatódtak az egyetemi küzdelmek. Részletes összefoglaló.

Egy-egy fordulatos, izgalmas mérkőzést játszottak mind a keleti, mind pedig a nyugati csoportban a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A keleti csoportban a BME-MAFC az első negyed után 15 pontos hátrányban is volt, szünet után viszont 17-tel is “ment” a Ludovika Csata otthonában. A nagyot hajrázó hazaiak a végén kis híján ledolgozták hátrányukat. A várt nagy küzdelmet és színvonalas játékot hozta a TF-Győr nyugati rangadó, amelyen több alkalommal is fordult a kocka. A végén a végjátékban valamivel pontosabb hazaiak örülhettek a sikernek.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 5. forduló

Keleti csoport

Közgáz SC és DSK – DEAC 72-51 (19-16, 23-15, 15-9, 15-11)
Budapest, Kinizsi u., 30 néző. V.: Pohánka, Gombos.

Közgáz SC és DSK: DOKTOR 19/6, KISS A. 6, Hidas 5/3, PFANDLER 12, Munkácsi E. 8. Csere: Szanthoffer 4, GARAMI 12, Ryan 6, Horváth P. Edző: Németh Kata.

DEAC: Szabó Cs. 4, Baczuk 9/3, HOLINKA-MIKLÓS 15/3, SZABÓ G. 10/3, Herdon 7. Csere: Sükei 2, Vitéz, Gaál 4, Ruzsa-Kiss-Schubert. Edző: Kászoni Boglárka.

Az agresszív letámadással indító debreceniek meglepték a Közgázt, s gyorsan elléptek 7-2-re. A szakasz közepén a két Anna, Doktor és Kiss vezetésével rendezte sorait, és egy 11-4-gyel fordított a Közgáz. A második etap a hazaiak cserejátékosáról, Garami Júliáról szólt, akinek ügyes, eredményes játékával a félidőre 10 pont fölötti előnyt szereztek a vendéglátók. A DEAC csapatát leginkább Holinka-Miklós Hanna próbálta versenyben tartani. Szünet után váltva estek a kosarak. Zónára állva a vendégek ugyan megzavarták a Közgázt, ám támadásban kapkodtak, pontatlanok voltak, így a harmadik negyed hajrájában elsősorban Doktor, valamint Pfandler Csenge révén közel 20 pontosra növelték előnyüket a fővárosiak, ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A záró etapban Szabó Gréta lépett elő a DEAC-nál, ám a Közgáz egységes, tudatos csapatjátékkal tovább növelve a különbséget végül 20 pont fölötti győzelmet aratott.

Németh Kata: – Nagyon örülök annak, hogy sikerült megszerezni az első hazai győzelmünket! Sokat javult a játékunk a múlt heti miskolci vereséghez alkalmával nyújtott teljesítményünkhöz képest. Egy nagyon erős, jó ellenfelet győztünk le, gratulálok mind a két csapatnak!

Kászoni Boglárka: – Puhán védekeztünk, szervezetlenül, nem kosárra törően, és egymás helyzetbe hozására törekedve támadtunk. Ennek meg is lett a következménye – simán kikaptunk.

Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_667

Ludovika Csata – BME-MAFC 68-71 (22-12, 10-30, 12-17, 24-12)
Budapest, Ludovika Aréna, 20 néző. V.: Bagi, Gyurka.

Ludovika Csata: Kovács A. 2, Borza 15/6, POLGÁRI 13, JÁNOSI 25/6, Sólyom 8. Csere: Darvas 5, Sándor. Edző: Vincze Viktória, Simon Zsófia

BME-MAFC: BOZSÓ 14/3, Horváth A. 5/3, Kardos 4, BUDAVÁRI 10, Munteán 13/3. Csere: Korondán 14, Zovits 3, Németh, Turcsics, Nagy A. 8/6, Kohán. Edző: Gorácz Árpád.

Alaposan “bekezdett” az esélytelenebbnek tűnő Csata, amely 21-6-ra is vezetett. Kívülről-belülről ültek a dobások, és a hazai lendület a negyed hajrájáig kitartott. A 22-12-ről induló második felvonásban fokozatosan dolgozta le hátrányát a BME-MAFC. A magukra találó vendégek uralták a játék minden elemét ebben a tíz percben. A 16. percben, 32-33-nál vették át a vezetést. Szünetre abszolút értékben visszaállt a tízpontos különbség – csak éppen ellentétes előjellel, mint ahogy az első 10 perc után álltak a felek. Térfélcsere után vendég triplával folytatódott a játék, majd a szakasz közepén úgy tűnt, újra elkapja a fonalat a Csata, amely egy 8-2-vel 7 pontra feljött.

A negyed hajrája azonban az elsősorban Bozsó Katica és Budavári Katalin jó játékában, mezőnymunkájában, továbbá Munteán Lili és Korondán Bogkárka eredményességében bízó vendégeké volt, akik a szakasz végén egy 8-0-lal 15 pontos előnyre tettek szert. Az utolsó percekig nem változott a játék képe, tartotta 15 pont körüli előnyét a “műszaki alakulat”. Az utolsó 3 percre aztán a Csata “előhúzta” az egészpályás letámadást a védekező repertoárból, s ezzel alaposan megzavarta, bizonytalanná tette a BME-MAFC csapatát. A két dupla-dupláig jutó játékosa, a tripla-duplát “közelítő” Jánosi Virág (25 pont, 13 lepattanó, 6 szerzett labda, 8 gólpassz), valamint Polgári Melinda (13 pont, 12 lepattanó) vezette vendéglátók labdákat és könnyű kosarakat szerezve egy szédületes 13-2-vel szorossá tették a végjátékot, de az egyenlítésre már nem maradt idejük.

Vincze Viktória: – Rövid volt a kispadunk, kicsit enerváltan is játszottunk, nehezen alakítottuk ki a helyzeteinket. A lányok lelkesedése azonban töretlen volt, és ennek az lett eredménye, hogy három pontra feljöttünk a végére. Köszönöm a lányok lelkesedését, a jövőben pontosabban kell játszanunk!

Gorácz Árpád: – Rettenetesen gyenge első negyed után végre egy kicsit kosárlabdázott is a csapat. Örülök a győzelemnek!

Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_668

Szegedi RSC – Nyíregyházi Egyetemi SE 100-22 (26-10, 20-4, 25-6, 29-2)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Márkus, Czékmán.

Szegedi RSC: CZINTOS 13/3, TASI 12, Ódry 7/3, Sagát 6, LOVRITY 9/3. Csere: Fodor 4, VÁRADI 10, Kurinszki 6, ANTAL 15, Fekete 2, Molnár 7/3, PÁSZTOR 9. Edző: Földi Alexandra.

Nyíregyházi Egyetemi SE: Dallos 2, Bacskai, Veréb, Tóth 14, ALAJTNER 6. Csere: Ádám, Balogh. Edző: Farkasinszki Orsolya.

A tartalékos, kulcsjátékosai nélkül Szegedre érkező vendégek az első negyed közepéig tudták tartani a lépést a hazai gárdával. Ezt követően a szegedi csapat érvényesítette a papírformát, és végül a 100 pontot elérve magabiztos győzelmet aratott.

Földi Alexandra: – Köszönjük a hiányos Nyíregyházának a tisztes helytállást. Gratulálok a csapatomnak, és köszönjük!

Farkasinszki Orsolya: – Gratulálok a Szegednek! Voltak jó periódusaink a meccsen, de most a Szeged ellen ennyire futotta.

Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_669

Nyugati csoport

TFSE – UNI GYŐR SZESE 80-77 (17-22, 25-22, 19-14, 19-19)
Budapest, Testnevelési Egyetem, E-Terem, 50 néző. V.: Nagy-Pál, Gombos.

TFSE: Dömötör 10/3, Szabó Evelin, BURJÁN 13, KIRÁLY 24/15, Galli-Hirling 4. Csere: KENYERES 15/6, KELEMEN 6, Szabó Emese, Úr 5, Vígh, Budai 3. Edző: Kováts Gabriella.

UNI GYŐR SZESE: BAFFY 24/15, ROZMÁN 15/3, SZŰTS 13, BÁNSZEGI 14, Sándor. Csere: RABI 11, Bende, Reider. Edző: dr. Barthalos István.

A papírforma beigazolódott, hiszen kiélezett, szoros mérkőzésre lehetett számítani a két eddig veretlen csapat rangadóján. A vendég együttes tudhatta magáénak a meccs első kosarát, amelyre a végül 24 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Király Andrea egy hárompontost értékesítve hamar válaszolt. Bánszegi Borbála zsinórban 6 pontot dobott – a pontosabb vendégek végig vezettek az első felvonásban, 10 pont is volt a felek között. A győriek Szűts Boglárka és Rozmán Lilla révén tartották előnyüket. A rengeteg eladott labdával kosárlabdázó hazai csapat a félidő hajrájáig úgy tűnt, nem tud közelebb zárkózni ellenfeléhez. Ekkor azonban Dömötör Petra és Király távolról voltak (három)pontosak, majd Galli-Hirling Borbála révén szünetig kétpontosra faragta hátrányát a címvédő.

Fordulás után továbbra is a győri gárda akarata érvényesült, de ennek a negyednek a hajrája is a TF alakulatáé volt. Kenyeres Anett hárompontosával ismét egyenlítettek a hazaiak, sőt Kelemen Barbara büntetőivel fordítani tudtak. A záró negyednek 61-58-as hazai vezetésről vághattak neki a felek, s az előnyt Király újabb triplájával megduplázták a vendéglátók. A 6 pontos TF-vezetés azonban nem tartott sokáig, Rabi Klára és Baffy Fanny is megvillant a túloldalon. Mindkét csapat nagyot hajrázott, és az izgalmas, kiélezett végjátékban Burján Laura sikeres közelije és Dömötör sikeres büntetői bebiztosították a hazai győzelmet.

Kováts Gabriella: – Azt gondolom, minden edző jobban szeret küzdős és izgalmas mérkőzéseket játszani, mintsem ötven ponttal nyerni, ez azonban most extrán izgalmassá vált számunkra, borzalmasan rosszul kezdtünk. Annak rettentően örülök, hogy ki tudtunk keveredni a kezdeti nehézségeinkből, amelyek elsősorban az összeszokatlanságunkból eredtek, és szívvel-küzdéssel a végén egy hajszállal felül tudtunk kerekedni ellenfelünkön. Van még min dolgoznunk. Gratulálok a győri csapatnak, kiváló ellenfélnek bizonyultak!

dr. Barthalos István: – Időutazással kezdtünk a mérkőzés előtt. Visszautaztunk harminc évet az öltözőben. Mindezek után visszatértünk az idei szezon egyik legkomolyabb egyetemi összecsapására. Nyolc játékosom mindent megtett a sikere érdekében. Büszke vagyok rájuk. Igaz a győzelem most nem sikerült, de jó úton vagyunk céljaink eléréséhez.

Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_668

ELTE BEAC – Semmelweis Egyetem 91-35 (22-4, 20-10, 24-6, 25-15)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Gál, Magyar.

ELTE BEAC: Simoncsik 4, TAKÁCS 21/9, NAGYI 12, LENDÉR 17/3, MAJSA 12. Csere: ALTMANN 14/6, Biszák, TARNAI 11. Edző: Laklóth Anna.

Semmelweis Egyetem: Buzinkay, Novák 2, Balogh, Hámory, Gangl 6. Csere: Nagy 7/3, Pálmai 2, Szabó 4, Kiss 2, OPITZ 9/3, Beneda 3. Edző: Hegyi Hanna.

Úgy kezdett az ELTE BEAC csapata a SOTE elleni egyetemi csoportmérkőzés során, ahogy minden együttes szeretne kezdeni: a támadótérfélen Lendér Lilla 8, illetve Takács Emese 5 pontja által vezérelve, a védőoldalon pedig blokkokkal, szerzett labdákkal, remek csapatvédekezést bemutatva dominált a hazai alakulat, és 4 perc után már 15-0-ra vezetett, így időt kellett kérnie Hegyi Hannának. A rögtönzött “csapatértekezlet” sem hozott valódi változást, viszont legalább megszülettek a SOTE első pontjai, Gangl Kingáé volt a dicsőség (17-2). A játék képe ettől még nem változott: a nyitó negyed hátralévő perceiben is fölényben volt az összes nevezett játékosát már ekkor bevető Laklóth-csapat, amely 18 pontos előnnyel zárta az első 10 percet. Nagy Krisztina érezte úgy, hogy másként kellene “nekilátni” az “újrakezdésnek”: előbb középtávolról, majd picivel később a triplavonalon túlról is beköszönt (28-11).

Talán éppen ez a nagyobb SOTE-elán kellett ahhoz, hogy a házigazdák továbbra is koncentráltak maradjanak: Majsa Judit és Lendér (az első 10 pont fölé jutó játékos) álltak az ELTE BEAC élére, pontjaikkal egy 11-0-s rohamot, és minden addiginál nagyobb előnyt építettek ki a második negyed közepére (39-11). Innentől szünetig 5 perc „szenvedés” következett mindkét fél részéről, összesen 6 pont került be a jegyzőkönyvbe. Fordulást követően sem történt elemi változás, nyilvánvaló volt, hogy csak az a lehetett a kérdés, milyen különbséggel nyer az ELTE BEAC. A harmadik 10 perc során előbb Takács egy hármassal, majd Majsa sok „apró” duplával jutott el 10 pontig, követve Lendért. A Semmelweis csapatára a teljes tanácstalanság volt jellemző: nem találtak sem ritmust a saját játékukban, sem fogást az ellenfélen, így 46 pontra nőtt a differencia a játékszakasz végére (66-20). Nagy büntetőire Altmann Anna válaszolt távolról, ezáltal utóbbi is elért kétszámjegyű ponttermésig a hazaiaknál.

Gangl és Opitz Kitti révén a vendégek egymás után, válasz nélkül szereztek kosarakat, amire korábban nem nagyon volt példa. Az ELTE BEAC érezhetően visszább véve a tempóból is őrizte magabiztos, 40 pont fölötti előnyét a záró negyed első perceiben. Sőt, Nagyi Tímea, majd egy távoli találat után Tarnai Klára is bekerültek a „Tízpontosok Klubjába”, nem mellesleg a párharc során először több mint 50 pont tátongott a két csapat között (82-31). Az utolsó három percben Takács tett róla, hogy legyen miről írni: középtávolról, a hármas vonalon túlról, és ziccerből is beköszönt, önnön maga 21. pontjával – egy dupla révén alakult ki a 91-35-ös végeredmény is. Az ELTE BEAC őrzi veretlenségét, hogy aztán november végén jöjjenek a valódi erőfelmérők: 23-án Győrben, 29-én pedig a sokszoros címvédő TFSE vendégeként lép majd pályára Laklóth Anna csapata, amelyből Nagyi (12 pont, 14 lepattanó) és Majsa (12-12 pont és lepattanó) is dupla-duplával zárta a találkozót.

Laklóth Anna: – Köszönöm a lányaimnak a játékot, nagyon jó látni, hogy milyen lelkesen jönnek minden egyetemi mérkőzésre! Sok sikert kívánok a SOTE csapatának a folytatásra, különösen kolléganőmnek, Hegyi Hannának!

Hegyi Hanna: – Nehéz mérkőzésre számítottunk fizikális fölényben lévő ellenfelünk ellen. A megbeszéltek ellenére megilletődötten és félénken kezdtünk, aminek sajnos meg is lett a böjtje. Volt pár szép akciónk, de ez nem a mi napunk volt. Gratulálok az ELTE csapatának és Laklóth Annának a győzelmükhöz!

Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_669

SMAFC – PTE-PEAC 44-65 (14-31, 8-13, 10-13, 12-9)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Rokob, Tóth.

SMAFC: PADOS 3/3, GONDÁR 12, Gonzales 10/6, GLATZ 11/6, Czirják 8. Csere: Gergely, Riesing, Takács. Edző: Németh Márk.

PTE-PEAC: Nagy G. 6, HEGEDŰS 11, KÓBOR 18/6, NÉMETH 12/3, Szomor 8. Csere: HORVÁTH G. 8, Puskás 2, Nagy A., Szabó. Edző: Gyenge Gábor.

Az 5. percig fej-fej mellett haladtak a felek, azonban az első negyed második felében egységes csapatjátékkal, gyorsan, pontosan kosarazva megléptek a vendégek. A második negyed soproni kosárral indult, azonban ezt követően az ötperces hazai rövidzárlat után tetemes előnyre tettek szert a vendégek, és ezzel lényegében el is dőlt a találkozó. A második félidőt egy 8-2-es rohammal kezdte és közelített ellenfélhez a SMAFC, azonban egy gyors időkérést követően rendezte sorait a pécsi csapat. Bár szünet után összességében a lelkes soproniak helyenként ügyes akciókat vezetve felnőttek a feladathoz, a magabiztos pécsi győzelmet nem fenyegette veszély.

Németh Márk: – Nagyon szépen játszottak a lányok, büszke vagyok rájuk! A kitűzött feladatokat sikeresen teljesítették, és becsülettel küzdöttek. További sok sikert kívánok az ellenfél csapatának!

Gyenge Gábor: – Először is gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, de a Sopronnak is a játékához! Eléggé megnehezítették a dolgunkat, és látszik rajtuk, hogy évről évre fejlődnek, úgyhogy egész jó meccset játszottunk. Ha így haladunk tovább, talán még mi is fogunk tudni mérkőzéseket nyerni.

Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_670

Hirdetés