Hirdetés
Magyarország

Összetartás előtt a magyar válogatott – interjú Székely Norberttel:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Hétfőn megkezdődik a nemzeti csapatunk háromhetes összetartása. Székely Norbert szövetségi kapitányt kértük helyzetértékelésre a válogatott program előtt.

Mint minden évben így tavasszal, ezúttal is térjünk ki a bajnokságra. Kapitányi szemmel milyennek találtad az idei bajnoki szezont? Ezen belül is a magyar játékosok szereplését?

Jó bajnokságunk van szerintem, mely évről évre lép előre egy kicsit és Európa figyel rá. Ebben a bajnokságban vonzó magyar és külföldi játékosnak lenni. Látjuk, hogy egyre jobb a megtartó ereje is. Ez nagyon komoly dolog. Nyilván én mindig elégedetlen vagyok a magyar játékosok szerepével, de azt kell, hogy mondjam: azok, akik szereplők a klubjaikban, értelmes, jó perceket töltenek a pályán.

A felnőtt játékosok esetében jelentős változás nem történt. A csapatok más-más projektet képviselnek a magyar bajnokágban. Vannak az Euroliga élmezőnyéhez tartozók, vannak Európa Kupa indulók és olyanok is, akik nevelnek és adnak tovább játékosokat. Mindegyik projektet érdemes megbecsülni.

Az elmúlt 7-8 év tapasztalata alapján a Versenyiroda részéről Kerkai Ákos összeállított egy remek anyagot arról, hogy az U20-as szabály hogyan hatott a játékosokra; a magyar bajnokságra; hogyan fejlődtek az U20-asok; kik hagyták abba azt követően, hogy kikerültek a védőháló alól és kik játszottak tovább. Egyértelmű fejlődést mutatnak a számok, ez igaz a lejátszott percekre, a VAL-indexre vagy akár a dobott pontokra is. A kimutatás arra is rávilágít, hogy a fluktuáció, ami az U20-as védőernyő utáni évekre jellemző, egyre kisebb.

Összességében az U20-as szabály egy működő szabály. Vannak nehézségei, de működő szabály és a magyar fiatalok védelmében ez egy nagyon fontos dolog. Örömteli, hogy egy mélyreható elemzés is megmutatja, hogy hova fejlődtünk és mit tudtunk elérni a szabály segítségével. Az a benyomásom, hogy a klubok most már nagyon szépen gondolkoznak a fiatal játékosokban, nem ad-hoc jelleggel döntenek róluk, hanem hosszú távú szempontokat vesznek figyelembe és ez a fejlődés egyik ismérve.

Talán mondhatjuk azt, hogy beépült ez a szempont a csapatépítés folyamatába?

Abszolút, maximálisan egyetértek ezzel.

Az elmúlt évad történelmi nemzetközi sikert hozott. A Sopron Basket megnyerte az Euroligát. A válogatott szempontjából miként érdemes nézni ezt a sikert?

Ezt a kérdést most én is szeretném kihagyni.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Folytassuk Határ Bernadett sérülésével, ami egyéni karriert nézve, illetve a klubja és a válogatott szempontjából is óriási csapás. A válogatott összetartást már a sérülés ismeretében tudjátok elkezdeni. Sőt, az is biztos, hogy a kiváló center novemberben a selejtezőn sem lesz ott, ami gondolom nagy változást hoz a csapat életében?

Ez egy borzalmas sérülés, melynek hatalmas hatása van a magyar női kosárlabdázásra klubszinten és a válogatott szintjén is. Óriási csapásként élem meg, hogy az a játékos, aki a világ egyik legjobb centere volt a sérülése pillanatában, egy évre kiesett.

Rátérve a kérdésedre, nyilván csomó minden ráépült a válogatottban az elmúlt években. Ezt most át kell gondolni, át kell strukturálni és kicsit más utat választva meg kell próbálni megoldani ezt a kérdést. Egyben biztos vagyok, hogy a magyar válogatottnak, amelynek egyébként is egy hajszálon függ, hogy kijut-e az Európa-bajnokságra, ez nem, hogy nem kedvez, hanem kifejezetten hátráltatni fogja.

Személyesen is sajnálom Bettit, aki elképesztően profi mentalitású játékossá vált és hatalmas energiákat tett abba, hogy ilyen szintre kerüljön, amilyenen most van. Remélem, hogy minél előbb felépül és vissza tud jönni hasonló szintre, de ez rengeteg munkával fog járni. Hosszú ideig nem lesz, ami alatt mindenkinek nagyon fog hiányozni.

Másik nagy változás, hogy a korábbi csapatkapitány Raksányi Krisztina bejelentette visszavonulását a válogatottól. Kicsit szimbolikus is ez a döntés. Mondhatom azt, hogy tovább erősödik a keret fiatalitása?

A fiatalitás szót gyakran használom, de igazából nem szeretem. A válogatottat folyamatosan kell alakítani, kicsit mindig átalakítani és mindig frissnek kell lennie. Meg kell találni azokat az embereket, akik aktuális pillanatokban sokat tudnak hozzátenni úgy, hogy közben a gerinc megmarad.

Azért ezzel kezdtem a választ, mert most sajnos a gerincből lépett ki egy játékos, akit én nagyon sajnálok és nehéz lesz pótolni. Emberi oldalról és játéktudás szempontjából is nagyon fog hiányozni. Horti Dóra, Medgyessy Dóra, Varga Zsófia vagy éppen Zele Dorina kilépéséhez tudnám hasonlítani. Mindegyik nagyon fájt.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Milyen szellemiségű válogatott formálódhat májusban? Nagyjából arra az irányra számíthatnak a szurkolók, amit a novemberi mérkőzéseken is láttunk?

Pénteken alakult át sok minden, mert az Universiade elhalasztásának a hírére át fogunk strukturálódni valamelyest. Alávetettem magam annak, hogy Universiade lesz és engedtük oda a játékosokat. Az érintettek előtte csak egy kicsit dolgoztak volna a felnőtt válogatottal. Most át kell gondolni, hogyan fogunk tudni dolgozni.

Széles skálán kezdünk, de az biztos, hogy a második héten a portugáliai túrára az aktuális pillanatban legjobb, a tesztelés szempontjából legfontosabb játékosokat fogjuk elvinni. Remélem, hogy három hasznos meccset tudunk vívni.

A kérdésedre közvetlenül válaszolva ugyanazt a stílust, hozzáállást szeretnénk képviselni, mint eddig. Ez a válogatott mentalitásban nagyon jó szintet képvisel, összetartó társaság, akik mindent megtesznek a címeres mezért. Reményeim szerint ugyanazt fogjuk látni ilyen téren, mint korábban, kiegészítve azzal, hogy a taktikai repertoár frissítésére ismét szükség lesz. Amiről már korábban beszéltünk, például Betti kiesése okán ezt egyértelműen meg kell tenni. Ehhez azonban feltétlenül hozzátenném, hogy maximálisan bízom azokban, akik be fognak lépni a helyére. Egy nevet ki is szeretnék emelni, ő Kiss Virág, aki hatalmas változáson fejlődésen ment át az elmúlt években.

Korábban is volt erre példa, de egymás után a harmadik olyan nyári program jön, amikor a téthelyzetben a nagy megmérettetés majd novemberben lesz. Gondolom egyre nagyobb a tapasztalatod ebben. Mi az, ami működik ilyenkor?

Igen, egyre nagyobb a tapasztalatunk. Sok információt tudunk egymásról gyűjteni. A játékosok is rólunk, a taktikáról, az egész filozófiáról és fordítva is igaz ez. Aktuális helyzetben meg lehet tanulni két-három olyan új dolgot, amit már beépítve tudunk novemberig vinni magunkkal. Ezért vagyok híve ezeknek a három-négyhetes összetartásoknak. Novemberben ugyanis már szépen adaptálják a játékosok, gyorsan tudják beépíteni és gyorsan tudnak vele tovább dolgozni. Az a négy-öt edzés, ami egy selejtezőt megelőz, semmire nem jó. Ezekkel a három-négyhetekkel ér talán valamit.

Zárásul más téma. Itt nagyon diplomatikusan kell megfogalmaznom a kérdést, mert még nincs hivatalos FIBA döntés, de az orosz, fehérorosz csapatok kapcsán mire számítasz? Milyen változást hozhat az Eb-selejtezők során a jelenlegi helyzet? Előbb azt mondtam nincs hivatalos állásfoglalás, de a labdarúgás világából származó múlt heti bejelentések, melyek a következő szezonra is kitolják a szankciókat, szépen előre vetítik a többi nagy csapatsportág jövőjét is.

Nem tudok igazából én sem többet mondani jelenleg, így arra sem tudok válaszolni, hogy mennyire befolyásolhatja a selejtezők összképét. Meg kell várni, hogy milyen döntés születik. Tavaly novemberben Oroszország és Fehéroroszország is két győzelmet szerzett. Az oroszok Dániával, Montenegróval és Ausztriával vannak egy csoportban, míg a fehéroroszok Hollandiával, Csehországgal és Írországgal. Meglátjuk mit hoz a jövő, de nekünk most elsősorban a saját csapatunkkal kell foglalkozni.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés