Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson az U20-as válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Múlt héten hétfőn kezdte a felkészülést Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában az U20-as válogatott a soproni FIBA Youth European Challenger versenyre.

A magyar válogatott 14 fős kerettel készül, melyet Angyal Barbara, Bacsó Zsófia, Boros Berta, Budácsik Dorka, Horváth Fruzsina, Kiss Angelika, Mányoky Réka, Révész Luca, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Varga Sára, Vári Zita és Wentzel Nóra alkot.  A július 12. és 17. között megrendezésre kerülő soproni seregszemlén Spanyolország, Csehország, Izrael, Szerbia és Írország lesznek a riválisok.

A tornára izolált környezetben kerül sor, a korábbi FIBA eseményeken már megismert járványügyi intézkedések betartása mellett. A csapat kéthetes székesfehérvári összetartást követően Sopronban már az esemény helyszínén zárja a felkészülési időszakot és itt kerül majd sor a keretszűkítésre is. Felkészülési mérkőzést nem játszik válogatottunk a torna előtt. Ez Horvátország ellen volt tervben ezen a héten, de lemondta a válogatottjuk a szereplést.

Gáspár Dávid, szövetségi kapitánnyal a felkészülésről és a FIBA Youth European Challenger versenyről beszélgettünk.

Milyen szempontokat vettél figyelembe a keret összeállításánál? 

Azt beszéltük meg a szövetség szakmai vezetőivel, edzőkollégákkal, hogy mivel korosztályos Európa-bajnokságokat nem rendeznek, hanem FIBA Youth European Challenger versenyt írtak ki helyettük a nyáron, így a prioritás a normál keretek között megrendezésre kerülő U19-es Világbajnokság lesz. Ez az U20-as válogatott szempontjából azért fontos döntés, mert több U19-be beférő játékos szerepet kaphatott volna a csapatban. Velük így nem számoltunk, ők csak a debreceni világbajnokságra készülő csapatban szerepelnek.

Miként tekintesz az előttünk álló hetekre? Hol helyezkedik el az U20-as válogatott játékosok életében ez a FIBA Youth European Challenger?

A Challenger verseny kapcsán alapvetően örülök, hogy egy ilyen megrendezésre kerül és ez az igazán tehetséges keret össze tud jönni mégegyszer meccseket játszani. Bár ezek nem bírnak majd téttel, de lehetőséget kínálnak, hogy egy szép eseménnyel zárják az utánpótlás éveiket a játékosok. Nagyon tehetséges generáció búcsúzik most, akik U16-ban és U18-ban is érmeket nyertek. Most van lehetőségünk még egy egyet összetartani, illetve játszani.

Fontosnak tartom, hogy hűek maradjunk a kosárlabdához, hűen reprezentáljuk a játékot és megfelelően képviseljük Magyarországot. Mindannyian sportemberek vagyunk. Ez igaz az összes nemzetre, amelyik majd képviselteti magát a tornán. Bár nem hirdetnek Európa-bajnokot ebben a korosztályban, de lesz presztízse a tornának és biztos vagyok benne, hogy jó mérkőzések várhatóak, melyeken mindenkiből előjön a versenyszellem.

Milyen állapotban érkeztek a játékosok és milyen munkára nyílik lehetőség?

A felkészülésünk is rövidített, két hetet tölt Székesfehérváron a csapat és a torna előtt egy hetet Sopronban. Az idei nyári válogatott program negyedik hete pedig az előbb említett torna lesz. Az elvégzett felmérések azt mutatják, hogy a játékosok túlnyomó részében megfelelő állapotban érkeztek. Volt egy nagyon vékony mezsgye, ahol nem megfelelő a kondicionális állapot, de ez is érthető. A kluboknál mutatkozó eltérő lehetőségek, sérülések vagy egyéb egészségügyi problémák állnak emögött és nem motiválatlanságra vezetném vissza.

Összességében jó állapotban van a csapat és ez a három hét szerintem elegendő lesz arra, hogy a mérkőzésekhez szükséges szintre felhozzuk őket. Nem mondom, hogy óriási taktikai repertoárt le tudunk adni. Támadásban például kiválasztottunk olyan szetteket – figyelve a klubokat, ahol a játékosok játszanak – amelyek ismerősek nekik, komfortosan érzik magukat bennük. Korábban már voltak összetartásaink, ahol az alapokat lefektettük, megismerték a játékokat, amit szeretnénk velük játszatni. Gördülékenyen megy a munka, készségesek és jó befogadó a társaság.

A júliusban Sopronban megrendezésre kerülő U20-as leány és fiú FIBA European Challengers tornákra önkéntesek jelentkezését várják a szervezők.Részletek a Soproni Darazsak Sportakadémia hivatalos honlapján, IDE KATTINTVA.

Hirdetés