Hirdetés
Magyarország

Összetartáson vesz részt az Universiade válogatott:

:

Hirdetés

Múlt hétfő óta kéthetes összetartáson vesz részt az Universiade válogatott. Magyar Bianka, szövetségi kapitányt kérdeztük a csapatnál zajló munkáról és a terveiről.

A kínai Csengtu városában megrendezésre kerülő Universiade sok más eseményhez hasonlóan a világjárvány áldozata lett. Egy évvel el kellett halasztani, így majd 2022 nyarán kerül sor az egyetemista sportolók világjátékára, mely a nyári olimpia után a legnagyobb multisport-esemény. Természetesen az előkészületek javában zajlanak és ez igaz a magyar női kosárlabda válogatottra is. Szombatig 12 játékos dolgozik Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában.

A keretet Angyal Nikolett, Bach Boglárka, Baffy Fanni, Bernáth Réka, Dúl Panka, Gereben Lívia, Herman Alíz, Király Andrea, Kováts Vanessza, Szeitl Vanessza, Szücs Lilla és Takács Emese alkotja. A Vezetőedző: Magyar Bianka, Másodedző: Hegedűs Péter, Erőnléti edző: Juhász Ferenc, Masszőr: Fekete Krisztián, Technikai vezető: Sarkadi-Nagy Ágnes és Csapatvezető: Dr. Sterbenz Tamás.

Ezen az a kéthetes összetartáson mire helyezi a hangsúlyt a szakmai stáb? – kérdeztük Magyar Bianka, szövetségi kapitánytól.

Szakmai szempontból nagyon örülök, hogy elhalasztották az Universiadét, így van idő felkészülni a kínai megmérettetésre. Először kerültem egy válogatott élére vezetőedzőként, ami az én szakmai életutamban óriási megtiszteltetés. A célok és az alapelvek meghatározása előzte meg ezt a mostani kéthetes edzőtábort. Jelenleg a csapattagok összeszoktatása, egymás megismerése zajlik, illetve egy előkészületi munka az Universiadéig.

A hangsúly azon van, hogy összeszokjunk, megismerjük egymást és mindenki tisztában legyen a céljainkkal. Ez az időszak arra is kiváló, hogy a szakmai stábbal feltérképezzük a különböző klubbokból érkező tehetséges egyetemista kosárlabdázók erősségeit és a bennük rejlő lehetőségeket. Az is a feladatunk, hogy egy olyan fiatal, lendületes stáb alakuljon itt ki, amelynek tagjai úgy készülnek fel a megmérettetésre, hogy Magyarországot méltóképpen képviselhessük és az Universiadéról szép eredménnyel térhessünk majd haza.

Sokaknak ez az első lehetőségük válogatott szerepkörben. Ennek a felelősségnek a tudatában terveztük meg ezt a két hetet. Nagyön örülök, hogy ilyen lelkes és alázatos sportemberekkel dolgozhatok együtt. Látom rajtuk és érzem magamon is, mennyire fantasztikus a magyar válogatott keretein belül dolgozni. Ez egyben büszkeséggel, ugyanakkor felelősségtudattal is felruházott bennünket. A megismerkedés és az alapelvek lerakása tehát a feladat ebben az időszakban. Ezen felül elkezdtünk automatizmusokat kialakítani, amiket szeretnénk, ha rögzülnének és viszont látnánk majd a mérkőzéseken.

Figyelve a névsort, csak olyanok kerültek be, akik jövőre is számításba jöhetnek az Universiadén. Milyen célokat fogalmaztál meg?

Így van, ez szempont volt a keret összeállításánál. Vannak páran, akik sérülés miatt nem tudnak részt venni a júniusi edzőtáborban, de bízom benne, hogy a novemberi összetartáson már számolhatok velük. Az volt az első, amikor kineveztek, hogy meghatározzam a célokat és annak megfelelően nyújtottam be a szakmai programomat a szövetségnek. Szeretek a maximumra törekedni minden helyzetben. Az utóbbi években egy kicsit az Universiade háttérbe szorult, aminek nyilván több oka is van. Az is célunk, hogy újra reflektorfénybe kerüljön hazánkban is ez a világverseny és ezen keresztül az egyetemi sport. Nagy álmunk, hogy jövőre a legjobb nyolc közé kerüljünk. Ezt tűztük ki célként. Már nézegetjük az edzőtábor alatt azt az 6-7 fős magot, akikre a válogatott épülni fog. Nagyon jó emberekkel vagyok körülvéve, akik lelkesek. Tisztelem a lányok szorgalmát, edzésmunkáját. Ígéretes, ahogy az edzéseken dolgoznak.

Lehet növelni az Universiade presztízsét itthon női kosárlabdában?

Én bízom benne, hogy igen. Azért is örülök a felkérésnek, mert a mi klubcsapatunk is nagyon sok egyetemistából áll és a szívügyem, hogy az egyetemi sport erősödjön. Két éve másodedzőként voltam ott az Universiadén és megtapasztalhattam, hogy például egy amerikai vagy francia csapat milyen komolysággal veszi ezt, milyen profizmussal dolgoznak a fiatal sportolók.

Azoknak a játékosoknak, akik kiöregedtek az utánpótlásból, de a felnőtt csapatnál nem meghatározóak, szeretnénk fejődési lehetőséget biztosítani és azt, hogy tovább versenyezzenek nemzetközi szinten. Úgy gondolom, hogy ezek a tapasztalatok sokat jelentenek az ő karrierjükben, ahogy az enyémben is.

Nem is hívtunk meg olyanok játékosokat, akik más korosztályos válogatottakban érdekeltek. Az összetartás elején a megbeszélésen is hangsúlyoztuk a lányoknak, azokra számítunk, akik maximálisan elkötelezettek amellett, hogy az egyetemi sportot egy kicsit fellendítsük. Megváltoztassuk a közvélemény, a szakma hozzáállását.

Az A-csoport, Piros vagy Zöld csoport, illetve az egyetemi bajnokság. A három ligát tekintve neked melyikre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni?

Az Universiade válogatottba nem csak a MEFOB csapatokból választunk be játékosokat, hanem minden olyan profi játékos szóba kerül, akinek van hallgatói jogviszonya. Nyilván egy válogatott edző igyekszik a korosztályukban a legjobb játékosokat számításba venni. Én azokat figyeltem, akik az U20-as korosztályból már kiöregedtek

Az NB1-es csapatokban játszók közül figyeltem, kik azok, akik a felnőtt válogatottban nem alapemberek, de itt azok lehetnek. Akiknek van úgymond egy kis lyuk ilyen szempontból a pályafutásában, azokat igyekszem felkarolni, megkeresni.

A munka ezzel a kéthetes nyári összetartással nem áll meg. A válogatott program a novemberi és a februári FIBA-ablakban folytatódik majd. A jövő évi Universiade előtt pedig négyhetes edzőtáborunk lesz.

Hirdetés