Hirdetés
3x3

Összetartáson vett részt a 3×3-as válogatott – Károlyi Andreát kérdeztük:

:

Hirdetés

Február 3. és 5. között Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában vett részt összetartáson a 3×3-as válogatott. Károlyi Andrea, szövetségi kapitánnyal beszélgettünk az edzőtábor tapasztalatairól és a szakág aktualitásairól.

Ahogy arról hírt adtunk, hét játékossal edzőtáborozott a 3×3-as nemzeti csapatunk. Bach Boglárka (Vasas Akadémia), Böröndy Vivien (Ludovika-FCSM Csata), Budácsik Dorottya (Vasas Akadémia), Papp Dia (Vasas Akadémia), Szabó Fanni (VBW CEKK Cegléd), Theodoreán Alexandra (TFSE-MTK) és Tóth Orsolya (Vasas Akadémia) alkotta a keretet az első 2022-es válogatott program alkalmával.

„Már annak örülhetünk, hogy nekünk sikerült megtartani az edzőtábort.” – kezdte visszatekintését Károlyi Andrea. „Az Universiade válogatott előtte pár nappal mondta le, mert nem maradt játékosa a Covid vagy a Hepp Kupa érdekeltség miatt, az U18 pedig hasonló okokból aznap. Nekünk így nagy szerencsénk volt. Összességében jól sikerült, szépen dolgoztak a lányok, örültek, hogy újra együtt lehetnek.”

Természetesen hiányzók 3×3-ban is akadtak a februári összetartáson, de ettől függetlenül már formálódik a csapat kerete.

„Én úgy számolok, hogy ezzel a hét emberrel tervezhetek és hozzájuk jönnek a sérülés, illetve betegség miatt kimaradók, tehát Török Ági és Tóth Franka. A csapatunk tagja természetesen Cyesha Goree is, aki ebben a szünetben a pihenő idejét töltötte és hazautazott az Egyesült Államokba pár napra. Én 12 fős keretet szeretnék, mert fel kell készülni arra, hogy lehetnek sérülések és betegségek. Már felvettem a kapcsolatot más játékosokkal, akik az 5:5 válogatottban is érdekeltek, az ő szereplésük a későbbiekben dől majd el. Sok múlik azon is, hogy a FIBA 3×3 Women’s Series versenyekre hány csapattal tudunk utazni. Kettőt szeretnék nevezni a versenyek többségére, de nyilván ez egy összetett kérdés komoly anyagi vonzattal.” – mondta Károlyi Andrea.

A munka a tervek szerint május elején folytatódik. Sok a kérdőjel a versenynaptárban, miután a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) még nem hozta nyilvánosságra a FIBA 3×3 Women’s Series 2022-es menetrendjét. Egy azonban biztos, hogy június első hétvégjén lesznek az Eb-selejtezők.

„Nekem az lenne a tervem, hogy május 9-én hétfőn kezdődne az összetartás. Ott lenne majdnem egy hónapunk az Eb-selejtezőkig, amire június 4-én és 5-én kerül sor. Addig végig dolgoznánk egy-egy nap pihenőkkel. Utána pedig már csak a tornákra mennénk.” – vázolta a terveit válogatottunk szövetségi kapitánya.

A magyar válogatott a konstancai Eb-selejtezőre nyert besorolást, ahol a házigazda Románia, Lengyelország, Csehország, Nagy-Britannia, Észtország, Olaszország, Törökország, Dánia, Bulgária, Lettország és Belgium lesznek a riválisok. Az első három helyezett jut ki a grazi kontinenstornára.

„Nagyon nehéz feladat előtt állunk. Eddig az jellemezte az Eb-selejtezőket, hogy egy-két jó csapatot ki lehetett emelni, akik közvetlen riválisoknak tekinthetőek és figyelni kell rájuk. Most minimum öt-hat ilyen van a mezőnyben a csapatlistát nézve. Az idei rendszer, ahol a limassoli csoport a kis nemzetek tornája lesz és egy helyet közöttük is kiosztanak, beszűkíti a lehetőségeket.” – hangsúlyozta Károlyi Andrea.

A hagyományos évindító 3×3-as összeállításunkban még nem tudtunk beszámolni arról, hogy miként alakulhat válogatottunk részvétele a világbajnokságon. Azóta hivatalossá vált, hogy nem lesznek ott a mieink az antwerpeni seregszemlén. Károlyi Andreát arról is kérdeztük, hogy milyen hatással van ez a morálra, hiszen a világbajnokságok hagyományosan egy biztos pontot jelentettek a játékosok életében.

„Eddig soha nem volt kérdés, hogy bármelyik világversenyen nem veszünk részt. Én egyébként nem a mostani a világbajnokságot érzem tehernek, hanem az elveszített olimpiai selejtezőt, ami még mindig ott van a lányokban és elő-előjön belőlük. Nem is a játékkedvre van hatással, hanem arra, hogy újra meg kell találni a motivációt: van értelme ezt csinálni. Ettől függetlenül, amikor elkezdjük a közös munkát, akkor azt mindig örömmel tesszük és már csak az aktuálisan következő feladat lesz a fejekben.” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

A szezon vázát a FIBA 3×3 Women’s Series fogja adni, ahol az előttünk álló nyáron minden versenyen elindulna válogatottunk. Óriási kérdés, hogy miként súlyozzák a naptárat a nemzetközi szövetség munkatársai. Azaz nyár eleje, tehát május-június lesz a sűrűbb vagy a második fele július-augusztusi versenyekkel. „Én május-júniusban bízok, de nem tudunk semmi konkrétumot.” – mondta Károlyi Andrea, hangsúlyozva a részvétel fontosságát. „Ha már ott vagy, több pontot lehet gyűjteni vele, mint bármi mással. Az Eb-selejtező, az olimpiai-selejtezők tavaly nulla pontot értek, talán ezzel lehet a legjobban érzékeltetni ennek a jelentőségét.”

A 3×3-as válogatottunk egyik állandó tagja Medgyessy Dóra gyermeket vár, így óriási kérdés, hogy a játékot mennyire kell átszervezni.

„A játékon alapjaiban nem kell változtatni.” – válaszolta Károlyi Andrea. „Arra kell figyelni, hogy jobban oszoljon meg a teher a játékosok között. Bár azt gondolom, hogy ezzel sem volt mindig probléma. A debreceni olimpiai selejtezőn ez nagyon elbillent és nem vállalták fel a helyzeteket, Grazban viszont szerintem mindenki jól játszott. Ettől függetlenül fontos, hogy állandósuljon: négy emberből áll egy csapat és mind a négynek hasonló szerepe van. Védekezésben pedig sokkal inkább a váltásos védekezést próbáljuk erőltetni. Tehát igyekszünk fejleszteni a kettő-kettő váltásokat.”

Nyáron több versenyen több négyes fog versenyezni, de látva a névsort, ha nem történik váratlan sérüléshullám és nem szól közbe a járvány, akkor ezúttal szerkezeti problémák nem lehetnek.

„Igen, így van. Magasemberként Budácsik Dorottya csatlakozott a felnőtt válogatotthoz és nagyon jól dolgozott. Ő már játszott 3×3-at Földi Attilánál. Nagyon odatette magát és látszott rajta, hogy élvezi. Rá egy kisebb térdműtét vár a szezon végén, így képlékeny, hogy mikor tud csatlakozni. Dorkát ahogy néztem az edzéseken, olyan volt, mint, ha Bozóki Bettinát láttam volna.” – mondta Károlyi Andrea.

Hirdetés