Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson vett részt az U16-os válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Október 24. és 27. között összetartáson vett részt az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában az U16-os válogatott. Mészárosné Kovács Andreát kértük arra, hogy röviden foglalja össze az első tapasztalatokat.

Az U16-os válogatott augusztusban bronzérmet szerzett a spanyolországi FIBA U16 Women’s European Challenger tornán. Akkor a 2005-ös születésűek mellett már négy 2006-os játékos is lehetőséget kapott.

“Abból a keretből a 2005-ösök természetesen kifutottak, most jellemzően 2006-2007-es születésűekkel dolgozunk, ők képviseltetik magukat a jövő évi U16-os Európa-bajnokságon. Azok a 2006-os születésűek, akik nyáron a Challengeren szerepeltek, feltehetően az U17-es Világbajnokságon is részt vesznek. Ez azt jelenti, hogy itt duplázni kell majd néhány játékosnak, ami különös figyelmet igényel, de szerintem mindenki nagy várakozással tekint a jövő évi feladatok elé. Ami különlegessége volt az összetartásnak, hogy a 2008-as születésű Josepovits Kingát is meghívtuk és nagyon szépen helyt állt a táborban.” – fogalmazott lapunknak Mészárosné Kovács Andrea.

A magyar válogatottra az év utolsó hónapjában két rangos nemzetközi erőfelmérő is vár, ezzel visszatérve a világjárvány előtt megszokott rendhez. A fiataloknak ugyanis rendkívül fontosak ezek a tapasztalatok.

“Most összességében 16 fős kerettel dolgoztuk Székesfehérváron és úgy értékelem, hogy jól sikerült az edzőtábor. December 5-7. Között Spanyolországban veszünk részt egy nemzetközi tornán, majd a hónap végén, december 27-29. között az Olimpiai Reménységek Versenyére utazunk Katowicébe. Ebből a keretből kerül kiválasztásra, hogy kik alkotják majd a csapatot ezeken a tornákon.” – tette hozzá az U16-os válogatottunk szövetségi kapitánya, akit arról is kérdeztünk, hogy milyen szerkezetű keret formálódik a most fellépő játékosokból.

“Magas szerkezetről nem beszélhetünk, hiszen nincsenek kimondott ötös posztú magas embereink. Ilyen szempontból teljesen tolódunk el abba az irányba, ami a magyar kosárlabdázás jövője is lesz. Ha fogalmazhatok így szemléletesen, nem született újabb Határ Bettink. Az előbb kiemelt Josepovits Kinga az egyetlen a korosztályban, aki ilyen szempontból magasabb. Ugyanakkor fontos elmondani, hogy természetesen vannak olyan magas embereink, akik négyes poszton jó játékerőt képviselhetnek majd, de nem lesz az a nagyon erőteljes belső játékunk a közeljövőben. Összességében versenyképes csapatra számítok a nyári megmérettetések alkalmával.” – tette hozzá Mészárosné Kovács Andrea.

A 2006-2007-es generációnak jövőre nagyon sűrű nyara lesz. Az U16-os Európa-bajnokság mellett ekkor pótolják a 2021-ről elhalasztott EYOF-ot és U17-es világbajnokságot is rendeznek, melynek ráadásul a házigazdája hazánk lesz.

“A tervek szerint az EYOF-ot majd a 2007-esek viszik. Átfedés lesz az EYOF és az U16-os Európa-bajnokság, illetve az U16-os Európa-bajnokság és az U17-es világbajnokság keretei között. Azt beszéltük meg az edzőkollégákkal és Székely Norbert, szakágvezetővel is, hogy mindenki elsősorban a saját korosztályában vállalja a főszerepet.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea.

Az U16-os válogatott kerete az októberi összetartáson: Drahos Leila (Szegedi KE), Farbás Eliza (DVTK), Gábor Lili (Csata DSE), Halmágyi Kitti, (Rátgéber NKA) Igaz Eszter (Vasas Akadémia), Janzsó Alíz (Soproni Darazsak Sportakadémia) Josepovits Kinga (Zsíros Akadémia Kőbánya), Kókai Patrícia (Soproni Darazsak Sportakadémia, Óházi Julianna (ZKTE), Rátkai Eszter (Rátgéber NKA), Szakolczi Diána (Rátgéber NKA), Szűcs Gréta (Atomerőmű KSC Szekszárd), Toman Dóra (Csata DSE) Toman Réka (Csata DSE), Tózer Nemes Boglárka (Kecskeméti KA), Völgyi Lili (Soproni Darazsak Sportakadémia).

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés