Hirdetés
3x3

Összetartáson vett részt az U17/U18-as 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Péntektől vasárnapig összetartáson vett részt Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában az U17/U18-as 3×3-as válogatottunk. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük az idei első tapasztalatokról.

„Az összetartáson 13-an vettünk részt. Az edzőtábor végén készült képen 12-en szerepelnek, az egyik játékosunknak családi okok miatt teljesen érthetően haza kellett utaznia. Ehhez a 13 főhöz csatlakozhatnak még olyanok, akik a korosztályos 5:5 válogatott keretébe is behívót kaptak és ott kezdik meg a munkát. Ha közülük lesznek kimaradók az U18-as 5:5 Eb-ről, akkor tudnak hozzánk csatlakozni.” – kezdte a csapat bemutatását Károlyi Andrea, majd hozzátette:

„Amennyiben senki nem fog érkezni, mert kiszemeltjeink mind bekerülnek a versenyző keretbe 5:5-ben, akkor két teljesen új játékos behívását sem zártuk ki Földi Szandi kolléganőmmel. A 2006-os korosztályunk ugyanis elfogyott, ott mindössze négy játékos áll rendelkezésre. A 2005-ösöket nézve jól állunk, közöttük teljesnek tekinthető a keretünk.”

Az U17/U18-as 3×3-as válogatottunk versenynaptára kiegészült az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal (EYOF). Az idén a szlovéniai Mariborban megrendezésre kerülő EYOF programjára először és könnyen lehet, hogy utoljára került fel az U18-as 3×3-as kosárlabda. Ezen felül a jól ismert FIBA versenyeken szurkolhatunk a lányoknak. Szolnokon az U17-es Európa-bajnoki selejtezőn, Debrecenben az U18-as világbajnokságon és sikeres kvalifikáció esetén szeptemberben Görögországban az U17-es kontinenstornán.

„Az EYOF annyiban mindenképpen segítség, hogy az U18-asok nem verseny nélkül mennek bele a hazai rendezésű világbajnokságba, ahogy az tavaly történt. Éppen ezért szeretnénk egy bő keretet mozgásban tartani, hogy egymás között sokat játszhassunk. További nemzetközi tornákra nem látok reális esélyt, de ha az egymás közötti játék minőségében előre tudnánk lépni, már sokat számítana. Tavaly bebizonyosodott, hogy nem ideális amikor éppen 8 játékos áll rendelkezésre és az U17 játszik az U18 ellen, illetve mixeljük a korosztályokat. Az idősebbeknek nem feltétlenül jelentett elég kihívást.” – tette hozzá Károlyi Andrea.

Voltak visszatérők tavalyról és ígéretes újoncok is a székesfehérvári edzőtáborban, így nagyobb verseny alakulhat ki.

„Sokkal jobb benyomást keltettek a lányok, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen rövid májusi program alkalmával. A hozzáállással tavaly sem tapasztaltunk problémát, de most az egésznek a képe jobbnak tűnik. Nyilván versenyhelyzetben derül ki, hogy ez ténylegesen jobb-e, de most elsőre kedvezőbb a kép.” – hangsúlyozta Károlyi Andrea, majd hozzátette:

„Idén mi is Székesfehérváron dolgoztunk és dolgozunk majd a folytatásban is, ahol szép helyszínen és jó körülmények között vagyunk. Bízom benne, hogy a lányok is jól érezték magukat az elmúlt hétvégén. Most a felnőtt férfi 3×3-as válogatott és az U19-es fiú válogatott voltak még ott mellettünk, a nyár folyamán is több korosztályos csapattal találkozunk majd. Remélem ez is hozzáad az élményhez.”

Minden évben érdekes kérdés, hogy az U17-es és U18-as keret között miként alakul az átjárás. Lesznek-e feljátszók az U18-osok közé vagy két teljesen külön négyest versenyeztet a stáb.

„Egyelőre nem tudok erre válaszolni, ahhoz több időre van szükség.” – hangsúlyozta Károlyi Andrea. „Most az első lépés, hogy a héten az EYOF-ra már egy U18-as bő keretet meg kell nevezni. Ez nem FIBA szervezés, szigorúbbak a nevezési szabályok és határidők. Ahogy említettem, 2005-ösökből jól állunk. Vannak olyan újonc U18-asok, akik kemény edzésmunkával ki tudnak szorítani rutinosabb U17-es játékost a keretből és ezzel nagyobb verseny is kialakulhat. Most 2006-osokból, tehát U17-esekből vagyunk kevesebben és oda kell még játékos. Olyan szempontból is, hogy a tavalyi versenyzők ne kényelmesedjenek bele abba a helyzetbe, hogy nincsenek kihívóik.”

Utánpótlásban a célkitűzésekkel nyár elején még óvatosan kell fogalmazni, ezzel U17/U18-as 3×3-as válogatottunk is így van.

„Eredményelvárásokat tekintve ismételni tudom azt, amit tavaly is mondtam a májusi összetartásunk végén. A mi mozgásterünket a csoportbeosztás és az ágrajz határozza meg a versenyeken, amíg ezeket nem ismerjük, addig nehéz esélylatolgatásokba belemenni. Az adott lehetőségekből igyekszünk majd kihozni a legtöbbet. Ha más oldalukat is meg tudják mutatni, ki tudják próbálni a játékosok, mint az egyesületi munka közben és élvezik a közös munkát, akkor a célunkat elértük.” – összegzett Károlyi Andrea.

Az U17/U18-as válogatottunk június 16. és 18. között vesz részt egy rövid összetartáson, majd június 27-én kezdődik a közvetlen felkészülés a nyári tornákra. A szolnoki U17-es Eb-selejtező után és a debreceni U18-as világbajnokság között lesz egy kisebb szünet, de Károlyi Andrea elmondta: a stáb a debreceni seregszemle előtt a tavalyinál hosszabb összetartást szeretne tartani a világbajnokság helyszínén.

A székesfehérvári összetartáson Győri Éda, Halmágyi Kata, Herzog Bora, Igaz Eszter, Jánosi Virág, Kádas Boglárka, Kohn Petra, Küllős Kíra, Sághi Kata, Tatár Hanna, Tőczik Borbála, Varga Napsugár és Vita Alexandra vett részt. A keret tagja Őrsi Kata is, aki jelenleg még az Egyesült Államokban tartózkodik.

Hirdetés
Hirdetés