Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson vett részt az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

Június 7. és 9. között Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában összetartáson vett részt az U18-as válogatott. Völgyi Péter vezetőedzőt kértük arra, hogy foglalja össze az edzőtábor tapasztalatait.

A magyar válogatott kerete a júniusi összetartáson: Baa Dominika (Kanizsai Vadmacskák SE), Földi Boglárka (MVSI Vadmacskák) Gelei Karola (Csata DSE), Horváth Boglárka (PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia), Horváth Dóra (Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Gréta (Szegedi KE), Katona Boglárka (BEAC Újbuda KA), Kun Rita (Vasas Akadémia), Kuncz Petra (Vasas Akadémia), Laczkó Sára (NKA Pécs), Márkusz Lilla (DVTK Akadémia), Milkovics Réka (Széchenyi Akadémia), Németh Lili (Atomerőmű KSC Szekszárd), Oláh Fruzsina (DVTK Akadémia), Rakita Lili (Csata DSE), Siklós Dorottya (Vasas Akadémia), Sitku Zsuzsa (Darazsak Sportakadémia), Szemerszki Mária (MVSI Vadmacskák), Tamás Gréta (Bajai NKK), Turi Eszter (Zsíros Akadémia Kőbánya). Hiányzók: Balogh Liza (Csata DSE), Dúl Terka (Vasas Akadémia), Habling Lara (NKA Pécs). Edzők: Iványi Dalma, Tullner Krisztián, Völgyi Péter.

“Húsz játékossal dolgoztunk, hárman mondták le sérülés miatt vagy tanulmányi okokból igazoltan az összetartást. A mostani válogatott program célja az volt, hogy a nagyon sűrű versenyprogram – junior bajnokság, B-csoport – lezárása után újra végig tudjuk nézni, hogy hol tartanak a játékosok. Ebből a 23 főből fogok kialakítani egy 16-os keretet, akikkel július 5-én megkezdjük a felkészülést a csehországi Klatovyban megrendezése kerülő, az Európa-bajnoki döntőt helyettesítő FIBA Youth European Challenger tornára.” – mondta lapunknak Völgyi Péter.

Augusztus 7. és 15. között Debrecen ad otthont az U19-es leány kosárlabda Világbajnokságnak. Párhuzamosan az ezen résztvevő együttes kialakítása is zajlik.

“Az összetartáson Székely Norbert, felnőtt szövetségi kapitány és Cziczás László az U19-es válogatottat felkészítő vezetőedző is jelen volt. Azt is célként fogalmaztuk meg ennek a pár napnak, hogy meghatározzuk: melyik játékos kezdi az U19-es és melyik az U18-as válogatottal a felkészülést. Július 5-től a két csapat párhuzamosan dolgozik Székesfehérváron. Elképzelhető az is, hogy még az első hét után lesz változás a keretekben. Figyeljük egymás edzéseit, ha valaki kimagasló teljesítményt nyújt, akkor ott is be tud kerülni az U19-es csapatba vagy akár át tud kerülni az U18-asba. Most Rakita Lili kapta meg a lehetőséget az U18-as válogatottból, hogy az U19-eseknél bizonyítson.” – tette hozzá Völgyi Péter.

A magyar U18-as válogatott július 27. és augusztus 1. között szerepel a csehországi Klatovyban. Az ellenfelek Litvánia, Csehország, Törökország, Szerbia és Írország lesznek a hatos tornán. A csoportban körmérkőzéses rendszerben zajlik majd a küzdelem. Völgyi Pétertől azt is kérdeztük, hogy miként tekint a FIBA Youth European Challenger tornára és hol helyezkedhet el a játékosok pályafutásában ez az erőpróba.

“A lányok tavaly nyáron egy kéthetes összetartáson vettek részt, de világversenyük nem volt. Ezzel kijuthatnak újra a nemzetközi porondra. Minél több 2003/2004-es játékos kap lehetőséget az U19-es válogatottban, annál többen lesznek megversenyeztetve. Ráadásul az U18-as 3×3-as válogatottnak Debrecenben Világbajnoksága lesz. Ha ezeket összeadjuk, akkor 20-22 játékos kap versenyzési lehetőséget a nyáron ebből a generációból. Közülük sokan ilyen szintű eseményen nem vettek még részt. Ez a tapasztalatszerzés az életük nagyon fontos része.”

– fogalmazott Völgyi Péter. “Nekünk mindig az a célunk, hogy minden egyes táborból úgy menjenek haza a játékosok, hogy új impulzusokat kaptak, új dolgokat láttak, tanultak vagy tudatosítottuk bennük, hogy milyen irányba kell tovább menni. Az eredmény teljesen mellékes ezen a tornán, ennek megfelelően a játékpercek kicsit másként lesznek elosztva mint egy Európa-bajnoki döntőn. Mindenki meg tudja kapni a játéklehetőséget. Én azt mondom, a legfontosabb ebben a nyári programban, hogy nemzetközi szintre ki tudjanak lépni és ott bizonyítsanak a játékosok.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés