Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson vett részt az U18-as válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

November 17. és 19. között összetartáson vett részt Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában az U18-as válogatott.

„Négy edzésből álló összetartásra került sor. Úgy alakult, hogy azon a hétvégén mindenkinek volt bajnoki mérkőzése, így csütörtök délután kezdtünk és szombat délben elengedtem a lányokat. Ezen a négy edzésen az alapokat néztük át védekezésben és támadásban. Több olyan játékos érkezett hozzánk, aki az elmúlt szezonban U16-os korú volt. Velük még nem dolgoztunk együtt, így a feltérképezésük, az ismerkedési folyamat zajlott.” – hangsúlyozta lapunknak Völgyi Péter szövetségi kapitány, aki a keret összetételébe is betekintést engedett.

„Erre az összetartásra 18 játékost hívtunk meg. Vannak, akik a tavalyi U17-es csapatból külföldön folytatták tanulmányaikat, illetve jelenleg sérültek. Ők értelemszerűen most nem lehettek itt, de remélem a későbbiekben bekapcsolódhatnak. Többségében voltak a Csatás játékosok, de mindenki, akit edzői ajánlás alapján vagy a stáb megítélése szerint megnéztünk volna, eljött a táborba.” – tette hozzá a válogatottunk szakvezetője.

Az U18-as nemzeti csapatunk februárban folytatja a munkát.

„Ebben a szezonban két edzőtáborra kerül sor. A másodikat a felnőtt válogatott februári összetartásának idejére tervezem. Akkor nem lesz A-csoportos forduló és reményeim szerint B-csoportos sem, így talán ez a legideálisabb időpont, hogy ismét összehívjuk a keretet. Értékes munkát végeztünk és bízom benne, hogy februárban tudjuk folytatni.” – mondta Völgyi Péter.

Az elmúlt nyáron a szurkolók Debrecenben az U17-es világbajnokságon követhették a lányokat. Az akkor megszerzett tapasztalatokra lehet építeni.

„Az egy közeli emlék, minden játékosban benne van. Akkor úgy váltunk el, hogy fizikálisan kell rengeteget fejlődnünk és utolérni a világ élvonalát. Ebben az esetben lehet esélyünk egy Európa-bajnokságon a spanyolokkal vagy a franciákkal felvenni a versenyt. Azért ezt a két csapatot hoztam példának, mert az U17-es világbajnokságon mindkét válogatott erősebb volt, mint az U18-as Európa-bajnokságon. Mindkét országban ez egy nagyon erős korosztály. Bízom benne, hogy ezt megfogadták a lányok. A felmérési eredmények azt támasztják alá, hogy vannak pozitív változások.” – fogalmazott Völgyi Péter.

2023 nyarán a felnőtt Európa-bajnokságot követően az U18-asok kezdik meg a nyári korosztályos kontinenstornák sorát. Nagyjából egy hónapot jött előre a torna a naptárban.

„Ez annyiból jelent változást, hogy a felkészülés kezdete még jobban belecsúszik majd az iskolai évbe. Kevés olyan játékos lesz, aki idén fog érettségizni, így azért talán akkora zavart nem okoz. Ami miatt én örülök ennek, hogy a lányoknak a bajnokság után lesz egy szusszanásnyi pihenőjük. Függetlenül attól, hogy éppen milyen szinten játszottak, akár felnőttben, akár juniorban. Ezt követően meg lehet tervezni egy korrekt felkészülési időszakot és az új évad előtt is rendelkezésre fog állni 3-4 hét pihenő. Nagyon fontos, hogy feltöltődve, mentálisan is jó állapotban érkezzenek meg a következő szezonra.” – mutatta be Völgyi Péter az U18-as válogatott új időbeosztását

Az U18-as válogatott kerete a 2022 novemberi összetartáson: Ács Luca (Soproni Darazsak Sportakadémia), Aho Tyra (DVTK Kosárlabda Akadémia), Albert Szidónia (DVTK Kosárlabda Akadémia), Bajzáth Lili (Csata DSE), Dobó Lilla (Nyíregyházi Kosársuli), Fárbás Eliza (DVTK Kosárlabda Akadémia), Gábor Lili (Csata DSE), Igaz Eszter (Vasas Akadémia), Jánosi Virág Eszter (Csata DSE), Kádár Orsolya (Vasas Akadémia) Kastl Dóra (Csata DSE), Láng-Miticzky Blanka (Vasas Akadémia), Szakolczi Diána (NKA Pécs), Szücs Gréta (Atomerőmű-KSC Szekszárd), Toman Dóra (Csata DSE), Toman Petra (DVTK Kosárlabda Akadémia), Toman Réka (Csata DSE) és Tózer Nemes Boglárka (Kecskeméti KC).

Hirdetés