Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson vett részt az U18-as válogatott:

:

Fotó: Rózsa Gábor

Hirdetés

Múlt héten összetartáson vett részt az U18-as válogatott. A keretből sérülés miatt hiányzott Rátkai Eszter, Gábor Lili, Toman Réka és Szücs Gréta, de Laczka Miklós vezetőedző így is bizakodva értékelt lapunknak.

„Más volt a munka a hiányzók miatt. Nagyobb hangsúly került arra, hogy azokat a játékosokat, akikkel kevesebb alkalommal találkoztunk eddig, megnézzük milyen állapotban vannak. Ilyen szempontból nagyon hasznos napokat töltöttünk együtt és emellett a tervezett dolgokkal is haladtunk. Próbáljuk átlátni, hogy a játékrendszerünk hogyan nézhet ki és arra vonatkozóan értékes visszajelzéseket kaptunk, hogy mennyire fekszik a játékosoknak, mennyire mozognak benne otthonosan.” – mondta a szakvezető, aki külön hangsúlyozta:

Hiszek az elvégzett munkában! Kifejezetten jó a csapat hozzáállása, a mentális állapota. Szépen dolgoztak a lányok. Nagy kihívások állnak előttünk és bár más lesz, amikor kőkemény ellenfelekkel találkozunk téthelyzetben, de van ereje, ha hiszünk magunkban és abban a munkában, amit el tudunk végezni.

A februári összetartások alkalmával már a közösség is formálódik a nemzeti csapatoknál. Ez U18-ban sincs másként.

„Dolgozunk rajta.” – mondta Laczka Miklós. „Azon túl, hogy figyeljük: miként formálódik a csapat természetes kémiája, mi is igyekszünk azt alakítani. Ilyenkor már el lehet kezdeni azon dolgozni, hogy a csapat értékei és az a mentalitás, amit szeretnénk, hogy képviseljen a gárda, a gyakorlatban miként valósul meg. Ezekkel az edzéseken is foglalkoztunk és elbeszélgettünk önállóan a játékosokkal, megnéztük, hogy kinek milyen szerepe lehet.”

Bár még előttünk állnak a nemzeti bajnokságok hajrái minden korosztályban, de lassan itt a tavasz és a nyár, így egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerül az augusztus 3. és 11. között Matoshinos-ban megrendezésre kerülő kontinenstorna.

„Ahogy haladunk előre, tisztázódik mindenkinek a szerepe. Egy ilyen összetartás mindig jó lehetőség. Akik teljesítményben feljövőben vannak a klubjaikban és ez megmutatkozik a válogatottnál, őket meg lehet erősíteni. Azokat, akik rosszabb periódusban járnak éppen, fel lehet hozni. A játékosok kiszakadnak a megszokott közegükből és bár itt is komoly munka zajlik, de mégis eggyel önfeledtebben tudnak dolgozni. Olyan benyomásom alakult ki, hogy ezt a szituációt most kifejezetten élvezte a csapat.” – mondta Laczka Miklós.

Február elején a FIBA megtartotta a korosztályos Európa-bajnokságok sorsolását, de a szakvezető szerint egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

„Sokféle stílusú riválissal fogunk találkozni. Lesz a csoportunkban egy kőkemény horvát válogatott, melynek ezen generációja U16-ban bronzérmes volt. A belgáktól hagyományosan jó kosárlabda várható, a lengyel utánpótlás pedig felfelé ível, évről évre fejlődnek a csapataik. A keresztágunkon szintén bármilyen eredmény születhet. A németek tűnnek valamivel gyengébbnek, de az olaszok rendre erősek, a szerbek megnyerték a B-divíziót, Portugália pedig házigazda. Mindkét csoport nyitott az 1-3. hely között és még a – jelenlegi ismereteink alapján – negyediknek tűnő is belezavarhat, így innentől megtippelhetetlen a torna és korai is esélylatolgatásba bonyolódni.” – összegzett Laczka Miklós.

A februári összetartáson résztvevők névsora: Albert Szidónia, Drahos Leila, Fárbás Eliza, Felső Gréta, Gréts Dalma, Hőgye Petra, Janzsó Alíz, Kókai Patrícia, Küllős Kíra, Poczkodi Zsófia, Sinka-Pálinkás Szofi, Szikszai Franciska, Toman Dóra, Tózer-Nemes Boglárka, Vladár Róza és Völgyi Lili.
Hiányzott az összetartásról sérülés miatt: Gábor Lili, Rátkai Eszter, Szücs Gréta és Toman Réka.

Hirdetés