Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson vett részt az U20-as válogatott – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Hirdetés

Február 1. és 4. között az MKOSZ székesfehérvári Edzőközpontjában 14 fős kerettel összetartáson vett részt az U20-as válogatott. Gáspár Dávid vezetőedzőt kérdeztük a tapasztalatokról. Mint ismert, nyáron hazánk lesz a kontinenstorna házigazdája. Sopronban rendezik júliusban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságot.

Utoljára tavaly nyáron találkozott a bő keret. Mi volt a célja ennek az összetartásnak?

A saját szakmai elvárásom és a szövetség elvárása is, hogy bizonyos ciklusonként találkozzon a csapat. Ezek keretében építkezzünk, ismerjünk meg a játékosokat, egy teljesebb képet alakítsunk ki az előttünk álló feladatok tekintetében. Azon túl, hogy taktikailag mind védekezésben, mind támadásban előkészítsünk elképzeléseket.

Az is a célja volt, hogy a csapat együtt legyen, együtt játszanak a játékosok. Emellett bennünk is kialakuljon még teljesebb kép azzal kapcsolatban, hogy mely játékosra miként számíthatunk. Amikor egymás ellen játszanak, ki tudunk alakítani a képességeik, játéktudásuk alapján egy forgatókönyvet, egy elképzelést. Nyilván ez egy hosszabb folyamat, de ennek a februári összetartásnak így tudnám összefoglalni a legfőbb céljait.

Bár minden pályafutás, élethelyzet más és más, de ha ránézünk a névsorra, azt láthatjuk, hogy itt az élvonalból minőségi percekkel rendelkező játékosok is felsorakoznak. Milyen általános kép alakult ki benned a játékosok állapotáról, formájáról?

Abszolút pozitív. Nyomon követhető és látható az a fejlődés, ami abból adódik, hogy játszanak, tehát aktív résztvevői a rotációnak az adott csapatban. Jó mentalitással, odafigyelve és koncentráltan edzettek. Panasz nem lehet a lányokra. Nagyon elhivatottak és érezhető, hogy jó versenyszellem alakult ki az edzések során. Nagyon jó volt a játékosokkal együtt dolgozni. Itt is szeretném kiemelni a klubok értékes munkáját, bíznak a játékosokban és a jó edzésmunka a fiatalok javát szolgálja.

Fotó: FIBA.Basketball

Ez a generáció 2017 nyara, a győri EYOF óta évente két világversenyen szerepelt. Sokat versenyeztetett csapatról van. Az építkezésnél ilyenkor vissza lehet nyúlni a korábbiakhoz vagy az U20 ilyen szempontból már más világ?

Természetesen vissza lehet nyúlni. Ez az egységesség is az egyik erőssége ennek a csapatnak. Ez az első perctől érezhető. Attól függetlenül, hogy nem edzenek együtt – minden játékos értelemszerűen a klubcsapatában edződik -, de ahogy így összejönnek, abszolút tapasztalható a jó kohézió, ami alapja a csapatsportnak.

Az általad említett versenyek is megmutatták, hogy mekkora potenciál van bennük. Nekünk követnünk kell azt is, hogy az ellenfelek hogyan fejlődnek. Fizikailag, technikailag, taktikailag miként érnek és azt, hogy ez mekkora különbséget mutat. Sok tényezőt kell tehát figyelembe venni. Igyekszünk mi is a legtöbbet kihozni a játékosokból. A fejlődés viszont egyértelműen nyomon követhető, lehet és kell is bizakodónak lenni.

Már most is tapasztalható egyfajta várakozás és ahogy közeledik a soproni Európa-bajnokság érhetően még inkább előtérbe fog kerülni az eredményesség kérdése, az elvárások. Ez mennyiben jelent terhet? A szakmai stábnak kell ettől óvnia a lányokat?

U20-as korosztályról beszélünk és ezután a következő lépcsőfokon már profi pályafutások következnek. Ráadásul ezek a lányok most is úgymond profi közegben funkcionálnak, így eljutottak oda, hogy meg kell küzdeniük az elvárásokkal. Fogalmazhatunk úgy, hogy az eredménykényszerrel, nyomással. Ez egy szerves alkotórész a játékossá érés folyamatában. Ezt klubszinten is megbeszélik velük az edzőik és nyilván maguk a játékosok is hétről hétre megküzdenek vele.

Nyilvánvalóan a korábbi teljesítményük miatt is teljesen jogos az a felvetés és érdeklődés, hogy most a hazai rendezésű Eb-n hasonló eredményekkel elő tudunk-e rukkolni. A válasz pedig az, hogy a maximumot próbáljuk kihozni a játékosokból mi, mint edzői stáb. A lehető legprecízebben a legjobb edzésmunkát igyekszünk leadni nekik, amellyel bizakodóan ugorhatunk neki a tornának.

Egzakt célkitűzések még nincsenek. A szövetséggel történő megbeszélések után lehet erről konkrétabban beszélni, de nem akarjuk alább adni. Nyilván rengeteg függvénye van ennek. Reméljük sérülések nem hátráltatnak minket, teljes lesz a keret és természetesen ismerni kell az ellenfeleket, a csoportbeosztásunkat.

A szezon folyamán lesz még összetartása a csapatnak?

Nagyon úgy néz ki, hogy a sűrű bajnoki menetrend miatt több összetartás a szezon során várhatóan nem lesz. Mivel a játékosok az egész nyarat végig dolgozzák, így célszerű lenne egy kis pihenőt is adni nekik. Ezeket figyelembe véve mi a közvetlen felkészülés kezdetét május végére ütemezzük, de ez majd a későbbiekben fog kikristályosodni.

A válogatott kerete: Angyal Barbara (Ludovika-FCSM Csata), Boros Júlia (ELTE BEAC-Újbuda), Dombai Réka (UNI Győr), Juhász Angéla (ELTE BEAC Újbuda), Kéita Aya (UNI Győr), Mányoky Réka (Ludovika-FCSM Csata), Révész Luca (VBW CEKK Cegléd), Szirony Dorina (VBW CEKK Cegléd), Tóth Franka (Aluinvent DVTK), Varga Alíz (Sopron Basket), Varga Sára (Sopron Basket), Vári Zita (PINKK-Pécsi 424), Vég-Dudás Anna (Aluinvent DVTK), Wentzel Nóra (PEAC-Pécs)

Hirdetés