Hirdetés
Utánpótlás

Összetartáson vett részt az U20-as válogatott – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Hirdetés

November 11. és 13. között Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában tartott edzőtábort az U20-as válogatott. Gáspár Dávid vezetőedzőt kérdeztük a tapasztalatokról.

Az U20-as korosztály izgalmas év előtt áll, hiszen augusztus 8. és 16. között hazai pályán, a Novomatic Arénában szerepelhetnek majd az A-divíziós Európa-bajnokságon a játékosok. Az erre való felkészülés első állomása volt a novemberi program, ahol Angyal Barbara, Boros Berta, Budácsik Dorottya, Horváth Fruzsina, Kovács Georgina, Laufer Gabriella, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Varga Sára és Wentzel Nóra alkotta a keretet.

„Erre az edzőtáborra 11 játékost hívtunk be. Ezért ennyit, mert sérülés, egyetemi, főiskolai ZH-k, illetve a felnőtt válogatottbeli kötelezettségek miatt többen nem tudtak eljönni.” – fogalmazott lapunknak Gáspár Dávid. „Nehezítette a munkát, hogy nem minden edzésen voltunk ott mind a 11-en. Akadt, hogy heten vagy kilencen edzettünk, annyira sűrű ilyenkor a lányok programja. Ez olyan tekintetben problematikus, hogy teljes 5:5 elleni csapatedzést nem végezhettünk.”

Arról is kérdeztük a vezetőedzőt, hogy ilyenkor mire helyezi hangsúlyt a szakmai stáb. „Részfeladatokat, taktikai dolgokat így is tudtunk gyakorolni. Az is volt a cél, hogy meghatározott védekezésbeli és támadásbeli alapelveken átmenjünk. Ezt úgy érzem, hogy el is érte a foglalkozás.” – tette hozzá Gáspár Dávid, akinek felvetettük, hogy az elmúlt nyáron Csehországban a korosztályt tekintve idős csapat versenyzett, így jelentős átalakuláson esik át a válogatott.

„Így van. Az idén nyáron látott U20-as csapatból Dúl Panka, Révész Boróka, Tóth Orsolya, tehát a 2000-es születésűek még most is beleférnek a korosztályba. A játékosok zömét azonban a tavalyi U18-as csapat tagjai adják.”

Az U20 mindig speciális korosztály, hiszen nagyon eltérő pályafutás és egyáltalán élethelyzetben vannak ilyenkor a játékosok. Egyik évben sem egyszerű a csapatépítés, de a következő egy esztendőben a felnőtt válogatott tétmérkőzést nem játszik és a hazai rendezés ténye is erős motivációs bázist adhat. Beszélgetésünk sorát ezt is felvetettük Gáspár Dávidnak.

„Lesz felnőtt válogatott program, de Európa-bajnokság nem lesz, így remélhetőleg ez nem gátolja a játékosok részvételét. A hazai rendezés pedig abban könnyebbséget okoz, hogy ismerős környezetben tudunk készülni, viszont ilyenkor jóval nagyobb az elvárás, sokkal nagyobb a figyelem. Ez lehet előny vagy hátrány is, ezt előre nem tudom megmondani, miként hathat a csapatra. Összességében alapvetően jó dolog a rendezés és remélem, hogy inkább profitálni fogunk belőle. Természetesen nem is a negatívumokon gondolkozok ilyenkor, hanem bízom benne, hogy extra motivációt jelent majd.” – válaszolta válogatottunk szakvezetője.

Zajlik az U20-as Európa-bajnokság átpozícionálása a válogatott versenynaptárban. Amíg korábban az európai korosztályos események sorát ez a generáció nyitotta, most közvetlenül a klubszezon elé került a kontinenstorna.

„Én nem örülök neki, sokkal kedvezőbbnek tartanám a korábbi időpontot.” – reagált Gáspár Dávid, aki mindkét oldalról láthatja ezt a kérdést, hiszen klubedzőként is dolgozik. „Nem az én tisztem ezeket eldönteni, de sokkal ideálisabbnak tartanám, ha legkésőbb augusztus elején lezárulna ez a versenysorozat. A játékosoknak ésszerű pihenőt adni. Ha augusztus 16-án végzünk és utána egy vagy két hét szünetet kap a játékos, akkor az egész augusztus kimarad a klubcsapatnál végzett munkából. Ehhez kell majd alkalmazkodnunk.”

Adódott a kérdés, hogy az augusztus közepére kiírt torna gyakorlatilag az egész nyarat leköti ennek a generációnak. Ezen felvetést egy kicsit árnyalta beszélgetésünk során Gáspár Dávid:

„Júniustól július elejéig lesz egy hónapjuk pihenni. Teljesen nem lehet leállni, hiszen a július elején kezdődő edzőtáborra nulla edzettséggel nem lehet beesni. A nyár elfoglalt, de okos szervezéssel 2-3 hetet össze lehet hozni. Amikor sportolóknak mentünk, tudtuk, hogy ez mennyi lemondással jár. Többek között ez az egyik, de ezeket az időszakokat kell komoly edzésekkel megnyomni, ha valakiben NB1-es vagy nemzetközi ambíciók vannak. Így amúgy sem férne bele több pihenő.” – összegzett az U20-as válogatott vezetőedzője.

Hirdetés