Hirdetés
Magyarország

Öt éve szerzett bronzérmet Tbilisziben a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Öt éve, 2015. augusztus 1-én ért véget Grúzia fővárosában, Tbilisziben a XIII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál, melynek leány kosárlabda tornáján a magyar válogatott bronzérmet szerzett.

A magyar válogatott Barhács Laura, Bernáth Réka, Boros Dorka, Czukor Dalma, Foitl Emília, Gereben Lívia, Juhász Dorka, Lelik Réka, Mérész Beatrix, Pusztai Petra, Radócz Fanni és Soós Réka összeállításban szerepelt a tornán. A sorsolásnál a lehető legnehezebb riválisok mellé kerültek a magyar lányok. Két nagyhatalom Franciaország és Oroszország is a mi négyesünkben szerepelt. A csoportot Lettország tette teljessé.

A nyitó mérkőzésen Lettországot 62-53-ra győzték le Magyar Gergely tanítványai. Ezt követte az oroszok elleni emlékezetes hosszabbításos csata. Lelik Réka 20 pontjával, Juhász Dorka 15 pont, 15 lepattanós dupla-duplájával, Gereben Lívia 9 gólpasszával és kiemelkedő védekezéssel nyertek a magyar lányok 68-57-re. Úgy hozták az eredmények, hogy a csoportkör utolsó meccse Franciaország ellen tét nélkül zajlott. A biztos csoportgyőztes csapatunk 58-37-re maradt alul.

Az elődöntőben Csehország volt a rivális. Ekkoriban a mieinkhez hasonlóan a csehek is kiemelkedő generáció útját kezdték egyengetni. Azóta már tudjuk, hogy az EYOF-ot és az U16-os Európa-bajnokságot is megnyerték azon a nyáron. A harmadik és a negyedik negyed fordulóján egy 21-3-as sorozattal döntötték el az elődöntőt és arattak végül 73-63-as sikert. Juhász Dorka tripla duplát (31 pont, 17 lepattanó, 10 kiharcolt fault), illetve Czukor Dalma dupla-duplát (11 pont, 11 lepattanó) jegyzett.

A bronzmérkőzésen ismét Oroszország volt a rivális. Hasonlóan fordulatos csatát láthattunk, mint a csoportkörben. Sokáig úgy tűnt, hogy kézben tartja az irányítást a magyar válogatott. A 33. percben már 55-42-re vezettünk. Az oroszok nagy hajrába kezdtek és 59-57-re fordítottak. Az utolsó percben azonban higgadtabbnak bizonyult a magyar csapat. Juhász Dorkát két támadásnál is csak fault árán tudták megállítani az oroszok. Mind a négy büntetőjét értékesítette. Válogatottunk 61-59-es győzelmet aratott.

Az EYOF tornákhoz képest kifejezetten erős mezőnyben egy nagyon szép és értékes bronzérmet ünnepelhettek a magyar lányok.

EREDMÉNYEK
MAGYARORSZÁG – LETTORSZÁG 62-53
MAGYARORSZÁG – OROSZORSZÁG 68-57
MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 58-37
CSEHORSZÁG – MAGYARORSZÁG 73-63
MAGYARORSZÁG – OROSZORSZÁG 61-59

Fotó: MOB

Hirdetés