Hirdetés
Európa

Öt éve vezette bajnoki címre a Gironát Roberto Iniguez:

:

Hirdetés

Öt évvel ezelőtt, 2015. áprilisában a Girona kisebb meglepetésre az akkor bombaerős kerettel rendelkező Salamancát megelőzve megszerezte a spanyol bajnoki aranyérmet. Roberto Iniguez a klub legkevesebb tétmeccsen dolgozó edzőjeként mindössze 11 találkozón irányította a csapatot. Ezek közül viszont az összeset megnyerték azon a tavaszon és a nagy menetelés vége lett a bajnoki cím.

A 2014/2015-ös szezon Gironában nagyon nehéz őszi-téli időszakot hozott. Több konfliktus is kibontakozott a szakmai stáb, illetve a klubvezetés között. Ramón Jordana vezetőedző februárban állt fel a kispadról és kellett hirtelen egy beugrót találni tavaszra. Roberto Iniguez a Fenerbahce-nál töltött időszaka után és az orenburgi szerepvállalása előtt volt. Éppen a pihenő szezonját töltötte és a profi labdarúgó fiát kísérte el Gironába, akit akkor a Villareal adott kölcsön.

Szép emlékek maradtak meg arról az időszakról. Emlékszem, hogy nagyon nem akartam edzősködni azon a tavaszon. Pere Puig a klub elnöke azzal hívta fel az ügynökömet, hogy minden nap lát a városban kutyát sétáltatni. Nicolas San Jose, aki az ügynököm, elmondta, hogy jó játékosokból álló családias klub és egy fontos feladatra kérnének fel. Ráadásul nekem is jót tenne, hogy ha visszarázódnék a munkába. Könnyen meggyőzhető voltam. Beszéltem a fiammal, aki azt mondta: “Apa ez a te életed, vágj bele!”

– idézte fel Roberto Iniguez a lesportiudecatalunya.cat portálnak, hogy miként jött össze a felkérés arra a pár hétre. Egy speciális helyzetbe került a kiváló spanyol szakember, hiszen ilyenkor építkezni már nem lehet. Egy konfliktusokkal terhelt időszakban lényegében tűzoltásra volt szükség. Iniguez-t leszámítva talán senki nem gondolta, hogy végül egy bajnoki cím is kisülhet belőle.

Ez egy érzelmi kérdés volt, amin akkor változtatni kellett. Hiányzott az önbizalom a játékosokból. Jó kosárlabdát játszottak csak rossz volt a dinamikája a csapatnak. Butaság lett volna mindent félredobni. Az egy kész csapat volt és ezt mondtam is Noemí-nak (Noemí Jordana, a Girona akkori csapatkapitánya – a szerk.). Sokszor visszatértünk a alapjátékukhoz. Sőt, én ilyen szempontból szeretek is tanulni működő dolgokat a játékosaimtól.

– fogalmazott Roberto Iniguez a katalán sportlap múltidőzőjében, hozzátéve: “Minden csapatomnak ezt szoktam mondani és akkor is azzal kezdtem az öltözőben, hogy nálam nincsenek kifogások. Azt az egyetlen dolgot gyűlölöm.” A visszaemlékezések szerint a továbbiakban nem is kerültek szóba a korábbi nézeteltérések.

Roberto Iniguez az akkori Spanyol Kupa négyes döntő után érkezett Gironába. Ott az elődöntőben a Conquero gárdájától kaptak ki hosszabbítás után 70-69-re. “Azt élőben láttam és tetszett a játékuk. Az adott hitet, hogy jó kosárlabdára képesek a játékosok. Védekezésben hiányzott valami, egy kis intenzitás, de ezek csak apróságok. Támadásban hatékony játékot mutattak.”

A bajnoki elődöntőben sikerült is visszavágni a Conquero alakulatának: 2-0-val búcsúztatták őket és így jött a Salamanca elleni finálé. Az első meccsen kiütéses 85-70-es győzelmet aratott a Girona. A Roberto Iniguez által úgy dicsért támadójátékkal. Noemi Jordana 21, Vita Kuktienė 20 és Ify Ibekwe 17 pontjával. Jött a visszavágó, amire elővételben elkelt az összes jegy. Ez azt jelentette, hogy 5000 néző fogadta a csapatokat.

Arra az estére mindenki emlékszik. Mindössze arra figyelmeztettem a csapatot, hogy az aréna tele lesz, de minket nem vihetnek el az érzelmeink. Csak a saját feladatunkra kell koncentrálni. Készültünk arra, hogy a Salamanca változtatni fog a játékán és meg is tette. Ez nem lepett meg minket. Végül minden jól alakult.

– emlékezett vissza a döntőre Iniguez, aki elárulta, hogy a második meccsen, amit 72-54-re megnyertek, Noemi Jordana csapatkapitány lázasan játszott végig. “Nem tudtam róla, nem árulta el előtte, hogy beteg. A meccsen érződött, hogy nem teljes értékű. Azt hittem kis gyomorrontás. Csak utólag ismerte be nekem, lázas volt és alig kapott levegőt” – tette hozz a kiváló szakembere, aki ezt követően Orenburgban folytatta pályafutását és 2016-ban Euroliga döntőig vezette az oroszokat.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés