Hirdetés
Magyarország

Öt forduló után az Euroligában az Atomerőmű KSC Szekszárd – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga csoportköréből öt fordulót teljesítettek a csapatok. A szekszárdi együttes hazai környezetben a Lattes Montpellier-t és az UMMC Jekatyerinburgot fogadta. Ezen felül Velencében, Prágában és Moszkvában lépett pályára. Zseljko Djokicsot, az Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzőjét kérdeztük az eddigi benyomásairól.

“Továbbra is a tapasztalatszerzésről szól az Euroliga a játékosoknak, az egész klubnak és a szurkolóknak. Itt nálunk nem mindennapi dolgok történnek női kosárlabdában. Éppen a napokban beszélgettünk arról, ha nem lettek volna az elmúlt évek fantasztikus eredményei, akkor az Eb-selejtező legfontosabb meccsét sem itt rendezik. Ez az egész annak köszönhető, hogy összejött egy ilyen lelkes szurkolótábor. Rendszeresen megtöltik a csarnokot kosárlabda szerető emberek és remek hangulatot varázsolnak.” – kezdte helyzetértékelését Zseljko Djokics.

Fotó: FIBA.Basketball

Az első győzelem megszerzése a főtáblán még várat magára, de a tapasztalatok így is rengeteget érnek a szekszárdiak számára és a küzdéssel soha nem volt probléma.

“Az első öt fordulóban sokat tanultunk, értékes tapasztalatot szereztünk. Úgy éreztem, hogy egy kicsit túlizgultuk és néha féltünk is a mérkőzéseken. Ez érződött a játékon, nem dobtunk annyira jó százalékkal, nem tudott egyszerre 4-5 játékos extra formát mutatni, ami elengedhetetlen lenne a győzelemhez. Ami viszont a legfontosabb, hogy csapatként végig harcoltunk és az akarattal nem volt probléma. Nálunk a külső sorban nincs Euroliga tapasztalattal rendelkező játékos. Ez érezhető volt, hogy nem lépett fel játékos, aki saját kezébe vette volna a meccset a végjátékokban. Ezt Moszkvában és itthon a Montpellier ellen lehetett talán a legjobban látni. Ezen a két meccsen éreztem győzelmi esélyt. Amit kérdeztél, hogy van-e hiányérzetem, akkor azt tudom mondani, hogy ezt a kettőt sajnálom ilyen szempontból.” – mondta Zseljko Djokics, majd így folytatta:

“Jó lett volna megszerezni az első győzelmet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor a csapatot a selejtezőre építettük az eredetileg szerződtetett amerikai irányítónk Aaryn Ellenberg nem ment át az orvosi vizsgálaton. A helyére Leslie Vorpahl érkezett. Ő pedig szintén nem rendelkezett Euroliga vagy Európa Kupa rutinnal. Végig azt éreztem, hogy hiányzik egy tapasztalt játékos. Zala Friskovec is fiatal, még 22 éves és először játszik Euroligát, ahogy a magyarok is. Studer Áginak még mindig nem jött teljesen helyre a bokája a nagyon komoly nyári műtétje után. Nagyon alázatosan dolgozik, amennyit a bokája enged. Még nincs benne teljesen a korábbi dinamika, gyorsaság. Óvatosan kell terhelni, oda kell figyelni a pihentetésére.”

Fotó: FIBA.Basketball

Az Euroliga mellett javában zajlik a magyar bajnokság, ahol még veretlen a Szekszárd.

“Nekünk továbbra is nagyon fontos a magyar bajnokság. Mondhatom, hogy továbbra is az a prioritás. Emiatt dicséret a lányoknak. 100%-osan teljesítettek és szeretném is felhívni rá a figyelmet, mert egyáltalán nem volt könnyű ebben a helyzetben. Akár Győrben, akár itthon a PEAC ellen. Kellett utazni, a vereségek után talpra állni. Büszke vagyok a játékosokra, hogy mindig talpra tudtak állni, mert valahol erről szól a sport. A pofonok után felállni, menni tovább és mindent megtenni a fejlődésért. Ez az igazi előrelépés.” – mondta Zseljko Djokics, külön kiemelve a támadójátékot:

“A csapataimat, mindig is a védekezés jellemezte, de ebben az évben az első hét forduló után mi dobtuk a legtöbbet pontot és a második legkevesebbet kaptuk. Ezt kimondani nem hangzik rosszul, az elmúlt hat év szisztematikus munkájának az eredménye. Büszke vagyok a játékosaimra!”

A válogatott szünetben játékoscsere történt Szekszárdon. Az amerikai irányító Leslie Vorpahl helyére a Chicago Sky csapatával WNBA bajnoki címet szerző Dana Evans érkezett.

“Igyekeztünk reagálni arra, hogy a külső sort megerősítsük. Nem tudtunk igazolni tapasztalt játékost, csak újoncot. Ritkán szerződtetünk rookie-t, de jelen helyzetben más nincs a piacon. Szerintem Dana Evans egy tehetséges játékos, aki két éve az ACC év játékosa volt és a WNBA-ben az öt legjobb újonc közé is beválasztották. Megállás nélkül játszott NCAA, majd WNBA mérkőzéseket, így neki is volt nyáron egy sérülése és még orvosi vizsgálatok várnak rá. Ha ő egészséges és játékra képes lesz, akkor alkalmas lehet arra, hogy külső sorban hozza azt a minőséget, amit hiányoltunk a szezon első felében. Olyan játékosról beszélünk, aki előtt nagy jövő áll. A WNBA döntőjében a harmadik meccsen is 15 percet játszott, dobott három triplát. Amerikai újoncok ritkán kezdik európai pályafutásukat az Euroligában, de benne megvan a lehetőség. Volt egy izraeli csapata, de a játékos és a menedzsmentje is úgy látta, hogy neki nagyobb jövője lenne egy Euroliga klubban. Biztosan motiváltan várja a szekszárdi bemutatkozást.” – összegzett Zseljko Djokics.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés