Hirdetés
Archivum

Öt új érkezõ a PÉCS-Pécsnél:

:

Hirdetés

A PEAC-Pécs a hivatalos honlapján számolt be arról, hogy öt új játékost szerzõdtetett a következõ évadra. Szabó Fanni, Kaposi Pálma, Hegedûs Janka, Maegan Conwright és Taisiia Udodenko az új érkezõk. Részletek a klub közleményében. Ahogy arról már hírt adtunk, a délutáni órákban a klub nevezési szándékát elfogadta az Európa Kupára az MKOSZ.


Forrás: PEAC-Pécs hivatalos honlap

A 2018/2019-es bajnoki idényt követõen öt új játékost szerzõdtetett klubunk, Szabó Fanni, Kaposi Pálma, Hegedûs Janka, az amerikai Maegan Conwright és az ukrán Taisiia Udodenko személyében három magyar és két külföldi kosárlabdázó írt alá csapatunkhoz.

Az elején dióhéjban a több ponton is átalakuló PEAC-PÉCS aktualitásai: saját jogán elindulhat a FIBA Európa Kupában a pécsi csapat, miután a honi szövetségnek öt EK-s helyet kínált a FIBA; a bajnoki ezüstérmesbõl érkezõ Szabó Fannival erõsítünk, mellette visszatér Amerikából a pécsi nevelésû Kaposi Pálma, az MTK-ból Hegedûs Janka is a PEAC-Pécs-ben folytatja, amerikai irányítóval vágunk neki a következõ szezonnak, és az ukrán válogatott egyik húzóembere is aláírt már Pécsre.

És jöjjenek a részletek: amennyiben a MKOSZ Elnöksége is elfogadja klubunk jelentkezését a FIBA Európa Kupára, úgy egy év kihagyás után õsszel újra visszatér a nemzetközi kupaporondra a PEAC-PÉCS. Az elõzõ évadban hetedik helyen záró csapatunk saját jogán állhat rajthoz az EK-ban, miután a kontinens legerõsebbjei között jegyzett magyar nõi kosárlabda bajnokságból öt klub képviseltetheti magát. Leadtuk a szándéknyilatkozatunkat, és amennyiben azt az MKOSZ Elnöksége is jóváhagyja, július 23-án csapatunk ott lesz a müncheni sorsoláson.

Ami a játékos-keretünket illeti, több változásról döntöttünk: elsõként szeretnénk megköszönni az elõzõ évben itt játszó Simon Zsófinak, Julie Vanloo-nak, Sarah Imovbioh-nak, Katarina Tetemondovának és Alyssia Brewer-nek mindazt, amit a klubért tettek, õk jövõre másutt folytatják a pályafutásukat.

A bajnoki döntõt vívó Aluinvent DVTK-tól érkezik Pécsre Szabó Fanni, a 25 esztendõs, 182 cm magas játékos bedobó poszton jelent majd erõsítést. Fanni mindössze 15 esztendõs volt, amikor nevelõegyesületében, a BSE-nél bemutatkozott az élvonalban, ráadásul egészen remekül, mert Sopronban is felfigyeltek rá, három szezont töltött a zöld-sárgáknál. Komoly, átlagosan egy félidõnyi játékidõkhöz jutott, 6,1 illetve 5,8 volt a pontátlaga az elsõ két szezonjában. 2013 õszén az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait és a kosárlabdát, a nyolc legnevesebb amerikai egyetemhez tartozó Darthmouth Collage csapatával szerepelt az egyetemi bajnokságban. Mindössze 21 esztendõs volt, amikor meghívott kapott a felnõtt válogatottba, de sérülés miatt ki kellett hagynia a hazai rendezésû Európa-bajnokságot. Amerika után hazatért, az Aluinvent DVTK-hoz igazolt, Stefan Svitek vezetõedzõsége alatt 7,9 pontot átlagolt, ez a szám a 2018/2019-es idényre visszaesett 4,8-ra, miképp a játéklehetõsége is kevesebb lett. Abban bízunk, hogy Meszlényi Róbert hívó szavára Pécsre érkezõ Szaffi jövõre meghatározó teljesítménnyel fog elõrukkolni a fekete-fehér mezben.

A PEAC-PÉCS nagy visszatérõje a magas posztokra a 22 esztendõs Kaposi Pálma, aki 2016. õszétõl az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait az University of Minnesota hallgatójaként. Pálma az egyetemi csapatával az NCAA bajnokságban játszott, ahol az utolsó évében a komoly játékosmúlttal rendelkezõ, négyszeres WNBA-bajnok, kétszeres Olimpai-bajnok, kétszeres világbajnok Lindsay Whalen volt az edzõje. Pálma tagja a magyar egyetemi válogatottnak, amely július 3. és 14. között Nápolyban a Nyári Universiade nõi kosárlabda tornáján vesz részt.

A szintén 1994-es születésû, 186 cm magas Hegedûs Janka a fõvárosból, az MTK együttesétõl szerzõdött Pécsre. Janka 2018 nyarán tért vissza Magyarországra, elõzõleg a francia másodosztályban szereplõ BF Escaudain gárdáját erõsítette, miután végzett a floridai egyetemen. Négy szezont töltött el a Florida International University csapatában, ahol sok kiváló kosárlabdázó megfordult, többek között junior csapatunk vezetõedzõje, Hartung Anita, vagy Iványi Dalma is a FIU-n végzett. Hegedûs Janka kosaras pályafutása Budapesten indult, korábban a Törekvés, a Csata és a Vasas mezét is magára öltötte. Az elmúlt idényben az MTK csapatában az ötös poszton számítottak a játékára, ahol 10,2 pont, 5,7 lepattanó volt az átlaga.

Amerikai irányítónk lesz: a PEAC-PÉCS az egyes posztra szerzõdtette a 27 esztendõs, 173 cm magas amerikai Maegan Conwright-ot, aki az elõzõ idényben a lengyel élvonalban szereplõ Politeknika Gdansk együttesét erõsítette. Lengyelországban igen imponáló mutatókat hozott: 18 pont és 5,4 gólpassz volt az átlaga, 30,5%-kal célzott a hárompontos vonalon túlról. 2016-ban kosárlabdázott elõször európai klubcsapatban, elõször a német, majd a román élvonalban pattogtatott, remek egyéni mutatókkal. A PEAC-PÉCS szurkolói is emlékezhetnek Conwright-ra, hiszen amikor 2017 nyarán Pécsett járt a román Temesvár csapatával egy felkészülési mérkõzésen, alaposan megszórt bennünket, 29 pontig jutott. Azt az idényt Oroszországban, a Dynamo Novosibirsk együttesénél fejezte be, majd ezt követõen szerzõdött Lengyelországba. Annyit elárulhatunk, hogy már az elmúlt idény elõtt is szóba került Pécsett a leigazolása, ám akkor még nem jött létre a megállapodás.

Maradva a légiósoknál: magas posztra a 30 esztendõs, ukrán válogatott Taisiia Udodenko-t igazoltuk le. Az észak-keleti szomszédaink egyik legjobb játékosa az elõzõ évadban klubja szintén Lengyelországban, a Sleza Wroclaw-ban szerepelt. A 190 cm magas, négyes poszton bevethetõ kosárlabdázó 11,8 pontot és 6,8-as lepattanót átlagolt. Az elõzõ években olasz, cseh és fehérorosz gárdáknál kosárlabdázott. Jelenleg az ukrán válogatottal készül az Európa Bajnokságra, a selejtezõkön Alina Iagupova mellett a nemzeti csapat húzóembere, ahogy az volt a 2017-es EB-n is, ahol 15,3 pontja mellé 9,3 lepattanót átlagolt a csehországi kontinensviadalon. Mindkét légiósunk augusztus közepén érkezik városunkba.

A közeljövõben még egy centert szeretnénk igazolni, és vele együtt a terveink szerint három idegenlégióssal vágunk neki a 2019/2020-as idénynek. Természetesen a PEAC-PÉCS szakvezetõi az újonnan érkezõ játékosain kívül továbbra is számítanak az érvényes szerzõdéssel rendelkezõkre: Gémes-Sarok Nikolettre, Ruják Nórára, és a három utánpótlás válogatottra, Wentzel Nórára és Tenyér Zsófiára és Varga Eszterre is, akik mellett – ahogy eddig is – a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia tehetségeivel fog a bõ keretünk kiegészülni, Vojinovic Milicával és Habling Larával. A tavalyi, felnõtt kerethez tartozó néhány fiatal játékos pontos szerepe még a késõbbiekben dõl el, válik véglegessé.

Forrás: PEAC-Pécs hivatalos honlap

Hirdetés